banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Weg naar portabiliteit in EU geëffend

08 februari 2017

In Brussel hebben belangrijke EU partijen overeenstemming bereikt over cross/border portabiliteit van online content diensten in de interne markt. Concreet betekent dit dat consumenten op vakantie of zakenreis overal in de EU tijdelijk gebruik kunnen gaan maken van hun abonnement, ongeacht het land dat ze bezoeken.

Dat is op dit moment nog niet mogelijk: zodra je de grens oversteekt, gelden er beperkingen. Zo kan je op bijvoorbeeld een Franse camping geen toegang te krijgen tot je online thuisabonnement om een film te kijken.

Het gaat om een maatregel die genomen is in het kader van het Digital Single Market beleid van de Europese Commissie. Het streven om de interne markt ook op digitaal gebied door te voeren, staat in de prioriteiten top tien op de agenda van de Commissie.

Het portabiliteitsvoorstel is een concreet uitvloeisel van dit beleid dat voor de creatieve industrie relevant is. Later worden ook aanpassingen rond copyright en het territorialiteitsbeginsel verwacht. Allebei twee hete hangijzers en onderwerp van debat in de creatieve sector.

Het akkoord van gisteren moet nog officieel goedgekeurd worden door de Raad van de EU en het Europees Parlement. Daarna zal de regeling pas in 2018 in werking treden.

EC Vice-President Andrus AnsipEC Vice-President Andrus Ansip

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px