banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Terugtrekken Eurimages distributiesteun valt slecht bij kopers

22 maart 2017

Het besluit van het Europees coproductiefonds Eurimages om niet langer distributie te ondersteunen in de landen die aangesloten zijn bij het MEDIA programma, heeft bij internationale kopers ergernis opgeroepen, zo meldt de Screen Daily. Voor een aantal professionals reden om te beweren dat de beslissing schadelijk is voor de arthouse in Europa.

De grootste Eurimages-landen zoals Duitsland en Frankrijk willen dat Eurimages een coproductiefonds blijft. Vanaf januari krijgen daarom alleen de niet-MEDIA landen, Armenia, Georgië, Rusland, Zwitserland en Turkije, nog distributiesteun. Hoewel het beschikbare bedrag voor distributie heel klein was, tevens één van de redenen voor Eurimages om de distributiesteun terug te trekken, kan het toch de beslissende doorslag geven bij het sluiten van internationale deals, aldus Screen Daily. Het vakblad laat enkele internationale filmprofessionals aan het woord over de betekenis voor de Europese arthouse en filmindustrie: lees hier het artikel.

Eurimages is het coproductiefonds van de Raad van Europa voor 36 lidstaten. Het is bedoeld voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De Raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft sinds oprichting in 1988 zo’n 1200 lange speelfilm- en documentaire coproducties gesteund. Het Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)