banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (22-24 jan) belicht door Max van Praag

25 januari 2016

Ondanks de toename van het aantal theaters (met 152) viel de omzet van The Revenant terug met maar liefst bijna 50% tot een bedrag van 16 miljoen dollar in nu 3.711 theaters. Dat kan veel te maken hebben met de zware winterse omstandigheden aan de oostkust van de V.S. Het nieuwe totaal is al wel uitgekomen op 119,2 miljoen dollar. Dat is een mooi resultaat voor Fox, terwijl het afgelopen weekend toch enigszins een tegenvaller moet zijn geweest na de twaalf Oscarnominaties die de film ten deel zijn gevallen.

Na de Oscaruitreiking op 28 februari zou het wel eens kunnen zijn dat The Revenant ook echt twaalf Oscars in de wacht heeft gesleept. Er is geen onderdeel te bedenken waar de film niet als winnaar uit de bus zou kunnen komen. De Oscar voor Beste Acteur kan Leonardo DiCaprio zeker niet meer ontgaan. Al is het alleen al voor de moeite en de ontberingen. De indrukwekkende film gaat naar alle waarschijnlijkheid een gouden toekomst tegemoet met veel Oscars en ook nu al een internationale omzet van bijna 60 miljoen dollar. Het hoge budget van 135 miljoen dollar zal zeker geen probleem opleveren aan het einde van de rit.

Ook voor Star Wars: The Force Awakens geen problemen, maar dat was al bekend. De film van J.J. Abrams klom weer een plaatsje ten opzichte van verleden week. Nu op de tweede plaats bracht de film in 3.365 bioscopen (-457) bijna 14,3 miljoen dollar op. Dat was wel 46% minder dan vorig weekend. Het leverde een nieuw totaal op van 879,3 miljoen dollar. Tel daar nog eens de meer dan 1 miljard dollar bij op uit de rest van de wereld en de film nadert de astronomische, globale omzet van 2 miljard dollar. Nog 60.000 dollar en dan is het zo ver.

Het vorige week bij de opening zeer succesvolle Ride Along 2 moest 63% inleveren in vergelijking met die opening. Er bleef voor dit tweede weekend bijna 13 miljoen dollar over in 3.192 bioscopen (+17). Het nieuwe totaal kwam op ruim 59 miljoen dollar. De internationale omzet is met 10,4 miljoen dollar nog bescheiden.

Op de vierde plaats treffen we de nieuwe release Dirty Grandpa met 11,5 miljoen dollar in 2.912 theaters. Grootvader Robert De Niro en kleinzoon Zac Efron zetten de bloemetjes buiten in Florida vlak voor het huwelijk van de laatstgenoemde. De opening was niet overtuigend en op Rotten Tomatoes blijkt dat de critici er helemaal niets van moeten hebben. De 8% van de pers spreekt boekdelen en de 52% van het publiek is ook behoorlijk onder de maat. Jammer dat Robert De Niro nog zulke klussen aanneemt op oudere leeftijd. Hij is een acteur met een enorme reputatie en staat van dienst. Zijn recente komedie The Intern was overigens wel zeer de moeite van het kijken waard.

The Boy is een low-budget horrorfilm die op de vijfde plaats opende. De 10 miljoen dollar kostende film deed dat met bijna 11,3 miljoen dollar in 2.671 bioscopen. Op Rotten Tomatoes scoorde de film 29% fresh bij de pers – al waren nog niet alle persreacties binnen -en noteerde de film bij 53% van het publiek een positieve waardering.

Op de zesde plaats landde de sciencefiction-actiefilm The 5th Wave met 10,7 miljoen dollar in 2.908 bioscopen. Ook voor deze film kon men op Rotten Tomatoes de handen niet op elkaar brengen. De pers oordeelde de film in slechts 19% van de reviews als fresh. 51% van het publiek kwam met een positief oordeel. Daarmee is de waardering aan de zeer slechte tot matige kant.

De terugval van 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi viel met bijna 40% eigenlijk mee. Maar er kwamen dan ook 528 bioscopen bij, zodat de actiefilm van Michael Bay nu op 2.917 locaties te zien is. Het leverde dit weekend ruim 9,7 miljoen dollar op, waardoor de totaalstand voor de 50 miljoen dollar kostende film nu op 33,5 miljoen dollar is gekomen.

Daddy’s Home zakte van de vijfde naar de achtste plaats met bijna 5,3 miljoen dollar in 2.789 bioscopen (-533). Dat was zo’n 45% minder dan vorig weekend. Met een totale omzet van bijna 139 miljoen dollar kan de komedie zeer succesvol worden genoemd. Ook internationaal lijkt de belangstelling met bijna 60 miljoen dollar als totaalomzet zeer bevredigend.

Norm of the North had als familiefilm zeker te lijden van de winterstorm aan de oostkust. Dit tweede weekend bleef er van de omzet van vorig weekend 4,1 miljoen dollar over. Dat was ruim 40% minder dan de opening.  Er is nu in totaal 14,3 miljoen dollar omgezet.

Op de tiende plaats vinden we The Big Short, de film die al zeven weken op het programma staat. De film over de manipulaties van enkele experts in de financiële wereld tijdens de kredietcrisis van zo’n tien jaar geleden, kwam tot een omzet van 3,5 miljoen dollar in 1.351 bioscopen (-414). Dat was 34% minder dan vorig weekend. De originele film heeft tot nu toe 56,7 miljoen dollar opgebracht. Dat is een goed resultaat voor een film die niet gemakkelijk te verkopen is aan een breed publiek. Ook internationaal schijnt de film interesse op te wekken gezien het huidige totaal van 30,7 miljoen dollar. Het relatief grote succes heeft vast en zeker ook te maken met de geweldige cast.

Tenslotte nog aandacht voor het drama Room, dat van de twintigste naar de vijftiende plaats klom. De prachtige film van regisseur Lenny Abrahamson kreeg er 569 theaters bij en was afgelopen weekend te zien op 862 locaties. Dat betekende een toename van de recette van bijna 88%, hetgeen neerkwam op een bedrag van ruim 1,4 miljoen dollar. Er is nu bijna 8 miljoen dollar omgezet. Dat is niet zo veel, maar de film was dan ook nog maar beperkt te zien. De film was volgens de Academy geen Oscarnominatie waard in de categorie Beste Film, maar hoofdrolspeelster Brie Larson heeft wel een nominatie voor Beste Actrice in de wacht gesleept. De negenjarige, fantastische, Jacob Tremblay had er ook een moeten hebben, maar jonge, kleine acteurs worden over het hoofd gezien.

Volgende week wordt de langverwachte animatiefilm Kung Fu Panda 3 in 3.900 theaters uitgebracht. Ook de komedie Fifty Shades of Black en de thriller The Finest Hours zullen in veel bioscopen te zien zijn.

 

 

lees meer
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)