banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Spike Lee’s Chi-Raq wordt eerste Amazon film

18 juli 2015

Amazon brengt dit jaar haar eerste, in eigen huis geproduceerde film uit. Afgelopen woensdag werd bekend dat de nieuwste afdeling Amazon Original Movies aftrapt met Chi-Raq van Spike Lee (Do The Right Thing). Naar verwachting krijgt de film in december een bioscooprelease.

Amazon heeft onder de noemer Amazon Studios al verschillende originele televisieseries in huis. Met Original Movies zet het bedrijf, in navolging van concurrent Netflix, haar eerste stappen in de wereld van speelfilmproductie – en distributie. Met dit verschil dat Amazon haar titels die ze produceert of aankoopt, wel eerst in de bioscoop gaat uitbrengen en pas daarna, met een relatief kort window en exclusief voor Amazon Prime klanten, online beschikbaar maakt.

Chi-Raq is een musical comedy over het ‘black-on-black’ geweld in de wijk Englewood in Chicago, met in de hoofdrol Teyonah Parris (Dear White People). Daarnaast spelen onder meer Wesley Snipes en Samuel Jackson in de film. De titel verwijst naar de oorlog in Irak en heeft nogal wat stof doen opwaaien. Ondanks Lee’s pogingen de gemoederen te bedaren door te stellen dat het satire betreft, eist het stadsbestuur en een groot aantal inwoners een titelwijziging. De bioscooprelease stond aanvankelijk gepland voor Cannes 2016. Deze is vervroegd naar eind dit jaar om te kunnen voldoen aan de voorwaarden voor de aankomende Oscars.

“Spike Lee is één van de meest originele en visionaire filmmakers van deze tijd,” licht Ted Hope, hoofd filmproductie van Amazone Studios, de keuze voor Chi-Raq  toe. “We hadden ons geen betere filmmaker voor de lancering van onze studio kunnen voorstellen. Hij laat een uniek geluid horen, heeft een scherpzinnig oog en weet belangrijke onderwerpen met humor en gevoel te behandelen, door op de oplossingen te wijzen in plaats van de problemen uit te melken. Chi-Raq zou wel eens zijn grootste, en zijn meest uitgesproken film ooit kunnen worden – de film is in alle opzichten origineel.”

Over de distributieplannen meldt Bob Berney die afgelopen juni aantrad als hoofd marketing & distribution bij Amazon Studios: “Voor Chi-Raq, en voor toekomstige projecten, gaan we samenwerken met een filmdistributeur van topniveau die onze visie en passie deelt. Samen gaan we voor al onze films een gedurfde, originele en onderscheidende marketing- en distributieaanpak van de grond tillen.”

Amazon wil jaarlijks zo’n twaalf films uitbrengen. Het bedrijf heeft de rechten gekocht van het historisch drama Elvis & Nixon met Kevin Spacey als president Nixon en Michael Shannon als Elvis Presley. Daarnaast zijn er enkele titels aangekocht, waaronder The Man Who Killed Don Quixote van Terry Gilliam over een reclamejongen die terug in de tijd reist waar Don Quichotte hem voor Sancho Panza aanziet, en het romantisch drama Bonjour Anne van Eleanor Coppola met Diane Lane, Nicolas Cage en Yvan Attal.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN