banner Pieter Konijn
NIEUWS - Internationaal

Zweden heeft fors te lijden onder piraterij

11 juni 2015

Het illegaal streamen en anderszins ongeautoriseerd gratis beschikbaar stellen van films en series kost de Zweedse film en tv-industrie 100 miljoen dollar per jaar. Dit staat in een zojuist verschenen rapport van de Zweedse Film and TV Industry Cooperation Committee.

Piraterij blijft een groot probleem voor de industrie, zo concludeerde een commissie die daar het afgelopen jaar onderzoek naar deed. ‘Het is een groot misverstand dat piraterij minder wordt. Integendeel, het probleem is groter dan ooit. Er worden per jaar meer dan 280 miljoen films en tv-programma’s jaar illegaal bekeken’, aldus Per Strömbäck, expert op het gebied van digitale handel.

Het onderzoek werd gebaseerd op interviews van ruim duizend Zweden in de leeftijd van 16 tot 79 jaar. Daaruit bleek dat 71% van de bevolking gewoon op de legale manier kijkt, waarbij opviel dat elke derde productie die wordt bekeken van Zweedse makelij is.

Maar 29% (van wie 60% onder de 30 is) doet dat dus niet legaal. Van iedere vier films en zeven tv-programma’s is elke derde een illegaal bekeken productie. Als deze productie legaal zou zijn aangeschaft, zou dat de industrie 99 miljoen dollar hebben opgeleverd.

Een onhoudbare situatie volgens Strömbäck, die hamerde op het belang van het stopzetten van illegale concurrentie. Welke plannen hij daarvoor heeft maakte hij niet bekend.

De volledige tekst van het artikel kun je via deze link lezen.

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180