banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (14-16 nov) belicht door Max van Praag

16 november 2015

Zoals verwacht waren de nieuwe releases lang niet sterk genoeg om Spectre en The Peanuts Movie van hun plaatsen te verdrijven. Net als in zijn openingsweek bleef de nieuwe Bond film op de eerste plaats. Na een eerste weekend van ruim 70 miljoen dollar bleef de film in de weekdagen ijzersterk en eindigde de eerste volle week met zo'n 95 miljoen dollar. In dit tweede weekend ging er een kleine 50% verloren ten opzichte van vorig weekend en dat was een stuk minder dan de analisten hadden voorspeld. 

De 3.929 bioscopen kwamen uit op 35,4 miljoen dollar en dat bracht het nieuwe totaal op 130,7 miljoen dollar. Het is een prachtig resultaat na tien dagen, maar lang niet zo spectaculair als de rest van de wereld (nu ook inclusief China) waar het totaal inmiddels is opgelopen tot ruim 413 miljoen dollar. Al met al nadert de 24e Bondfilm het globale totaal van 550 miljoen dollar.

The Peanuts Movie handhaafde zich dus ook op de tweede plaats met een omzet van 24,2 miljoen dollar in 3.902 bioscopen. Dat was ruim 45% minder dan vorig weekend. De totaalomzet is nu op 82,5 miljoen dollar gekomen. Met een bescheiden, voorlopig totaal van 8,1 miljoen dollar moet het internationaal nog van de grond komen. 

Love the Coopers was de beste nieuwe release van afgelopen weekend. De komedie met onder andere John Goodman, Alan Arkin en Diane Keaton wist in 2.603 bioscopen 8,4 miljoen dollar bij elkaar te brengen. Dat 'beste' slaat natuurlijk op de omzet, want de reacties waren beneden de maat. Op Rotten Tomatoes kwam de film niet verder dan 17% fresh en 47% publiekswaardering, ondanks een talentrijke cast.

Ook in zijn zevende weekend liet The Martian zich gelden. Er vielen maar 67 bioscopen af en er bleven nog bijna 2.800 over, die samen goed waren voor ruim 6,7 miljoen dollar. Dat was slechts 26% minder dan vorig weekend. De zeer succesvolle Ridley Scott film kwam op het nieuwe totaal van 207,4 miljoen dollar. Buiten de VS presteert de sciencefictionfilm ook buitengewoon met een voorlopig totaal van 270,5 miljoen dollar.

Op de vijfde plaats de nieuwe release The 33, gebaseerd op een waar gebeurd drama dat zich in Chili afspeelde, waarbij 33 mijnwerkers 69 dagen onder de grond vast zaten alvorens ze werden gered. De film met onder andere Antonio Banderas en Juliette Binoche kwam in omzet niet verder dan ruim 5,8 miljoen dollar in 2.452 bioscopen. Met 40% fresh op Rotten Tomatoes is de persreactie over het algemeen zeer teleurstellend, maar de 67% publiekswaardering geeft aan dat een groot deel van het publiek de film weet te waarderen.

Goosebumps verloor bijna 32% van de omzet ten opzichte van het vierde weekend en dat kwam neer op ruim 4,6 miljoen dollar in 2.805 bioscopen (- 246). In totaal heeft de Jack Black film nu 73,5 miljoen dollar omgezet. De totaalstand buiten de VS is nu bijna 30 miljoen dollar.

Bridge of Spies zakte twee plaatsen ten opzichte van vorig weekend en eindigde nu op de zevende plaats. De 2.688 bioscopen (- 79) waren goed voor 4,3 miljoen dollar en dat was ruim 26% minder dan het vierde weekend. Vooralsnog is de internationale omzet van zo'n 19 miljoen dollar, net als in de VS, aan de matige kant. Het product van de samenwerking tussen Steven Spielberg, Tom Hanks en de Coen Brothers, die het scenario schreven, lijkt niet te leiden tot een groot financieel succes.

De Indiase musical Prem Ratan Dhan Payo, die in het thuisland alle records heeft gebroken kreeg ook een Amerikaanse release en dat gebeurde in 286 bioscopen. Dat resulteerde in een recette van zo'n 2,8 miljoen dollar. Op Rotten Tomatoes is er alleen een publieksreactie te vinden en die was met 66% waardering toch redelijk gunstig.

Op de negende plaats Hotel Transylvania 2 met ruim 2,3 miljoen dollar in 1.834 bioscopen (- 440). Dat was bijna 35% minder dan het zevende weekend. De animatiefilm heeft nu in totaal ruim 165,2 miljoen dollar opgebracht en dat betekent dat het de meest succesvolle film is van komiek en scenarist Adam Sandler, die als acteur uiteraard alleen zijn stem heeft geleend aan de film. Met meer dan 252 miljoen dollar is de film ook buiten de VS uiterst succesvol te noemen.

The Last Witch Hunter sluit de rij van de tien best bezochte films dit weekend, maar met een omzet van 1,5 miljoen dollar (- 42%) in 1.479 bioscopen en een totaalomzet van 26 miljoen dollar na bijna vier weken, is de actiefilm een grote flop. De internationale omzet van bijna 59 miljoen dollar zorgt gelukkig nog voor enige verlichting.

Ten slotte nog de film op de elfde plaats, Spotlight: de 56 extra bioscopen (de film opende vorig weekend in 5 bioscopen) zorgden voor een  toename van 374% en dat kwam neer op een omzet van 1,4 miljoen dollar. In totaal is er al ruim 1,8 miljoen dollar omgezet. De uitstekend ontvangen film met onder meer Mark Ruffalo en Michael Keaton is er een om in de gaten te houden de komende maanden.

Met de komst van The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 verandert het komend weekend ongetwijfeld veel aan de top van het klassement. De laatste aflevering van de serie wordt in 4.000 bioscopen uitgebracht.

lees meer
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)