banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (25-27 dec) belicht door Max van Praag

28 december 2015

Het tweede weekend van Star Wars: The Force Awakens kon na zo'n opening als die van verleden week alleen maar naar beneden, maar de terugval van 38% en een omzet van 153,5 miljoen dollar in 4.134 bioscopen kwam neer op het beste tweede weekend ooit. Dit resultaat is maar liefst zo'n 47 miljoen dollar (!) beter dan het tweede weekend van Jurassic World, de vorige recordhouder in juni dit jaar. Het is niet het enige record dat gebroken werd.

De nieuwe records stapelen zich op. Het zijn er zo ondertussen 35 en het voert te ver om die hier allemaal op te sommen. Nog eentje die hier niet kan ontbreken: het huidige totaalbedrag in Amerika is na tien dagen op nagenoeg 544,6 miljoen dollar gekomen. Samen met het internationale totaal van 546 miljoen dollar is het globale totaal nu dik meer dan 1 miljard dollar. Nog niet eerder in de geschiedenis van het bioscoopbedrijf werd die mijlpaal zo snel gehaald en voorbijgestreefd.

Dat alle andere films niet in de buurt konden komen van Star Wars zal niemand verbazen, maar er was toch minstens een film die in gunstig opzichtopviel. Paramount bracht met kerst de komedie Daddy's Home uit. De 3.271 bioscopen brachten bij elkaar 38,8 miljoen dollar op en dat was veel beter dan verwacht. De film met Will Ferrell en Mark Wahlberg viel niet zo in de smaak bij de pers (28% fresh op Rotten Tomatoes), maar deed het wel wat beter bij het publiek (67% publiekswaardering).

Op de derde plaats zien we ook een nieuwe film: Joy van regisseur David O'Russell, wederom met een keur aan bekende acteurs. Jennifer Lawrence, Bradley Cooper en Robert DeNiro waren ook te zien in zijn Silver Linings Playbook en American Hustle. De film werd in 2.896 bioscopen uitgebracht en dat resulteerde in een recette van 17,5 miljoen dollar. Dat was ongeveer gelijk aan de verwachtingen, maar de matige recensies doen vermoeden dat het succes van de hier eerdergenoemde films niet geëvenaard zal worden. Op Rotten Tomatoes kwam de film dan ook niet verder dan 56% fresh. Ook de publiekswaardering was met 58% aan de matige kant.

De omzet van Sisters op de vierde plaats viel nauwelijks terug. Er werd in 2.962 bioscopen 13,9 miljoen dollar omgezet. Dat was slechts 0,3% minder dan het eerste weekend. In totaal heeft de komedie nu ruim 37,1 miljoen dollar opgebracht. Ook Alvin and the Chipmunks: The Road Chip deed het in het tweede weekend redelijk goed met 12,7 miljoen dollar in 3.705 bioscopen (+52). Het nieuwe totaal kwam op 39,4 miljoen dollar.

Concussion met Will Smith en Alec Baldwin bracht in dit voor de film eerste weekend 11 miljoen dollar binnen. Daar waren 2.841 bioscopen voor nodig. Het drama voldeed aan de verwachtingen wat betreft het openingsresultaat. Will Smith schijnt uit te blinken in een rol die hem mogelijk een Oscarnominatie zal opleveren. Met respectievelijk 60% fresh en 76% publiekswaardering waren de scores op Rotten Tomatoes redelijk voldoende.

Op de zevende plaats The Big Short die er afgelopen weekend 1.577 bioscopen bij kreeg, zodat de film nu op 1.585 locaties te zien was. Dat betekende natuurlijk een enorme toename van de omzet (+ 2.681%). Die kwam neer op 10,5 miljoen dollar voor de breed gewaardeerde film (Rotten Tomatoes-cijfers respectievelijk 86% en 92%). Met acteurs als Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Melissa Leo en Marisa Tomei is dit een film om naar uit te kijken.

Voor de remake van actiefilm Point Break  was er dit weekend ook nog plaats ingeruimd, maar met een recette van 10,2 miljoen dollar in 2.910 bioscopen was het een zeer matige affaire. De voorlopige cijfers op Rotten Tomatoes (nog incompleet) beloven niet veel goeds met 4% fresh en 40% publiekswaardering.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 vinden we dit keer terug op de negende plaats met een omzet van 5,3 miljoen dollar in 1.813 bioscopen. Dat waren er 840 minder dan in de vijfde week. Toch was het resultaat maar 10% minder in vergelijking tot vorig weekend. Er is nu in totaal bijna 265 miljoen dollar omgezet. Buiten de VS is het totaal opgelopen tot 352,2 miljoen dollar.

Op de tiende plaats het boksdrama Creed met 4,6 miljoen dollar in 1.518 bioscopen. Dat waren er 915 minder en toch was de recette maar zo'n 8% minder. Het bracht het nieuwe totaal op 96,3 miljoen dollar. Internationaal is het met een huidig totaal van 10,2 miljoen dollar nog niet zo veel, maar de film is buiten Amerika nog maar beperkt uitgebracht.

Afgelopen weekend waren er nog twee opvallende releases. De plaatsen op de ranglijst doen er niet zo veel toe, de resultaten des te meer. Op de elfde plaats treffen we The Hateful Eight, de nieuwe en achtste film van Quentin Tarantino met onder anderen Samuel L. Jackson en Tim Roth. De wat mij betreft meesterlijke western werd in 100 bioscopen uitgebracht en dat leverde maar liefst ruim 4,5 miljoen dollar op (gemiddeld 45,366 dollar per bioscoop). Op Rotten Tomatoes zijn de cijfers met respectievelijk 76% fresh en 82% publiekswaardering ook niet mis. Vanaf volgende week zal de 2 uur en 48 minuten durende film in 1.900 bioscopen te zien zijn. De in 70mm Panavision opgenomen film duurt in de 70mm-versie zes minuten langer.

De eerste resultaten voor The Revenant van Alejandro Gonzalez Inarritu met Leonardo DiCaprio lijken vooralsnog indrukwekkender, maar dat is toch deels te wijten aan het kleine aantal bioscopen waarin de film is uitgebracht. Het waren er maar vier en dat leidde tot een zeer hoog gemiddelde van 117,750 dollar (in totaal 471.000 dollar). De 2 uur en 31 minuten durende film wordt met 80% fresh en 87% waardering van het publiek ook zeer goed ontvangen.

Alles bij elkaar ziet het er naar uit dat The Revenant een succesvolle toekomst tegemoet gaat. Bij een bredere uitbreng zal de film zonder meer meedoen in de hoogste regionen, zeker als de film meerdere Oscarnominaties gaat krijgen. Die voor Leonardo DiCaprio lijkt welhaast zeker. Vanaf 8 januari gaat deze naar verluidt zeer indrukwekkende film in brede release.

 

 

lees meer
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird