banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Uploader zwaar bestraft in VS

04 oktober 2016

Een Amerikaanse man die twee films van 20th Century Fox had geüpload op een torrent website is afgelopen week veroordeeld tot een hoge geldboete, zo meldt The Hollywood Reporter. William Kyle Morarity stal screeners van de films The Revenant en The Peanuts Movie toen hij werkzaamheden uitvoerde op het studioterrein van Fox. Vervolgens zette hij beide films online, zes dagen voordat The Revenant in première zou gaan. Gedurende die week werd de film zo’n miljoen keer illegaal gedownload. The Peanuts Movie was toen al in roulatie.

Een federale rechtbank in Californië heeft geoordeeld dat dit 20th Century Fox een strop van een miljoen dollar heeft opgeleverd en heeft Morarity opgedragen dat geld terug te betalen aan de studio. Wat daarbij zwaar woog was het feit dat de man de screeners fysiek bij Fox had gestolen. Ook heeft hij acht maanden huisarrest en een proeftijd van twee jaar gekregen.

Het openbaar ministerie had een gevangenisstraf van een jaar geëist, maar dat ging de rechter te ver. Wel moet Morarity meewerken aan een FBI-campagne tegen illegaal downloaden. Hoe de man de boete moet betalen is trouwens onduidelijk, hij heeft momenteel een uitkering.

In Nederland heeft Stichting BREIN een aantal grote uploaders ontmaskerd en met hen een financiële schikking getroffen.

 

Tom Hardy in The Revenant / Warner Bros. / 20th Century Fox

 

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px