banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Sing en Rogue One kerstkampioenen VS

27 december 2016

Het Amerikaanse publiek kon bij de start van de kerstvakantie uit veel nieuws kiezen: Sing, Passengers, Assassin’s Creed, Patriots Day, Why Him? en Silence. Maar het was net als vorig jaar een Star Wars-film die de beste zaken deed. Na twee weken draaien staat de score voor Rogue One al op 323 miljoen dollar.

De laatste twee weken van het jaar zijn in Amerika net als hier de meest lucratieve. Niet gek dat alle studio’s hun beste beentje voorzetten. Met wisselend resultaat. Op de kindermarkt was de favoriet zonneklaar: Sing. De tweede Illumination-titel dit jaar (na Secret Life of Pets) had het rijk vrijwel alleen en scoorde navenant: 78 miljoen dollar gedurende de eerste zes (vakantie)dagen.

Illumination Entertainment had alles op alles gezet om dit succes te bewerkstelligen. Een stemcast met grote namen die zelf interpretaties van enkele van de grootste pophits gaven; een publieksvriendelijk script. De intensieve marketingcampagne deed de rest. Ook internationaal is Sing de eerste keus onder de familiefilms. Het maakt Illumination-baas Chris Meledandri een van Universals meest betrouwbare partners.

Minder vrolijke gezichten bij Sony. Hun kerstvlaggenschip Passengers (plaats drie) kwam maar traag van de kade los. De sf-film, zo kostbaar wegens de hoge acteurssalarissen en dure effecten, scoorde 30 miljoen over zes dagen. Dat was slechts de helft van de prognose. De al even kostbare gameverfilming Assassin’s Creed (nummer vijf) bleef daar met 22,6 miljoen zelfs nog onder. Beide films zullen de buitenlandse markten hard nodig hebben om uit de kosten te komen.

De komedie Why Him? wist Asssassin’s Creed voor te blijven. De film, waarin de ouders van Zoey Deutch hun vulgaire nieuwe schoonzoon James Franco ontmoeten, wist niet echt te vlammen met een vierde plaats en een opbrengst van 16,8 miljoen dollar. Maar met een volle vakantieweek voor de boeg en een bescheiden kostprijs zien de kansen voor Why Him? er veel beter uit dan die voor Passengers en Assassin’s CreedFences en La La Land gingen flink groter draaien en kwamen beiden de top 10 binnen. 

En dan waren er nog de platform-titels. Patriots Day, over de aanslag op de marathon van Boston, had een goede start met een gemiddelde schermopbrengst van 34.000 dollar. Het is na Deepwater Horizon de tweede samenwerking dit jaar van regisseur Peter Berg en ster Mark Wahlberg. Ook Silence, het historische missionarissendrama van Martin Scorsese, opende sterk met een schermgemiddelde van 44.000 dollar. Het hoogste van alle films in roulatie. 

 Take a bow: Sing verovert de harten (UPI)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner CineJobs240x180px