banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (23-25 okt) belicht door Max van Praag

26 oktober 2015

Er waren afgelopen weekend vier nieuwe films die in brede release gingen, maar geen enkele film wist door te dringen tot de eerste drie plaatsen in het klassement. In het vierde weekend kwam The Martian terug op de eerste plaats na die plek alleen verleden week te hebben afgestaan aan Goosebumps, de kindvriendelijke horrorkomedie met Jack Black.

The Martian verloor ruim 25% van de omzet van vorig weekend en dat kwam neer op een weekend van 15.9 miljoen dollar in 3.504 bioscopen, 197 minder dan de derde week. Dat brengt het nieuwe totaal op bijna 166,4 miljoen dollar. De film is op weg om Ridley Scott's meest succesvolle film in de VS te worden. Mogelijk dat dit ook geldt voor de internationale opbrengst, want inmiddels is dat bedrag op een totaal van 218 miljoen dollar gekomen, zodat er wereldwijd bijna 385 miljoen dollar is omgezet.

Goosebumps zakte naar de tweede plaats met 15,5 miljoen dollar in 3.501 bioscopen en dat was ruim 34% minder dan het eerste weekend. Het voorlopige totaal kwam zo op 43,7 miljoen dollar. De internationale stand is met 9,2 miljoen dollar nog zeer bescheiden.

Net als bij de opening verleden week kwam de Steven Spielberg film Bridge of Spies niet verder dan de derde plaats. Met een terugval van 26% kwam de omzet uit op bijna 11,4 miljoen dollar in 2.811 bioscopen. Na tien dagen is het totaal bedrag van de twee uur en twintig minuten durende film op een totaal van 32,6 miljoen dollar gekomen. Dat is een feite toch een teleurstellend resultaat voor de vierde film, die Steven Spielberg en Tom Hanks samen hebben gemaakt. Na Saving Private Ryan, Catch Me If You Can en The Terminal ziet het er naar uit dat de nieuwe film wat opbrengst betreft niet kan tippen aan de hier laatst genoemde film, die in totaal bijna 78 miljoen dollar in de VS heeft opgebracht.

De opening van The Last Witch Hunter bewijst meteen weer dat de magie van hoofdrolspeler Vin Diesel niet verder reikt dan de Fast & Furious filmserie. In 3.082 bioscopen kwam de actiefilm niet verder dan een recette van 10,8 miljoen dollar en dat was nog lager dan de meest pessimistische inschattingen. Bovendien lijken de resultaten op Rotten Tomatoes ook geen soelaas te bieden voor een enigszins gunstig verloop van de kaartverkoop in de komende weken, want met 14% fresh van de filmpers en 54% publiekswaardering kan er nauwelijks sprake zijn van een toekomst in de bioscoop. Internationaal werd er voor dit eerste weekend nog eens 13,4 miljoen dollar gerapporteerd, maar het wereldwijde totaal van ruim 26 miljoen dollar is direct al veel te weinig voor een film met een productiebudget van bijna 80 miljoen dollar.

Hotel Transylvania 2 handhaafde zich op de vijfde plaats in dit vijfde weekend met 9 miljoen dollar in 3.154 bioscopen. Dat  waren er 379 minder dan vorige week en de omzet was mede daardoor ook 29% minder dan het vierde weekend. Het nieuwe totaal is ondertussen op 148,3 miljoen dollar gekomen. Buiten de VS doet de film het ook zeer goed met een huidig totaal van 167,5 miljoen dollar.

De nieuwste aflevering in de Paranormal-franchise blijkt voor Paramount geen succes te worden, ook al is het budget van deze zesde film niet meer dan zo'n 5 a 6 miljoen dollar. Paranormal Activity: The Ghost Dimension is daarmee wel de duurste film in de serie, maar met een opening van 8,2 miljoen dollar in 1.656 bioscopen is het ook de zwakste. Het aantal bioscopen is ruim 1.200 minder dan de vijfde film Paranormal Activity: The Marked Ones, vanwege het besluit van Paramount om de film al snel op VOD uit te brengen, hetgeen niet tot een enthousiast onthaal heeft geleid bij sommige bioscoopconcerns. Met een totaal van 18 miljoen dollar is het internationale begin heel wat beter.

Steve Jobs steeg van de elfde naar de zevende plaats in dit derde weekend. Dat gebeurde met een omzet van bijna 7,3 miljoen dollar. Dat was zo'n 380% hoger dan het tweede weekend, maar dit werd dan ook veroorzaakt door de grote toename van het aantal bioscopen, van 60 naar 2.493. Het aanvankelijke grote succes in de eerste twee weken met de beperkte release in de  grote steden, kon met deze uitbreiding bij lange na niet gehaald worden. De gemiddelde recette zakte nu naar een matige 2.916 dollar per bioscoop. De over het algemeen zeer goed ontvangen film blijkt weinig of geen aantrekkingskracht te hebben buiten de grote steden.

Crimson Peak zakte van de vierde naar de achtste plaats met een omzet van bijna 5,6 miljoen dollar in 2.991 bioscopen. Dat was 58% minder in vergelijking met het eerste weekend. In totaal is er nu 22,5 miljoen dollar omgezet. Internationaal doet de film van Guillermo Del Toro het iets beter met een huidige stand van 26,4 miljoen dollar. Maar Steve Jobs en Crimson Peak bewijzen dat niet alles wat Universal aanraakt in goud verandert.

Op de negende plaats The Intern met bijna 3,9 miljoen dollar in 2.061 bioscopen.  Dat was ruim 29% minder en ook waren er 646 bioscopen afgevallen. Het nieuwe totaal kwam op 64,7 miljoen dollar. Wereldwijd is er tot dit moment 155,8 miljoen dollar omgezet.

Sicario voegde nog eens een kleine 3 miljoen dollar toe aan het totaal dat nu 39,4 miljoen dollar bedraagt. Het drugsdrama verloorruim 35% van de omzet van vorig weekend en ook vielen er bijna 700 bioscopen af, zodat er nog 1.448 overbleven. Internationaal is er nu 23 miljoen dollar omgezet.

De nieuwe releases Rock The Kasbah van regisseur Barry Levinson met onder andere Bill Murray, Bruce Willis en Kate Hudson en musical Jem and the Holograms flopten jammerlijk met respectievelijk 1,5 miljoen dollar (dertiende plaats) en 1,3 miljoen dollar (vijftiende plaats). Gemiddelde omzetten per bioscoop respectievelijk 750 en 547 dollar.

Volgende week onder andere de films Burnt met Bradley Cooper en Our Brand Is Crisis met Sandra Bullock, beide films in brede release, maar de grootste belangstelling gaat uit naar Spectre per 6 november en nu ook al naar Star Wars: Episode VII – The Force Awakens per 16 december. Deze laatste titel lijkt nu al alle records te gaan breken op basis van de voorverkoop, die al via de Fandango-site begonnen is. Na een paar dagen was de stand al ruim 6,5 miljoen dollar aan verkochte kaartjes en dat zal voorlopig nog wel even doorgaan.

 

 

 

lees meer
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN