banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Smurfs in verdrukking aan US boxoffice

10 april 2017

Het leek helemaal niet zo’n slecht idee, een week na The Boss Baby en twee weken na Beauty and the Beast een nieuwe familiefilm in de VS lanceren. Het pakte alleen anders uit voor Smurfs: The Lost Village. Het publiek bleef toestromen voor Baby en Beauty, waardoor Smurfs met een derde plaats genoegen moest nemen.

Een fikse tegenvaller voor filmstudio Sony, die gezien de openingsrecette van 14 miljoen dollar nu vooral naar het buitenland kijkt voor rooskleuriger opbrengsten. En met reden: de eerste Smurfs uit 2011 was goed voor een wereldwijde recette van ruim een half miljard dollar, waarvan ongeveer een kwart uit de VS kwam. Vervolg The Smurfs 2 (2013) zat daar met 347 miljoen al flink onder. Overigens beschouwde Sony The Lost Village als een reboot, maar het is de vraag of met deze cijfers een nieuwe franchise wordt gestart.

Going in Style, met Michael Caine, Alan Arkin en Morgan Freeman als bejaarde bankrovers, bleef steken op 12 miljoen dollar en een vierde plaats. Dat is een iets beter resultaat dan verwacht, en gezien de betrekkelijke lage productiekosten lijkt Warner goed te hebben gegokt met deze remake van een hit uit 1979.

The Boss Baby wist zijn eerste plaats van vorige week te continueren, met opnieuw Beauty and the Beast hijgend in de nek. Beide films kenden voortreffelijke recettes, respectievelijk 26 en 25 miljoen dollar. Alleen al in de VS heeft Beauty 432 miljoen opgebracht.

Cijfers die in schril contrast staan met die van Ghost in the Shell. In z’n tweede week zakte het matig gestarte sci-fi spektakel nog verder weg. Met een Amerikaanse opbrengst van 31 miljoen dollar in tien dagen heeft de peperdure productie de buitenlandse markt hard nodig. Een markt die volgende week maar naar twee woorden zal luisteren: Fast en Furious.

 Smurfs lopen een blauwtje aan de US boxoffice / Sony 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Banner CineJobs240x180px