banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Sterke start La La Land aan US boxoffice

12 december 2016

In de rustige filmweken voor kerst vinden de interessantste ontwikkelingen aan de Amerikaanse boxoffice plaats in het achterveld. Zo had de Oscar-kandidaat La La Land een veelbelovende opening in een beperkt aantal theaters.

Bovenaan de boxoffice was het een weekend lang spannend of Moana voor de derde week op rij koploper zou zijn. Vrijdag scoorde de kerstkomedie Office Christmas Party nog hogere cijfers, maar gemeten naar drie dagen was het toch weer Disney die aan het langste eind trok: 18.8 miljoen dollar. Office Christmas Party had overigens niets te klagen: 16.8 miljoen en een tweede plek was een hogere score dan verwacht.

Onder Oscar-watchers geldt La La Land al sinds diens première in Venetië als een van de topfavorieten. De eigentijdse musical van regisseur Damiel Chazelle (Whiplash) ging afgelopen weekend uit in vijf theaters in New York en LA. De opbrengst van 850.000 dollar was vergelijkbaar met die van een Oscar- en publieksfavoriet van twee jaar geleden: The Grand Budapest Hotel. Goed nieuws voor Lionsgate, de minimajor die de lastige taak had de film te verkopen. Musicals niet gebaseerd op bestaand materiaal zijn vaak lastig in de markt te zetten.

Zowel Arrival, Nocturnal Animals en Manchester by the Sea kregen er flink doeken bij. Arrival’s uitbrengtraject is interessant. Paramount begon voorzichtig met 2.300 zalen, maar nu vijf weken later zijn dat er al 3.100 geworden. Al die tijd heeft de film uitstekend gepresteerd en staat nu al vijf weken in de top vijf. Inmiddels heeft de bescheiden gebudgetteerde Arrival al 81 miljoen dollar op de teller staan.

Nocturnal Animals ging zijn vierde week in en kreeg er 1.200 doeken bij. Net als in Nederland doet de thriller het beter dan verwacht, mede door een gebrek aan hoogwaardige concurrentie. Niet vreemd dus dat Focus de gok nam om nu zoveel groter te gaan. Nocturnal Animals staat zevende met een weekendopbrengst van 3.6 miljoen dollar.

Manchester by the Sea wist met ‘slechts’ 368 prints een plek te veroveren in de top tien: 3.1 miljoen dollar en plaats acht. Een formidabele prestatie en een mooie opsteker voor nieuwkomer Amazon Studios die hoge verwachtingen heeft van dit relatiedrama tijdens Award Season.  

 Oscar-kandidaten? Gosling en Stone zitten goed bij La La Land (Independent Films)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
LadyBird