banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Sully verslaat Bridget Jones aan US boxoffice

19 september 2016

Op papier zou Sully klop moeten hebben gekregen van tenminste een van de drie nieuwe titels in de Amerikaanse bioscopen dit weekend. Maar Clint Eastwoods heldendrama sloeg elke aanval moeiteloos af en vond zichzelf voor de tweede week bovenaan de US boxoffice.

Heel veel zekerheden zijn er niet meer over in de filmindustrie als de reboot van een fameuze horrorfranchise én de terugkeer van een geliefde romkom-ster niet tot klinkende cijfers leiden. Maar dat is wat er het afgelopen weekend in Amerika gebeurde. Blair Witch, een vervolg op annex herstart van de horrorklassieker uit 1999 maakte amper indruk met een resultaat van 9,4 miljoen dollar en een tweede plaats.

De eerste Blair Witch Project was niet alleen een beangstigende filmervaring, de bovennatuurlijke thriller was ook nog eens buitengewoon slim in de markt gezet. Daardoor kon verbloemd worden dat het feitelijk maar een simpel gegeven was. Dat keerde zich nu tegen Blair Witch. Found footage horror is inmiddels een ingeburgerd genre en het verhaal had amper aanknopingspunten voor nieuwe interessante wendingen. Lionsgate zal de heks nu wel met rust laten.

Misschien nog wel opvallender was het falen van Bridget Jones’s Diary. De romkom leek de wind mee te hebben: weinig concurrentie, positieve reacties. Maar de derde plaats en een boxoffice van 8,7 miljoen dollar leerden dat de franchise niet echt meer leeft in de VS. Dit in tegenstelling tot Europa, waar de komedie met Renee Zellweger  voor volle zalen zorgde. Baby was de nummer 1-film in Nederland, en brak bioscooprecords in Engeland. Veel potentieel Amerikaans publiek voor Bridget Jones ging juist naar Sully.

De derde grote nieuwe titel had sowieso de minste kans op succes. Snowden moest opboksen tegen een zekere antipathie voor de titelheld. Klokkenluider Edward Snowden is een held van links, maar zeker niet van rechts. Dat en het feit dat dit soort uitgesproken politieke drama’s nooit heel geliefd zijn, maakte dat Oliver Stone’s biopic op acht miljoen en een vierde plaats bleef steken. Wel ontving hij zijn beste kritieken in jaren.

 Nog een weekje koploper: Sully blijft scoren aan US boxoffice (Warner)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie