banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (11-13 dec) belicht door Max van Praag

14 december 2015

Het zit regisseur Ron Howard niet mee de laatste jaren. Warner Bros bracht afgelopen weekend zijn In the Heart of the Sea uit in 3.103 bioscopen, maar de spectaculaire film bleek een flinke flop. De 100 miljoen dollar kostende productie kwam niet verder dan een openingsweekend van 11 miljoen dollar. Twee jaar geleden flopte ook al zijn autorace drama Rush, een steengoede film die in de VS in totaal niet meer opbracht dan 26,9 miljoen dollar.

De gerespecteerde regisseur van zulke succesvolle films als Apollo 13, A Beautiful Mind en The Da Vinci Code kreeg van de pers ook al niet de handen op elkaar. Op Rotten Tomatoes waren de scores met 43% fresh en 64% publiekswaardering respectievelijk slecht en aan de matige kant. Er was niet eens een eerste plaats weggelegd voor de Ron Howard-film, want in het vierde weekend bleek The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 met 11,3 miljoen dollar in 3.651 bioscopen net nog iets beter te presteren. Er vielen 435 bioscopen af en de omzet was zo'n 40% minder dan vorig weekend. Het laatste deel van The Hunger Games heeft tot nu toe bijna 245 miljoen dollar opgebracht. Buiten de VS is de stand nu 320 miljoen dollar.

Afgelopen weekend werden de bioscoopresultaten mogelijk ook al beïnvloed door de komst volgende week van Star Wars: The Force Awakens, waarvoor het publiek al massaal kaartjes heeft gekocht. Naar verluidt heeft de voorverkoop de 100 miljoen dollar al overschreden. Dat heeft ongetwijfeld z'n weerslag op de lopende films, want ook voor de rest van het veld was het op z'n best een matige affaire.

De film op de derde plaats was de animatiefilm The Good Dinosaur, die in 3.606 bioscopen niet meer dan 10,5 miljoen dollar opleverde. Dat was bijna 32% minder dan het tweede weekend. In totaal heeft de film nu bijna 90 miljoen dollar opgebracht. Het internationale resultaat is inmiddels opgelopen tot 78,2 miljoen dollar.

De Warner-film Creed is gelukkig voor de studio wel succesvol. In het derde weekend behield de film met Sylvester Stallone en Michael B. Jordan de vierde plaats van vorig weekend. De 3.502 (+ 78) bioscopen genereerden samen een omzet van 10,1 miljoen dollar. In vergelijking met het laatste weekend was dat bijna 33% minder. De film heeft in totaal nu 79,3 miljoen dollar omgezet.

Krampus vinden we in dit tweede weekend terug op de vijfde plaats. Er werd in 2.919 bioscopen voor 8 miljoen dollar aan kaartjes verkocht. Dat was zo'n 51% minder dan het openingsweekend. Het totaal bedraagt nu ruim 28,1 miljoen dollar. Buiten de VS is de film inmiddels ook uitgebracht en dat heeft tot nu toe bijna 9 miljoen dollar opgebracht.

Op de zesde plaats met 4 miljoen dollar omzet staat na dit weekend de Bondfilm Spectre. De film verloor 200 locaties en er bleven er nog 2.640 bioscopen over. Met een terugval van bijna 28% ten opzichte van het vijfde weekend viel het in dit matige weekend nog alleszins mee. Het totaal in de VS is nu bijna 191 miljoen dollar. In de rest van de wereld is er nu bijna 630 miljoen dollar omgezet.

De komedie The Night Before eindigde op de zevende plaats met 3,9 miljoen dollar in 2.674 bioscopen (- 120). Ten opzichte van vorig weekend was dat een bescheiden 22,5% minder dan het derde weekend. Het nieuwe totaal kwam op 38,2 miljoen dollar.
The Peanuts Movie was in het zesde weekend met een recette van ruim 2,6 miljoen dollar ook nog steeds redelijk aanwezig. Dat was slechts een kleine 26% minder dan vorig weekend, terwijl er wel 264 bioscopen afvielen. Er bleven nog 2.653 over, maar dat zal volgende week met de komst van Alvin and the Chipmunks - The Road Chip  en de nieuwe Star Wars-film wel veel minder worden. The Peanuts Movie heeft nu in totaal bijna 125 miljoen dollar opgebracht. Nog steeds is het internationale totaal met 16,6 miljoen dollar aan de bescheiden kant.

Oscar-kandidaat Spotlight kreeg er 109 bioscopen bij, zodat de ijzersterke film nu op bijna 1.100 locaties te zien was. De omzet zakte met zo'n 10% tot ruim 2,5 miljoen dollar en het nieuwe totaal kwam op 20,3 miljoen dollar. De film van regisseur Tom McCarthy is vanaf 28 januari ook in Nederland te zien. Op de tiende plaats zien we na dit weekend Brooklyn, net als Spotlight kandidaat voor meerdere Oscars. De 947 (+ 41) bioscopen brachten samen bijna 2 miljoen  dollar op en dat was 19% minder dan vorig weekend. In een kleine zes weken in beperkte release is het totaal nu gekomen op 14,3 miljoen dollar.

Afgelopen vrijdag werd ook The Big Short gelanceerd in 8 bioscopen, voordat de film van Adam McKay op 21 december in het hele land wordt uitgebracht. De eerste resultaten duiden op een groot succes dat mogelijk in brede release uitgebouwd kan worden. Er werd in de eerste drie dagen maar liefst 720.000 dollar omgezet, hetgeen neerkomt op een gemiddelde van 90.000 dollar per bioscoop.
De film met een productiebudget van 28 miljoen dollar werd met enthousiasme onthaald op Rotten Tomatoes: 86% fresh van de filmpers en 88% waardering van het publiek. Er was met die 8 kopieën een vijftiende plaats voor deze Paramount productie. Ook deze film zal bijna zeker kunnen rekenen op meerdere Oscarnominaties. Dat is al te zien aan de vier Golden Globe-nominaties samen met een Screen Actor's Guild nominatie en de prijs voor Beste Ensemble film van de National Board of Review.

Volgende week verwachten we naast Star Wars: The Force Awakens en Alvin and the Chipmunks - The Road Chip ook de komedie Sisters. Samen bezetten deze drie films meer dan 10.000 bioscopen. Er zullen dan ook behoorlijk wat kopieën sneuvelen.

lees meer
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)