banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (29-31 jan) belicht door Max van Praag

01 februari 2016

De lang verwachte Kung Fu Panda 3 maakte afgelopen weekend zijn opwachting. En Po deed dat met een niet mis te verstaan resultaat. De omzet van 41 miljoen dollar in 3.955 theaters bleek meer dan genoeg om de beste opening ooit voor een animatiefilm in januari te worden. Bovendien wordt de film hoog geprezen op Rotten Tomatoes. Met 80% van de recensies positief en 89% van het publiek.

The Revenant moest dus zijn eerste plaats afstaan aan een geanimeerde pandabeer, maar de tweede plaats met een omzet van 12,4 miljoen dollar in 3.330 theaters (- 381) was ruim meer dan de rest van het veld. Het resultaat was slechts 22,5% minder dan het vijfde weekend, ondanks de afname van het aantal zalen. Vreemd dat zoveel bioscopen nu al afhaken met een film die 12 Oscar nominaties heeft. De film heeft nu ruim 138 miljoen dollar opgebracht en de inbreng buiten de VS is ondertussen opgelopen tot bijna 110 miljoen dollar.

Star Wars: The Force Awakens bracht in het zevende weekend nog eens 10,8 miljoen dollar op in 2.556 bioscopen. Dat waren er al 809 minder dan vorige week en toch bleef de terugval in omzet met ruim 23% aan de lage kant.  Nog een kleine 5 miljoen dollar en de film komt op een totaal van 900 miljoen dollar. Nog zo'n 17 miljoen dollar en de superhit heeft een wereldwijd totaal van 2 miljard dollar.

Na Kung Fu Panda 3 is The Finest Hours de beste nieuwkomer van dit weekend. In 3.143 bioscopen kwam de opening uit op een recette van 10,3 miljoen dollar. De film met onder anderen Chris Pine en Casey Affleck kon lang niet iedereen bekoren van de pers. Op Rotten Tomatoes kwam dat naar voren met een 59% fresh score. De publiekswaardering was met 72% wel een stuk beter.

Op de vijfde plaats en in het derde weekend de actie-komedie Ride Along 2. In 2,412 bioscopen (maar liefst 780 minder dan vorig weekend) werd ruim 8,3 miljoen dollar omgezet. Dat was 33% minder dan het tweede weekend. Het bracht het nieuwe totaal op 70,8 miljoen dollar. Het internationale resultaat is met 17,8 miljoen dollar nog bescheiden.

De low-budget horrorfilm The Boy zakte na de opening van verleden week slechts een plaatsje en dus vinden we de film nu terug op de zesde plaats. De 2.671 bioscopen brachten samen 7,9 miljoen dollar bij elkaar en dat was bijna 27% minder in vergelijking met vorig weekend. De film heeft nu in totaal 21,5 miljoen dollar opgebracht.

Dirty Grandpa kwam tot een tweede weekend van bijna 7,6 miljoen dollar in 2.912 bioscopen. Dat was ten opzichte van de opening bijna 32% minder. Het nieuwe totaal bedraagt nu 22,8 miljoen dollar. The 5th Wave landde op de achtste plaats met 7 miljoen dollar in 2.908 bioscopen. Dat betekende in dit tweede weekend een terugval van ruim 32%. Het voorlopige totaal kwam daarmee op 20,2 miljoen dollar. Nu al kan worden gezegd dat dit lang niet toereikend is voor de 38 miljoen dollar kostende film. In Amerika zal de film het budget niet goed maken, maar de rest van de wereld gaat veel meer opbrengen, met nu al een totaalstand van ruim 45 miljoen dollar.

Ook nieuw is de komedie Fifty Shades of Black die niet verder kwam dan een negende plek. Een kleine 6,2 miljoen dollar was het schamele resultaat in 2.075 theaters. De satire op de succesvolle Fifty Shades of Grey werd bovendien zeer slecht ontvangen, hetgeen te zien is aan de scores op Rotten Tomatoes: 13% fresh en niet meer dan 30% van het publiek wist de film te waarderen.

Michael Bay's 13 Hours: The Secret Soldiers of Banghazi verloor een kleine 34% ten opzichte van de omzet van het tweede weekend. Het kwam neer op 6 miljoen dollar in 2.803 bioscopen (- 114). Met een nieuw totaal van 42,6 miljoen dollar lijkt deze actiefilm een van de minder succesvolle films te worden van de blockbuster regisseur. Het onaantrekkelijke onderwerp, dat veel met de alledaagse werkelijkheid in het Midden-Oosten te maken heeft, zal er mee te maken hebben.

Jane Got a Gun met Natalie Portman (ook producent van de film) en Ewan McGregor opende op de zeventiende plaats (!). De getroebleerde productie (de regisseur moest al snel na de eerste opnamedag vervangen worden) van de Weinstein Company flopte grandioos met een eerste weekend van 803.000 dollar in 1.210 bioscopen. Dat betekende een bioscoopgemiddelde van 664 dollar. Op Rotten Tomatoes kwam de western ook niet verder dan 33% fresh en 52% publiekswaardering.

Volgende week zien we uit naar onder meer Hail, Caesar! van de Coen Brothers in 2.200 theaters en Pride and Prejudice and Zombies in 2.800 theaters. Ik zal de resultaten volgende week echter niet meer analyseren, want na ongeveer drie en een half jaar stop ik met deze column. Ik heb het altijd leuk gevonden om te doen, maar helaas moet ik de trouwe lezers lezers teleurstellen.

Aan alles komt een eind, dus ook aan de Maxbox. Ik hoop echter dat Holland Film Nieuws met de website en vooral met het blad nog lang niet aan zijn eind is. Met veel kapitaalkrachtige en grote spelers in het film- en bioscoopbedrijf (zowel grote exploitanten als grote filmdistributeurs) moeten beide media voor lange tijd kunnen blijven voortbestaan. Beide zijn een niet weg te denken entiteit in het bedrijf. En de grote spelers willen vast en zeker dit waardevolle gebeuren laten bestaan en ondersteunen.

lees meer
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
LadyBird