banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (2-4 oktober) belicht door Max van Praag

05 oktober 2015

Afgelopen weekend was een ware triomf voor Ridley Scott's The Martian met Matt Damon in een glansrol. Door sommige analisten was de opening ingeschat op zo'n 45 miljoen dollar, maar de science fiction-film opende met 55 miljoen dollar in 3.831 bioscopen. Tegelijkertijd kwam de internationale release op gang en de 108 miljoen dollar kostende film bleek ook buiten de VS direct al een grote hit met een omzet van 45,2 miljoen dollar. Dat was het openingsresultaat van bijna vijftig landen, terwijl topmarkten als Duitsland, Rusland, Frankrijk, Japan en China nog moeten beginnen. 

Ook op Rotten Tomatoes wordt The Martian beschouwd als een groot succes. Het komt zelden voor dat pers en publiek het zo met elkaar eens zijn. Met een formidabele 94% fresh score en een zelfde percentage publiekswaardering wordt de film alom geprezen. Voor Ridley Scott is het de op een na beste opening uit zijn carrière. Alleen Hannibal in 2001 opende hoger (58 miljoen dollar). Ook voor Matt Damon is het de op een na beste opening ooit. Zijn film The Bourne Ultimatum opende in 2007 met ruim 69 miljoen dollar.

The Martian-opening kwam maar 785.000 dollar tekort om de opening van Gravity, precies twee jaar geleden te evenaren. Dat was toen een all-time record voor de maand oktober. Grappig genoeg hebben de twee films een paar zaken gemeen: een oktoberopening, science fiction en nagenoeg de zelfde openingscijfers. Voor The Martian zal geholpen hebben dat de media vorige week hebben gerapporteerd over de mogelijke vondst van water op Mars.

Met een tweede plaats dit weekend was Hotel Transylvania 2 wederom zeer succesvol met een omzet van 33 miljoen dollar in 3.754 bioscopen. Dat was maar zo'n 32% minder dan het eerste weekend. Inmiddels is het totaal al opgelopen tot ruim 90,5 miljoen dollar. Ook internationaal ziet het er erg goed uit voor de animatiefilm van Sony met een huidige totaalstand van bijna 60 miljoen dollar.

Een ander succesverhaal is dat van Sicario, de actiefilm van de Franstalige Canadese regisseur Denis Villeneuve. De film is sinds drie weken in release en er werden dit weekend 2.561 bioscopen toegevoegd aan de zestig die de film reeds vertoonden. Die uitbreiding met zo veel bioscopen betekende een toename van de omzet van 603% en dat kwam neer op een derde weekend van bijna 12,1 miljoen dollar. In totaal is er nu 15 miljoen dollar aan omzet geboekt. De door Lionsgate uitgebrachte film heeft inmiddels ook internationaal de aandacht getrokken. De voorlopige omzet staat na afgelopen weekend op 10 miljoen dollar.

Op de vierde plaats vinden we The Intern, die in dit tweede weekend bijna 35% van de omzet verloor ten opzichte van vorig weekend. Dat kwam nu neer op een weekend van ruim 11,6 miljoen dollar in 3.320 bioscopen. De totaalstand is na tien dagen gekomen op ruim 36,5 miljoen dollar. De Nancy Meyers film met Robert DeNiro en Anne Hathaway doet het internationaal ook goed en dat loopt nagenoeg gelijk op met het resultaat in de VS: 35,6 miljoen dollar.

Maze Runner: The Scorch Trials viel in het derde weekend ruim 46% terug, maar dat was ook te wijten aan het wegvallen van 473 bioscopen. De overgebleven 3.319 bioscopen brachten samen een omzet van ruim 7,6 miljoen dollar bij elkaar. Daarmee kwam het voorlopige totaal op 63,2 miljoen dollar. Dat is niet genoeg om het budget van 61 miljoen dollar terug te spelen. Maar internationaal zijn de cijfers heel wat beter en Fox lijkt de kosten ruimschoots goed te kunnen maken met de omzetten van buiten de VS, die nu in totaal bijna 148 miljoen dollar bedragen.

Black Mass zakte ten opzichte van het tweede weekend een plaatsje en was nu te vinden op de zesde plek met 5,9 miljoen dollar in 2.768 bioscopen (- 420). Het nieuwe totaalbedrag kwam op 52,5 miljoen dollar.

Everest op de zevende plaats moest ruim 58% toegeven op de recette van het tweede weekend. Dat was een grote terugval voor een film die nog maar kort in roulatie is. De 5,5 miljoen dollar in 3.009 bioscopen kwam neer op een gemiddelde van 1.831 dollar per bioscoop. Het lijkt er erg op dat men in de VS niet warm loopt voor deze film die zich in de ijzige kou van de hoogste bergen in Nepal afspeelt. Het nieuwe totaal van 33,2 miljoen dollar is niet toereikend om het budget van 55 miljoen dollar goed te maken. Daarvoor is de internationale omzet van 103 miljoen dollar hard nodig.

Op de achtste plaats The Visit met bijna 4 miljoen dollar in een kleine 2.300 bioscopen. Dat waren er 671 minder dan vorige week en dat was er mede de oorzaak van dat de horrorfilm bijna 41% verloor, hetgeen gezien het grote aantal bioscopen dat afviel nog niet eens zo'n slechte terugval was. Er staat inmiddels een totaalomzet van bijna 57 miljoen dollar op de teller voor de slechts 5 miljoen dollar kostende film. Een prettige bijkomstigheid is dat er internationaal ook nog eens zo'n 19 miljoen dollar omzet is geboekt.

War Room is ook zo'n film die bijna niets heeft gekost (3 miljoen dollar) en dit weekend ook weer 2,8 miljoen dollar wist toe te voegen aan het totaal dat nu ruim 60,5 miljoen dollar bedraagt. De 1.746 bioscopen (- 174) bleven in dit zesde weekend slechts 34% achter bij de omzet van vorig weekend.

De zeer matige thriller The Perfect Guy kon in dit vierde weekend nog een tiende plaats behalen en dat was drie treden lager dan vorig weekend. Met 2,4 miljoen dollar (- 50%) in 1.364 bioscopen (- 525) kwam het nieuwe totaal op 52,6 miljoen dollar. Ook deze film valt met een kostenplaatje van 12 miljoen dollar in de categorie low budget producties. Maar van het internationale circuit valt er weinig te verwachten van een eventuele bioscooprelease.

Robert Zemeckis’ The Walk ging ook afgelopen weekend in première, om precies te zijn al op woensdag 30 september. Na vijf dagen is er in totaal slechts een kleine 2 miljoen dollar omgezet in 448 bioscopen, en dat waren voornamelijk IMAX theaters. Dat belooft niet veel goeds voor volgende week als de naar verluid toch spectaculaire en indrukwekkende film in veel meer bioscopen wordt uitgebracht. Maar de mond-tot-mondreclame (Rotten Tomatoes: 86% fresh en 85% publiekswaardering) moet dan het werk kunnen doen. Er was nu een elfde plaats voor de film.

Naast The Walk in brede release komt ook de fantasyfilm Pan uit. Die film met onder andere Hugh Jackman, Garrett Hedlund en Rooney Mara wordt ook in ruim 3.000 bioscopen uitgebracht. Verder zien we uit naar Steve Jobs van Danny Boyle die alleen in New York en Los Angeles volgende week van start gaat.

lees meer
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
LadyBird