banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (7-9 aug) belicht door Max van Praag

10 augustus 2015

Een nieuwe blockbuster, in de vorm van Fantastic Four, bleek niet sterk genoeg om Mission: Impossible - Rogue Nation van de eerste plaats te verdrijven. De Tom Cruise-film wist in dit tweede weekend een omzet van 29,4 miljoen dollar in 3.988 bioscopen (+ 32) te bereiken. Dat was 47% minder dan vorig weekend. In tien dagen tijd heeft de film nu een totaal van bijna 108,7 miljoen dollar omgezet. Internationaal is het totaal in die korte tijd al opgelopen tot 156,7 miljoen dollar.

Niet alle Marvel-gerelateerde films zijn een succes. Die lijken vooralsnog alleen voorbehouden aan de films van Disney, dat een aantal jaren geleden de filmproductie-studio van Marvel heeft overgenomen en al een paar keer zeer succesvol was met films gebaseerd op bekende comic books (The Avengers, Avengers: Age of Ultron, Guardians of the Galaxy, Iron Man 3). Om een of andere reden valt de Fantastic Four-serie daar niet onder en heeft Fox de rechten om de films met het superhelden-team te maken en uit te brengen. Na dit weekend zal men bij Fox daar niet zo blij meer mee zijn. Het viertal helden werd verjongd (Michael B. Jordan, Miles Teller, Kate Mara en Jamie Bell werden gecast), maar dat leidde niet tot enthousiasme bij het publiek. De film opende met 26,2 miljoen dollar in 3.995 bioscopen en dat is niets meer of minder dan een flop voor een film met prijskaartje van 120 miljoen dollar. Tot overmaat van ramp zijn de uitslagen op Rotten Tomatoes ook rampzalig met slechts 9% fresh van de criticasters en maar 25% publiekswaardering. Dat ziet er ernstig uit voor de rest van de run in de VS; de opbrengsten zouden dus voornamelijk uit de internationale release moeten komen. In de rest van de wereld lijkt het wel wat beter te gaan met een huidige stand van 34 miljoen dollar.

Heel wat beter vergaat het de thriller The Gift. De film opende op de derde plaats met 12 miljoen dollar, maar had voor die omzet slechts 1.648 bioscopen nodig. Minder dan de helft van Fantastic Four en bovendien kostte The Gift maar 5 miljoen dollar. Deze film met onder anderen Rebecca Hall en Jason Bateman kreeg ook nog eens een keer fantastische scores op Rotten Tomatoes, met maar liefst 92% fresh van de filmpers en 82% publiekswaardering. Kleine distributeur STX Entertainment zal heel tevreden zijn.

De komedie Vacation zakte in dit tweede weekend van de tweede naar de vierde plaats. Met een omzet van ruim 9,1 miljoen dollar in 3.430 bioscopen verloor de film bijna 38% van de omzet van vorig weekend. Er staat nu een totaalomzet van ruim 37,3 miljoen dollar op de teller.

Ant-Man, ook weer een Marvel-succesfilm van Disney, vinden we na afgelopen weekend terug op de vijfde plaats. Met behulp van 2.910 bioscopen, 412 minder dan het derde weekend, kwam de omzet uit op ruim 7,8 miljoen dollar. Dat was 39% minder in vergelijking met vorige week. Er is nu in totaal 147,4 miljoen dollar omgezet en dat is ondanks dit succes niet voldoende om het productiebudget van 130 miljoen dollar goed te maken. Daarvoor is de omzet van buiten de VS (nu bijna 179 miljoen dollar) hard nodig.

Minions blijft het ook in het vijfde weekend goed doen. De 3.123 bioscopen (- 452) brachten bij elkaar 7,4 miljoen dollar op. Dat was ruim 40% minder dan vorig weekend. De totaalstand is nu bijna 303 miljoen dollar.  Daar komt nog eens 609,8 miljoen dollar bij uit de internationale release.

Op de zevende plaats ook weer een nieuwe film: Ricki and the Flash met Meryl Streep, Kevin Kline en Mamie Gummer (Streeps echte dochter) opende met 7 miljoen dollar in 1.603 bioscopen. Dat was geen onverdeeld succes en de scores op Rotten Tomatoes van 59% fresh van de pers en 54% publiekswaardering geven dat ook niet aan. Maar Meryl Streep zelf oogst weer grote waardering voor haar rol van enigszins overjarige rocker. (Wat kan die vrouw eigenlijk niet?).

Op de achtste plaats staat Trainwreck met 6,3 miljoen dollar in 2.525 bioscopen en dat waren er 435 minder dan in het derde weekend. De omzet was ruim 34% minder en dat was ook voor een deel te wijten aan de vermindering van het aantal zalen. De komedie staat nu toch al op  een totaal van 91,1 miljoen dollar na bijna vier weken. Internationaal is er nog niet veel activiteit en is de huidige stand van 6,1 miljoen dollar nog maar een begin.

Pixels is van de vijfde naar de negende plaats gezakt en dat was nog maar in het derde weekend. De omzet was nu ruim 5,4 miljoen dollar in 2.864 bioscopen. Dat waren 859 locaties minder dan vorig weekend en dat heeft bijgedragen tot de terugval van ruim 48%. Het totaal is op dit moment ruim 57,6 miljoen dollar. Internationaal draagt voorlopig 73,6 miljoen dollar bij aan de globale omzet.

Southpaw eindigde afgelopen weekend op de tiende plaats en dat was drie plekken lager dan vorig weekend. De 2.274 bioscopen (- 498) waren samen goed voor bijna 4,8 miljoen dollar. Dat was 37,5% minder dan het tweede weekend. Het drama heeft nu een totaalomzet van ruim 40,7 miljoen dollar. Buiten de VS is er inmiddels ook een omzet van 10,1 miljoen dollar ontstaan.

Vermeldenswaard is nog dat Shaun the Sheep Movie nu ook de Amerikaanse bioscopen heeft bereikt. Het succes was zeer bescheiden, althans wat de omzet betreft. De 2.320 bioscopen kwamen niet verder dan een eerste weekendomzet van 4 miljoen dollar. Maar de reacties van de pers en het publiek waren, zoals al eerder in Nederland en de rest van Europa, zeer positief: op Rotten Tomatoes kreeg de briljante animatiefilm een 99% (!) fresh score en 82% waardering van het publiek.

Volgende week wordt er ruimte gemaakt voor films als The Man From U.N.C.L.E in zo'n 3.500 bioscopen en Straight Outta Compton in 2.600 bioscopen.

 

lees meer
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)