banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (10-13 sept) belicht door Max van Praag

14 september 2015

Er werden afgelopen weekend twee nieuwe films breed uitgebracht, en beiden zorgden voor een verrassing. Zowel de thriller The Perfect Guy als horrorfilm The Visit waren door de mensen die er verstand van hebben ingeschat op een opening tussen de 15 en 17 miljoen dollar. Maar het liep toch een beetje anders…

In werkelijkheid bleken de twee films grote bioscoophits, althans in hun eerste weekend. De eerste plaats was voor The Perfect Guy, waarin de minder bekende  acteurs Michael Ealy (wel al zijn zeventiende film) en Sanaa Lathan (haar vijftiende film) de hoofdrollen spelen. De slechts 12 miljoen dollar kostende film bracht in drie dagen meer dan het dubbele op in omzet. De 2.221 bioscopen waren goed voor maar liefst 26,7 miljoen dollar. Dat zijn prachtige cijfers voor de kassa, maar de cijfers op Rotten Tomatoes waren wel wat minder: fresh 31% en de publiekswaardering was wel weer wat beter met 64%.

Vlak na The Perfect Guy finishte M. Night Shyamalans The Visit met een omzet van 25,7 miljoen dollar. Daar waren wel wat meer bioscopen voor nodig, 3.069 om precies te zijn. Met deze film en het succes van het eerste weekend is de regisseur terug op de weg die hij in sloeg met The Sixth Sense (al weer uit 1999) en Signs (2002). Na de flops Lady in the Water (2006), The Happening (2008) en After Earth (2013) was er alleen nog The Last Airbender (2010), die wereldwijd zo'n 320 miljoen heeft opgebracht, maar die film kostte dan ook wel 150 miljoen dollar. The Visit kostte een fractie van dit bedrag (5 miljoen dollar) en is dus in feite nu al een groot financieel succes. Bovendien schijnt de film voor de fans de perfecte combinatie van griezelen en humor te leveren, hetgeen resulteert in een score van 66% publiekswaardering en 62% fresh van de filmpers. De Universal film werd tegelijkertijd in veertien andere landen uitgebracht en dat resulteerde in een wereldwijd totaal (dus inclusief de VS) van ongeveer 30 miljoen dollar: zes maal de kosten van het productiebudget.

War Room volgde op de derde plaats met 7,4 miljoen dollar in 1.647 bioscopen in dit derde weekend en dat was zo'n 22% minder dan vorig weekend. Na zeventien dagen staat het totaalbedrag van de film nu op 39,2 miljoen dollar. Op de vierde plaats A Walk in the Woods in 2.139 bioscopen die samen een omzet van 4,6 miljoen dollar bij elkaar brachten. Dat was zo'n 44% minder ten opzichte van het eerste weekend voor de Robert Redford/ Emma Thompson film. De film heeft nu in totaal bijna 19,9 miljoen dollar opgebracht.

Straight Outta Compton en Mission: Impossible - Rogue Nation deden dit weekend niet voor elkaar onder. In bijna een zelfde aantal bioscopen, 2.649 voor Mission en 2.812 voor Compton waren de omzetten respectievelijk ruim 4,1 miljoen dollar voor de eerst genoemde film en nagenoeg 4,1 miljoen dollar voor het muziekdrama.  In percentages waren de verliezen bijna 43% in het zevende weekend voor M:I en bijna 53% voor Compton in het vijfde weekend.

Mission: Impossible kwam met dit resultaat op een totaal van ruim 188 miljoen dollar en Compton op een totaal van bijna 156 miljoen dollar. In de VS zit er niet zo heel veel verschil in de totaalomzet van deze films, wel in het productiebudget: 150 miljoen dollar (M:I) en 28 miljoen dollar (Compton).

Mission: Impossible - Rogue Nation bereikte dit weekend wereldwijd een totaalomzet van 613 miljoen dollar, met name door een enorme opening in China van ruim 86 miljoen dollar. Het is het hoogste openingsweekend ooit voor een Mission: Impossible film in China. Straight Outta Compton zal aan een dergelijke globale omzet nooit kunnen tippen. Door een internationale inbreng van 25 miljoen dollar op dit moment is er in totaal een bedrag van ruim 180 miljoen dollar omgezet. 

No Escape, de actiefilm met Pierce Brosnan en Owen Wilson kwam in dit derde weekend uit op een omzet van bijna 2,9 miljoen dollar in 3.022 bioscopen. Dit betekende een verlies van ruim 47% in vergelijking met vorig weekend. Het lijkt er op dat er niet veel meer zal bijkomen om het huidige totaal van ruim 24 miljoen dollar nog wat op te schroeven.

In dit voor de film tweede weekend zakte The Transporter Refueled van de vierde naar de achtste plaats. De 3.434 bioscopen lieten een terugval in omzet zien van ruim 63%, zodat het weekend uit kwam op slechts 2,7 miljoen dollar. Met een totaal van 13,3 miljoen dollar na tien dagen lijkt een eindtotaal van 20 miljoen dollar nog nauwelijks haalbaar.

Nieuw dit weekend was ook 90 Minutes in Heaven in 878 bioscopen. Die kwamen samen niet verder dan een omzet van bijna 2,2 miljoen dollar. De film werd dus beperkt uitgebracht, maar ook het gemiddelde per bioscoop (nauwelijks 2.500 dollar) geeft geen reden tot optimisme voor de rest van de run. Ook de cijfers op Rotten Tomatoes beloven niet veel soeps voor het drama: 20% fresh en 59% van het publiek.

Op de tiende plaats de Mexicaanse animatiefilm Un Gallo con Muchos Huevos. Er kwamen 221 locaties bij zodat de familiefilm nu in 616 bioscopen te zien was. Dat leverde voor het tweede weekendtotaal niets extras op, in tegendeel, de recette kwam uit op 1,9 miljoen dollar en dat was ruim 44% minder dan vorige week. In totaal is er nu bijna 6,7 miljoen dollar omgezet.

Vanaf volgende week weer tal van nieuwe films, waar onder het misdaaddrama Black Mass met Johnnie Depp en Benedict Cumberbatch in meer dan 3.000  bioscopen, Maze Runner: The Scorch Trials in meer dan 3.700 bioscopen en het spectaculaire Everest met onder andere Josh Brolin en Jake Gyllenhaal in 500 (IMAX) bioscopen.

lees meer
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180