banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (14-16 aug) belicht door Max van Praag

17 augustus 2015

Straight Outta Compton is een album van de band N.W.A. uit 1988, toen uitgebracht op lp en in 1989 opnieuw verschenen op cd. En nu is er dan de film gebaseerd op dit populaire album, voornamelijk controversieel vanwege het nummer Fuck Tha Police. Straight Outta Compton - de film opende met 56,1 miljoen dollar in 2.757 bioscopen en liet daarmee de rest van het aanbod ver achter zich.

De hiphopsterren van weleer (Dr. Dre, Ice Cube, Eazy-E, MC-Ren en DJ Yella) worden nu vertolkt door een nieuwe generatie artiesten (onder wie O'Shea Jackson Jr. en Corey Hawkins). De combinatie van dit alles, gepaard aan de actualiteit van nu (de misdragingen van de Amerikaanse politie richting Afro-Amerikanen), heeft er ongetwijfeld toe geleid dat met name de zwarte gemeenschap de film dit weekend heeft omarmd.

Maar ook op Rotten Tomatoes is de film een groot succes. Met maar liefst een 88% fresh score en 96% publiekswaardering. Universal heeft er dus weer een hit bij. Het was de hoogste tijd, want de vorige was al weer zes weken geleden (Minions). De variëteit aan films en onderwerpen is verbluffend: een SM relatie (50 Shades of Grey), snelle auto's en gierende banden, (Furious 7), op hol geslagen dinosaurussen (Jurassic World), en muzikale komedie (Pitch Perfect 2), kleine, gele mannetjes (Minions), een brutale en grove komedie (Trainwreck) en nu een autobiografische film over de rapgroep N.W.A. De film van 29 miljoen dollar heeft dus in het eerste weekend al bijna het dubbele opgebracht in omzet.

Op de tweede plaats met 17 miljoen dollar in 3.700 bioscopen Mission: Impossible - Rogue Nation. Dat was ruim 40 % minder dan het tweede weekend. In zeventien dagen heeft de actiefilm nu 138,1 miljoen dollar opgebracht. Daarbij komt nog de internationale opbrengst van 235,3 miljoen dollar.

De tweede film die afgelopen weekend groot werd uitgebracht was The Man From U.N.C.L.E. Dat gebeurde in 3.638 bioscopen die samen tot een omzet van ruim 13,5 miljoen dollar kwamen. Dat viel behoorlijk tegen voor Warner, waar men toch wel wat had verwacht van de 75 miljoen dollar kostende film. Op Rotten Tomatoes was er een enigszins bescheiden score van 67% fresh en een veel betere publiekswaardering van 81%. Maar het publiek liet het voornamelijk afweten en bleek niet van zins om en masse af te komen op een film, die gebaseerd is op een tv-serie uit de jaren zestig.

Fantastic Four, verleden week bij de opening al een tegenvaller voor Fox, verloor nog eens 69% ten opzichte van het openingsweekend. Dat betekende een omzet van 8 miljoen dollar in 4.004 bioscopen. Er is na tien dagen een totaalbedrag van bijna 42 miljoen dollar gegenereerd.  Buiten de VS is het totaal opgelopen tot ruim 60 miljoen dollar.

Op de vijfde plaats de horrorfilm The Gift met 6,5 miljoen dollar in 2.503 bioscopen. Dat was ruim 45% minder dan het eerste weekend. De film heeft nu bijna 23,6 miljoen dollar opgebracht.
Ant-Man had met een terugval van ruim 30% een goed vijfde weekend. Dat kwam neer op een recette van 5,5 miljoen dollar in 2.306 bioscopen. Dat waren er ruim 600 minder en ondanks dat grote aantal bleef het resultaat aardig op peil. Er is nu in totaal 157,6 miljoen dollar omgezet. De internationale opbrengst is inmiddels opgelopen tot 178,9 miljoen dollar. 

Vacation was nu in het derde weekend en dat betekende een zevende plaats voor de komedie met ruim 5,3 miljoen dollar in 3.088 bioscopen. Het kwam neer op een terugval van ruim 40%. In totaal is er op dit moment ruim 46,8 miljoen dollar omgezet.
Ook de animatiefilm Minions deed het nog steeds goed met een recette van 5,2 miljoen dollar in 2.640 bioscopen. Ook deze recette was maar zo'n 30% lager dan vorig weekend. De totaalomzet staat nu op 313 miljoen dollar. Met bijna 645 miljoen dollar is de internationale opbrengst meer dan het dubbele. 

Op de negende plaats Ricki and the Flash met bijna 4,6 miljoen dollar in 2.064 bioscopen. Dat betekende een toename met 461 locaties en toch viel de omzet 31% terug ten opzichte van het openingsweekend. De film met Meryl Streep heeft nu in totaal bijna 14,6 miljoen dollar opgebracht.

Trainwreck vinden we terug op de tiende plaats met een weekendrecette van 3,8 miljoen dollar in zo'n 2.000 bioscopen. In vergelijking met het vierde weekend was dat ruim 38% minder. Amy Schumer c.s. hebben het eigenlijk goed voor elkaar met een voorlopige totaalomzet van bijna 98 miljoen dollar.

Vanaf volgende week zo'n tien nieuwe releases, waarvan American Ultra, Hitman: Agent 47 en Sinister groot worden uitgebracht. Maar geen van deze titels zal een bedreiging vormen voor de toppositie, ook volgend weekend, van Straight Outta Compton.

lees meer
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Banner CineJobs240x180px