banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (30 okt - 1 nov) belicht door Max van Praag

02 november 2015

Er is weinig opwindend nieuws te melden na dit weekend in de Amerikaanse bioscopen. Dat zal volgende week wel wat anders zijn als ook in de VS Spectre wordt uitgebracht. Nu kwam de top twaalf niet verder dan in totaal 62 miljoen dollar, het slechtste weekend van 2015.

Het was alweer The Martian die in zijn vijfde weekend op de eerste plaats wist te eindigen. Alleen in het derde weekend was dat niet gelukt. De 3.218 bioscopen (- 286) kwamen tot een weekend van 11,4 miljoen dollar en dat was 27.5% minder dan vorig weekend. In totaal heeft de Ridley Scott-film nu 182,8 miljoen dollar omgezet. Daarbij komt nog eens het huidige, internationale totaal van 223 miljoen dollar, zodat wereldwijd ruim 405 miljoen dollar genoteerd kan worden.

Ook Goosebumps wist zijn tweede plek van vorige week te behouden. De horrorkomedie deed dat met een omzet van 10,2 miljoen dollar in 3.618 bioscopen. Dat waren er 117 meer dan vorig weekend, maar het resultaat bleef wel ruim 34% achter in vergelijking met verleden week.  Na bijna drie weken is er in totaal 57,1 miljoen dollar omgezet. Internationaal is er met een totaal van 9,2 miljoen dollar nog niet veel gebeurd.

Ook Steven Spielbergs Bridge of Spies kon zijn plaats van vorig weekend behouden. De derde plek werd met gemak veilig gesteld, zonder dat kan worden gezegd dat de film erg goed loopt. Er kwamen zelfs 62 bioscopen bij, zodat de spionage thriller nu op 2.873 locaties te zien was. Er werd ruim 8 miljoen dollar omgezet en dat was 29% minder dan vorig weekend. Het totaal is nu op 45,2 miljoen dollar gekomen. De internationale release komt deze weken op gang en dat heeft tot nu toe geresulteerd in een totale omzet van bijna 7,5 miljoen dollar. 

Op de vierde plaats Hotel Transylvania 2 met ruim 5,8 miljoen dollar in 2.962 bioscopen (- 192). Dat was ruim 34% minder dan vorige week. De animatiefilm heeft inmiddels een totale omzet bereikt van 156 miljoen dollar. Buiten de VS is dat met 167,5 miljoen dollar nog wat beter. Het totaal in de VS is nu al bijna 8 miljoen dollar meer dan de uiteindelijke totaalomzet van de originele film. In feite is de vervolgfilm Sony's best presterende film van 2015, een jaar waarin veel mis ging. Denk daarbij onder andere aan films als Pixels en Aloha. Volgende week zal zonder twijfel de nieuwe Bondfilm de plaats van Hotel Transylvania 2 als Sony's topfilm van 2015 overnemen.

Pas op de vijfde plaats zien we de eerste nieuwe release van deze week. De komedie Burnt met sterren als Bradley Cooper, Sienna Miller, Emma Thompson en Alicia Vikander kwam met een opening van net iets meer dan 5 miljoen dollar slecht uit de startblokken. Met zo'n 3.000 bioscopen werd er gemiddeld nog geen 1.700 dollar omgezet. De film over een chef die met een toprestaurant een comeback tracht te maken werd ook nog eens neergesabeld door de pers - slechts 29% fresh op Rotten Tomatoes - en het publiek is met zo'n 60% waardering ook al niet zo enthousiast. 

The Last Witch Hunter kreeg in dit tweede weekend een behoorlijke knauw ondanks het gebrek aan concurrentie van betekenis. De actiefilm met Vin Diesel verloor 56% van de omzet van vorig weekend en dat kwam neer op een resultaat van ruim 4,7 miljoen dollar in 3.082 bioscopen. Het nieuwe totaal bedraagt nu 18,6 miljoen dollar. Internationaal staat de film er met een totaal van 38,4 miljoen dollar een stuk beter voor.

Ook Paranormal Activity: The Ghost Dimension moest er in dit tweede weekend aan geloven. De film verloor ruim 57% ten opzichte van vorige week en dat betekende een omzet van ruim 3,4 miljoen dollar in 1.530 bioscopen. Dat waren er meteen al 126 minder dan verleden week. Het zeer matige nieuwe totaal kwam uit op 13,6 miljoen dollar. Ook deze film loopt internationaal veel beter met een voorlopig totaal van 37,8 miljoen dollar.

Op de achtste plaats (!) de nieuw binnen gekomen film Our Brand Is Crisis met ruim 3,4 miljoen dollar in 2.202 bioscopen. Dit is op afstand de slechtste opening ooit voor een film in brede release met een hoofdrol voor Sandra Bullock. Behalve veel te weinig publieke belangstelling kreeg de film ook op Rotten Tomatoes geen enthousiast onthaal met scores van 32% fresh en 52% publiekswaardering.

Crimson Peak kon met een omzet van 3,1 miljoen dollar in 2.112 bioscopen in dit derde weekend ook al niet imponeren. De film van Guillermo del Toro is een grote flop en dat wordt iedere week steeds meer zichtbaar. Er haakten alweer 879 bioscopen af en dat veroorzaakte ook de terugval in recette van 45%. De 55 miljoen dollar kostende film heeft tot nu toe slechts 27,7 miljoen dollar omgezet. Internationaal is het nieuwe totaal met 34,2 miljoen dollar ook al niet wat het moet zijn. 

Op de tiende plaats Steve Jobs, de film die zo veelbelovend begon zo'n vier weken geleden toen hij in een platformrelease een groot succes bleek te zijn. Ook op Rotten Tomatoes waren de scores zeer goed, maar vanaf de derde week, toen de film zeer breed werd uitgebracht, ging het mis. Buiten de grote steden moet het publiek niets van de film hebben met als resultaat dit weekend dat de Danny Boyle film maar liefst bijna 64% verloor ten opzichte van de omzet in het derde weekend. De 2.493 bioscopen kwamen uit op bijna 2,6 miljoen dollar en dat bracht het nieuwe totaal op 14,5 miljoen dollar. Dat is lang niet voldoende voor een film die een budget van 30 miljoen dollar moet goed maken. Steve Jobs wordt wel getipt als kandidaat voor meerdere Golden Globes en Oscars, maar januari en februari zijn nog ver weg.

Hoewel dit stukje over de Amerikaanse bioscoopresultaten gaat, kwam het echte en opwindende nieuws uit Europa, waar Spectre in totaal 80,4 miljoen dollar opbracht. Dat was het resultaat van slechts zes landen (de UK - 63,8 miljoen dollar, Finland - 2,6 miljoen dollar, Noorwegen - 2,9 miljoen dollar, Denemarken - 4,2 miljoen dollar, Zweden - 3 miljoen dollar en Nederland 3,7 miljoen dollar). Stuk voor stuk veel betere openingsresultaten dan Skyfall en dus allemaal goed voor nieuwe records.

Volgende week is dus ook de VS aan de beurt en wel in meer dan 3.600 bioscopen. Ook de animatiefilm The Peanuts Movie zal dan in brede release gaan.

lees meer
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird