banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (4-6 sept) belicht door Max van Praag

07 september 2015

Vanuit de Amerikaanse bioscopen is niet veel bijzonders te melden na afgelopen weekend. Het meest interessante nieuws komt uit Venetië, waar tijdens het filmfestival aldaar The Danish Girl van regisseur Tom Hooper (The King's Speech en Les Misérables) zijn wereldpremière beleefde.

De opzienbarende hoofdrol wordt in dit drama vertolkt door Eddie Redmayne. Hij schittert als pionier-transgender Einar Wegener/Lili Elbe, een man die als een van de eersten in de jaren twintig van de vorige eeuw een geslachtsoperatie onderging. Volgens Variety geeft Redmayne de ‘greatest performance’ van zijn carrière. En dat binnen een jaar nadat Redmayne een Oscar won voor de rol van Stephen Hawking in The Theory of Everything.

Het religieus getinte drama War Room was de nieuwe nummer één in de VS, na vorige week op de tweede plaats te zijn geopend. De film kreeg er 391 bioscopen bij, waardoor er nu 1.526 locaties waren, samen goed voor ruim 9,3 miljoen dollar. Ondanks een aanzienlijke toename van het aantal zalen was dat resultaat bijna 18% minder dan het eerste weekend. Het geeft te denken dat de nieuwe films niet in staat waren om de eerste plaats over te nemen van Straight Outta Compton, de succesvolle film die nu al vier weken toonaangevend is en pas afgelopen weekend naar de tweede plaats werd verwezen door een film die vorig weekend op een tweede plaats opende. War Room had dus aan minder dan 10 miljoen dollar genoeg om als eerste te eindigen dit weekend.  Straight Outta Compton verloor bijna 33% en dat kwam neer op een omzet van ruim 8,8 miljoen dollar in 3.097 bioscopen. De 28 miljoen dollar kostende film bracht hiermee het nieuwe totaal op een bedrag van 147,8 miljoen dollar.

A Walk in the Woods, met nota bene sterren als Emma Thompson, Robert Redford en Nick Nolte, beleefde een matig eerste weekend met 8,4 miljoen dollar in 1.960 bioscopen. De komedie was al twee dagen eerder gestart en in vijf dagen tijd heeft de film nu bijna 10,5 miljoen dollar bij elkaar gespeeld. Geen gunstige openingsresultaten en de scores op Rotten Tomatoes geven ook niet veel reden tot hoop voor de komende weken. Met 47% fresh en 59% publiekswaardering is er weinig reden tot juichen voor de makers en de distributeur van deze road trip.

Op de vierde plaats een ‘oude bekende’: Mission: Impossible - Rogue Nation. Het zesde weekend betekende een terugval van slechts 12,3% en in 2.849 bioscopen kwam dat neer op een omzet van ruim 7,1 miljoen dollar. Inmiddels is de totaalomzet op 180,4 miljoen dollar gekomen. De productiekosten van 150 miljoen dollar worden daar niet mee goedgemaakt, maar de winst komt voornamelijk uit de rest van de wereld, waar in totaal nu bijna 329 miljoen dollar is omgezet.

Pas op de vijfde plaats komt de grootste release (3.434 bioscopen) van dit weekend, de actiefilm The Transporter Refueled. Die opening op een vijfde plaats met zoveel bioscopen geeft al aan dat het resultaat ver beneden de maat was. De recette van ruim 7,1 miljoen dollar betekende een zeer slecht gemiddelde van 2.076 dollar per bioscoop. Met slechts 18% fresh en 34% publiekswaardering waren de cijfers op Rotten Tomatoes al niet veel beter.

No Escape in 3.415 bioscopen was met een omzet van ruim 5,4 miljoen dollar nog een stuk slechter dan de film op de vijfde plaats. Dit tweede weekend voor de film met onder anderen Pierce Brosnan was 33% minder dan vorig weekend.  De actiefilm staat nu op een totaal van ruim 18,4 miljoen dollar.

The Man From U.N.C.L.E. deed het met ruim 3,4 miljoen dollar nog steeds zeer matig, maar de terugval van ruim 22% viel nog best mee, zeker ook gezien het verlies van meer dan 600 locaties. Er bleven nog 2.100 bioscopen over. De 75 miljoen dollar kostende film heeft tot nu toe slechts een totaalomzet van 39,4 miljoen dollar. De internationale omzet van 46 miljoen dollar beperkt de schade voor Warner, maar het is wel duidelijk dat deze onderneming als bioscooprelease een verliesgevende zaak is.

Op een verrassende achtste plaats Un Gallo con Muchos Huevos (Een haan met veel eieren), een 3D-animatiefilm van Mexicaanse makelij, die in slechts 395 bioscopen werd uitgebracht en Lionsgate een omzet opleverde van 3,4 miljoen dollar, hetgeen neerkwam op het hoogste bioscoopgemiddelde van dit weekend (8.608 dollar).

De horrorfilm Sinister 2 zette ook bijna 3,4 miljoen dollar om, maar had daar aanzienlijk meer bioscopen voor nodig (2.651). Dit derde weekend was bijna 28% minder dan vorige week. In totaal is er nu 23,7 miljoen dollar omgezet.

Op de tiende plaats de animatiefilm Inside Out, die in dit twaalfde weekend er weer zo'n 2.200 locaties bij kreeg. Te zien in 2.967 bioscopen steeg de omzet in vergelijking met vorig weekend 133% en dat betekende een opbrengst van ruim 3,1 miljoen dollar. Het totaal is daarmee gekomen op ruim 348 miljoen dollar en wereldwijd is dat totaal ondertussen meer dan 734 miljoen dollar.

Universal liet gisteren weten dat Jurassic World internationaal de grens van 1 miljard dollar omzet heeft overschreden. In het dertiende weekend in de VS is het totaal daar op meer dan 646,6 miljoen dollar gekomen, zodat het globale totaal nu meer dan 1,6 miljard dollar bedraagt. Internationaal komt Jurassic World nu op de vierde plaats met de mijlpaal van 1 miljard dollar. Avatar met meer dan 2 miljard, Titanic met ruim 1,5 miljard en Furious 7 met bijna 1,2 miljard dollar gaan de dinofilm nog voor.

Volgende week gaat The Visit in tal van bioscopen in première, een horrorfilm van M. Night Shyamalan (The Sixth Sense).

 

 

lees meer
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN