banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (18-20 dec) belicht door Max van Praag

21 december 2015

The Force Awakens: de filmmakers bedachten een titel die recht zou doen aan de inhoud, maar niet geheel onverwacht was er nog een neveneffect. Star Wars: The Force Awakens bracht nog niet eerder vertoonde krachten teweeg in de bioscopen. Nooit eerder opende een film met een weekend van 248 miljoen dollar. Er werd gemiddeld 60.000 dollar omgezet in de 4.134 bioscopen.

Om dit eerste weekend resultaat nog even in perspectief te plaatsen: Spectre heeft nu in totaal 194 miljoen dollar in bijna zeven weken tijd. De nieuwe Star Wars-film verbrak het openingsrecord eerder dit jaar in juni van Jurassic World (208,8 miljoen dollar). Ook de eerste dag (vrijdag) was een all-time record: 120,5 miljoen dollar (inclusief 57 miljoen dollar van de voorvertoningen op donderdagavond, hetgeen op zichzelf ook al een record was).

De internationale release resultaten mochten er ook zijn: talloze records werden gebroken en de teller lijkt stil te staan bij een eerste schatting van 279 miljoen dollar. De geweldige film kan ook rekenen op veel bijval van de pers en het publiek blijkens de cijfers op Rotten Tomatoes. Top scores van 95% fresh van de pers en 93% van de bioscoopbezoekers.

Bij zo'n opening valt de rest van het veld in het niet. Op de tweede plaats Alvin and the Chipmunks: The Road Chip, de animatiefilm van Fox werd in 3.653 bioscopen uitgebracht en dat leverde niet meer dan 14,4 miljoen dollar op. Een matig resultaat, maar een familiefilm openen tegenover de nieuwe Star Wars-film is haast vragen om moeilijkheden. Bovendien was de score van de pers op Rotten Tomatoes bijna dodelijk met 14% fresh. De 64% publiekswaardering maakte dat nog een beetje goed.

Universal moet voldoende vertrouwen hebben gehad in Sisters om op hetzelfde weekend tegen The Force Awakens in te gaan. De komedie met de populaire Tina Fey en Amy Poehler zette ruim 13,4 miljoen dollar om in 2.962 bioscopen. Op Rotten Tomatoes bleek de film goed voor 62% fresh en 67% publiekswaardering.

Vooral door het geweld van Star Wars moest The Hunger Games: Mockingjay - Part 2  een behoorlijke veer laten. Er vielen bijna 1.000 bioscopen af en de overgebleven 2.653 brachten ruim 5,6 miljoen dollar bij elkaar en dat was een dikke 50% minder dan het vierde weekend. In totaal heeft de film nu ruim 254,4 miljoen dollar gemaakt. Samen met een huidig totaal van ruim 341 miljoen dollar aan internationale opbrengst is er wereldwijd bijna 600 miljoen dollar omgezet.

Creed moest in het vierde weekend ook bijna 50% inleveren ten opzichte van vorig weekend. De omzet in 2.433 bioscopen (- 1.069) kwam uit op bijna 5,1 miljoen dollar. Het nieuwe totaal is nu op een bedrag van 87,9 miljoen dollar gekomen.

Op de zesde plaats The Good Dinosaur die nu ook de concurrentie ondervond van de nieuwe Chipmunks-film. In vergelijking met het derde weekend viel de Disneyfilm bijna 60% terug. In 2.755 bioscopen (- 851) werd er ruim 4,2 miljoen dollar omgezet. Het tussentotaal kwam uit op ruim 96,5 miljoen dollar. Met een voorlopig totaal van 93,1 miljoen dollar loopt de rest van de wereld aardig mee met het resultaat in de VS.

De horrorkomedie Krampus kwam dit keer niet verder dan zo'n 3,8 miljoen dollar in 2.371 bioscopen (- 548). Dat was 55% minder dan in het tweede weekend. Er is nu met deze film bijna 35 miljoen dollar omgezet. Buiten de VS is er ook al bijna 13 miljoen dollar omzet geboekt met deze goedkoop gemaakte film (15 miljoen dollar).

Ron Howards In the Heart of the Sea had het in dit voor de film tweede weekend het zwaarste van allemaal. De 3.103 bioscopen moesten nog een tweede week door en bleven ook nu weer met meestal lege zalen de film vertonen. De omzet van bijna 3,5 miljoen dollar was zo'n 69% minder dan het eerste weekend. Er is tot op heden slechts 18,6 miljoen dollar aan recette geboekt. Gelukkig voor Warner komt er uit de internationale release wel wat meer terug naar de studio: huidige stand is bijna 50 miljoen dollar. Het zal alles bij elkaar lang niet voldoende zijn om uit de kosten te komen.

Op de negende plaats de Indiase film Dilwale, een komedie die in slechts 268 bioscopen werd uitgebracht en toch tot de top tien wist door te dringen. De film deed dat met een recette van bijna 1,9 miljoen dollar. Ook op de tiende plaats een Indiase film en ook voor deze film - een drama - was het aantal bioscopen beperkt. Er werd in 304 bioscopen bijna 1,7 miljoen dollar omgezet. Er blijkt duidelijk een markt te zijn in de VS voor de grootste filmindustrie in de wereld.

Volgende week gaan er weer heel wat prints van minder goed lopende films sneuvelen, want een groot aantal titels vragen om bioscoopschermen. Zoals daar zijn: The Big Short (nu in brede release), Concussion (Will Smith), Daddy's Home (Will Ferrell en Mark Wahlberg), Joy (Jennifer Lawrence, Bradley Cooper en Robert DeNiro van David O. Russell), Point Break, The Revenant (Leonardo DiCaprio van Alejandro Gonzalez Inarritu) en de langverwachte nieuwe film van Quentin Tarantino (met Samuel L. Jackson, Bruce Dern, Tim Roth en Kurt Russell).

lees meer
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN