banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Wereldwijde bioscoopwedloop

04 maart 2016

Twee grote fusies in bioscoopland deze week. In Amerika en Rusland hebben overnames gezorgd voor het ontstaan van twee nieuwe reuzen op de bioscoopmarkt. Het past in de ontwikkelingen van afgelopen tijd waarbij sprake lijkt te zijn van steeds nieuwe fusies en steeds groter wordende ketens.

In de VS is het AMC die gefuseerd is met Carmike. Met deze overname is AMC in één klap de grootste bioscoopketen ter wereld geworden. Met bijna 8.500 doeken stoot AMC de huidige nummer 1 van de wereld,  Regal Entertainment met bijna 7.500 doeken, van de troon. Met de AMC-Carmike fusie wordt overigens ook de positie van China op de wereldwijde bioscoopmarkt verstevigd, aangezien AMC in 2012 werd ingelijfd door de Chinezen en sindsdien onderdeel uitmaakt van het Chinese Wanda.

In Rusland zijn de twee grootste Russische bioscoopketens samengegaan. Het gaat om de concurrenten Cinema Park en Formula Kino. In tegenstelling tot de Amerikaanse fusie, blijven de Russische fusiepartners echter wel opereren onder hun eigen merknaam.

Internationaal fusies amcAMC (foto Ian Tanaka)

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px