banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Studio's stellen bioscoopwindow opnieuw ter discussie

02 december 2016

Een film ook thuis kunnen kijken terwijl hij twee weken daarvoor in de bioscoop is gaan draaien. En daar dan tussen de 25 à 50 dollar voor betalen. Dat is waar enkele Hollywoodstudio's momenteel gesprekken over voeren met Amerikaanse bioscoopketens., aldus het gezaghebbende Bloomberg.

De plannen kwamen aan de orde tijdens een meeting met investeerders van Credit Suisse. De CEO van Warner Bros., Kevin Tsujihara, sprak daarbij over het plan om de bioscoopwindow - de tijd tussen de bioscooprelease en het moment waarop hij ook voor home entertainmentgebruik beschikbaar komt - flink in te korten. Een film zou al twee weken na de bioscooppremière via andere platformen voor de consument beschikbaar moeten komen. 'We’re having very constructive conversations with the exhibitors for the first time than we’ve had in a long time', aldus Tsujihara. 'We’re going to do it, and we’re very focused on it.'

Warner Bros. is niet de enige studio die het hete hangijzer met de exploitanten bespreekt. Universal Pictures bevestigde tegen Bloomberg ook in gesprek te zijn met de bioscoopketens. Daarnaast deed James Murdoch CEO van 21th Century Fox Inc afgelopen september een duit in het zakje door te zeggen: 'these blackout periods ...really make a lot of problems for movies.'

Bioscoopondernemers verzetten zich eigenlijk al sinds de introductie van de zogeheten windows tegen het verkorten ervan. Zij willen de grote investeringen die zij doen in bioscopen veiligstellen door zekerheid te hebben dat zij films in de eerste periode exclusief kunnen vertonen.

Maar de sterke daling van de markt van fysieke films (dvd's en Blu-Ray's), het achterblijven van de omzetgroei in de digitale filmmarkt én de invloed van piraterij hebben op hun beurt grote invloed op de investeringen van producenten en distributeurs.

Het punt is echter dat bioscopen een hele relevante bron van inkomsten zijn voor producenten en de distributeurs. Volgens Bloomberg komt 44,4% van de opbrengst van een film van Warner Bros. uit de bioscoopmarkt.

In de Verenigde Staten komen films gemiddeld drie maanden en zeventien dagen na hun bioscooprelease beschikbaar voor home entertainment, zo blijkt uit cijfers van de Amerikaanse exploitantenvereniging NATO.

De laatste keer dat de bioscoopwindow publiekelijk breed werd bediscussieerd was afgelopen voorjaar. Toen lanceerden Napster-oprichter Sean Parker en tech investeerder Prem Akkaraju het plan van Screening Room. Een speciale settopbox met anti-piraterij software zou de consument in de gelegenheid moeten stellen om films die nog in de bioscoop draaien ook thuis te kijken. De box zelf zou 150 dollar moeten gaan kosten en per film zou er 50 dollar moeten worden afgetikt.

Dat plan stuitte op veel weerstand uit de hoek van bioscoopexploitanten. Filmmakers waren enorm verdeeld over Screening Room. James Cameron en Ron Howard verzette zich bijvoorbeeld tegen het plan. Maar J.J. Abrams en Peter Jackson zagen er het voordeel wel van in.

Overige details over de gesprekken tussen de studio's en de bioscoopketens zijn niet bekend. Dus is ook niet duidelijk wat het 'wisselgeld' is waarmee de studio's de exploitanten over de streep denken te halen. In het plan van Screening Room was ruimte voor een shared revenue model, waarbij zowel de studio's als de exploitanten een deel van de opbrengst zouden krijgen.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
LadyBird