banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (8-10 jan) belicht door Max van Praag

11 januari 2016

Het was het eerste weekend in grote release van The Revenant  van Alejandro Gonzalez Inarritu, na een zeer succesvolle twee weken in gelimiteerde vertoning in vier bioscopen. Ook buiten New York en Los Angeles bleek de nieuwe film van Leonardo DiCaprio een schot in de roos.

Nu op 3.375 locaties bracht de film een prachtige 38 miljoen dollar naar de bioscoopkassa's. In die eerste twee weken bracht de film al 1,5 miljoen dollar op, zodat er nu in totaal ruim 39,5 miljoen dollar op de teller staat. Het 2 uur en 31 minuten durende drama gaat DiCaprio ongetwijfeld een Oscarnominatie voor beste acteur opleveren. De Golden Globe voor beste acteur (drama) kreeg hij gisteravond uitgereikt.
Het budget van de film liep op tot 135 miljoen dollar, terwijl de productie begroot was op 90 miljoen dollar. Dat had voor een groot deel te maken met het feit dat cast en crew ten tijde van de opnamen moesten verhuizen van Canada naar Argentinië, omdat de benodigde sneeuw ontbrak in het doorgaans besneeuwde berg- en bosgebied van Canada. De internationale release is ook al van start gegaan en heeft inmiddels 20,2 miljoen dollar opgeleverd.

Het grote succes van The Revenant was echter niet voldoende om Star Wars: The Force Awakens van de eerste plaats te stoten. Voor het vierde weekend op rij behield de film de koppositie. Dit keer met een omzet van 41,6 miljoen dollar in steeds hetzelfde aantal bioscopen (4.134). Dat bracht het totaal resultaat op een ongeëvenaarde 812 miljoen dollar. Nog niet eerder was er een film die meer dan 800 miljoen dollar opbracht in de Amerikaanse bioscopen.

Het record stond op naam van Avatar met een totaal van 760 miljoen dollar. Zaterdag 9 januari werd de nieuwe Star Wars-film ook gelanceerd in China en dat leverde ook een record op. In slechts twee dagen tijd bracht de film de hoogste opening ooit op in dat land met een formidabele 53 miljoen dollar. Wereldwijd is er, mede door deze opening in China, een nieuw totaal ontstaan van ruim 1,7 miljard dollar. Na Avatar en Titanic staat The Force Awakens nu op de derde plaats van all time worldwide opbrengsten.

Achter al dit geweld handhaafde Daddy's Home zich prima op een derde plaats na de tweede van vorig weekend. De komedie bracht nu 15 miljoen dollar op en dat was een kleine 49% minder dan het tweede weekend. Er kwamen wel 141 bioscopen bij, zodat de film nu op 3.483 schermen te zien was. Ondertussen leverde de film met Will Ferrell en Mark Wahlberg al 116,3 miljoen dollar op. Internationaal lijkt de film met een huidige totaalstand van bijna 38 miljoen dollar het ook goed te doen.

Op de vierde plaats vinden we de nieuwe release The Forest, een lowbudget horrorfilm van 10 miljoen dollar. In 2.451 bioscopen werd er in totaal 13,1 miljoen dollar omgezet. De dames Tina Fey en Amy Poehler bleven met Sisters ook redelijk op koers met bijna 7,2 miljoen dollar in 2.864 bioscopen (-114). Dat was in vergelijking met het derde weekend zo'n 44% minder recette. Nog een paar dagen en de film heeft in totaal meer dan 75 miljoen dollar opgebracht.

The Hateful Eight zakte van de derde naar de zesde plaats. Terwijl er 464 bioscopen aan het totaal werden toegevoegd, zodat Tarantino's achtste film nu in 2.938 bioscopen te zien was, verloor de winterse western zo'n 60% van de omzet van het tweede weekend. Dat betekende dat er voor dit derde weekend een recette viel te noteren van ruim 6,3 miljoen dollar. Dat is een behoorlijke streep door de rekening van Quentin Tarantino en The Weinstein Company. Maar voor deze western hadden ze dan ook niet de beschikking over Leonardo DiCaprio die met Tarantino's Django Unchained in december 2012 mede zorgde voor een opening van ruim 30 miljoen dollar. De laatste vijf films met DiCaprio in meer dan 3.000 bioscopen openden allemaal met 30 miljoen dollar of meer en The Revenant is daar ook geen uitzondering op. Zou het ontbreken van DiCaprio in de cast van The Hateful Eight te maken hebben met de toch teleurstellende resultaten van Tarantino's achtste film? Het lijkt er op dat de film niet hoger gaat eindigen dan zo'n 50 miljoen dollar. De huidige stand is 41,5 miljoen dollar en de eindstand van Django Unchained bedroeg bijna 163 miljoen dollar.

Op de zevende plaats The Big Short, die ook 6,3 miljoen dollar opbracht. Dat gebeurde met een totaal van 2.529 bioscopen en dat waren er maar liefst 941 meer dan in het vierde weekend en toch bleef de omzet ruim 30% achter op die van verleden week. De alom zeer gewaardeerde film heeft nu bijna 43 miljoen dollar opgebracht. De internationale opbrengst bedraagt op dit moment 9,7 miljoen dollar.

Alvin and the Chipmunks: The Road Chip leverde ruim 54% in ten opzichte van het derde weekend. Dat kwam neer op een omzet van 5,5 miljoen dollar nu in 2.972 bioscopen (-502). Het nieuwe totaal van de animatiefilm van Fox bedraagt nu 75,6 miljoen dollar. Het internationale totaal is opgelopen tot 36,2 miljoen dollar.

Joy verloor drie plaatsen in vergelijking met het tweede weekend. De film van David O'Russell kwam dit keer niet verder dan 4,5 miljoen dollar in 2.513 bioscopen en dat waren er 411 minder dan vorig weekend. Mede daardoor bleef de omzet zo'n 56% achter op die van een week geleden. In totaal heeft de film nu bijna 46,6 miljoen dollar opgeleverd. Lang niet voldoende om het budget van 60 miljoen dollar goed te maken. De resultaten buiten Amerika geven met de huidige stand van ruim 24 miljoen dollar ook geen aanleiding voor Fox om met voldoening terug te kijken op deze release.

Op de tiende plaats Concussion, de film met Will Smith en Alec Baldwin, in 2.056 bioscopen. Dat waren er 785 minder dan vorig weekend en dat betekende ook dat het drama meer dan 61% moest toegeven op de omzet van het tweede weekend. Met een matig resultaat van ruim 3 miljoen dollar en een nieuw totaal van 31 miljoen dollar lijkt het wel duidelijk dat de boxoffice attractie van Will Smith aan het verdwijnen is. Dat werd al zichtbaar met de matige resultaten van Focus vorig jaar en After Earth in 2013.

Vanaf volgende week weer drie nieuwe releases: Michael Bay's 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi, Ride Along 2 en de animatiefilm Norm of the North.

 

lees meer
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner_USHIO240x180
LadyBird
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie