banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Boxoffice Amerika (28–30 aug) belicht door Max van Praag

31 augustus 2015

In tegenstelling tot mijn verwachting van vorige week, hadden de paar nieuwe releases toch wel degelijk invloed op de top van het klassement, alhoewel ook dit weekend weer de biografische N.W.A.-rapfilm als best bezochte uit de bus kwam.  

Voor het derde achtereenvolgende weekend eindigde deze film als eerste, nu met een omzet van 13,2 miljoen dollar in 3.142 bioscopen, waardoor de nieuwe totaalomzet op 134,1 miljoen dollar kwam. Daar had de film slechts zeventien dagen voor nodig. Maar afgelopen weekend was de omzet wel zo'n 50% lager dan het tweede weekend.

De tweede plaats was voor War Room, de film die ik verleden week niet eens noemde als een film die mogelijk belangrijk kon zijn voor de eerste vijf plaatsen in het klassement. Het religieuze drama wist tal van geïnteresseerden naar de bioscoop te trekken en die waren samen goed voor een omzet van 11 miljoen dollar in slechts 1.135 bioscopen. Die omzet is bijna een verdriedubbeling van het budget van 3,5 miljoen dollar. Een prachtig resultaat aan de kassa. Op Rotten Tomatoes is de filmpers met maar 23% fresh minder enthousiast dan het publiek dat er met 92% heel anders tegenaan kijkt. De broers Alex (regie) en Stephen (scenario en productie) Kendrick hebben er een handje van goedkope films te maken die hun investering ruimschoots opbrengen. Eerder deden ze dat met films als Courageous (2 miljoen budget en 34,5 miljoen omzet) en Fireproof (budget van een half miljoen en 33,5 miljoen dollar omzet).

No Escape, de actiefilm met Owen Wilson en Pierce Brosnan wist ondanks de matige recette van 8,3 miljoen dollar in 2.470  bioscopen toch de derde plaats te bezetten. De film was wel al twee dagen eerder op woensdag 26 augustus gestart, hetgeen het  totaal op ruim 10,3 miljoen dollar heeft gebracht. Wel invloed op de bovenste plaatsen, maar geen indrukwekkend resultaat voor de film van de Weinstein Company. Ook op Rotten Tomatoes zijn de resultaten niet indrukwekkend met een 41% fresh score en een wat betere 72% waardering van het publiek.

Op de vierde plaats zien we Mission: Impossible - Rogue Nation terug, ook met 8,3 miljoen dollar, maar dan in 3.095 bioscopen. Dit resultaat brengt het nieuwe totaal op 170,4 miljoen dollar. Er is helaas nog geen update beschikbaar van de cijfers buiten de VS.

De horrorfilm Sinister 2 eindigde dit tweede weekend met ruim 4,6 miljoen dollar in 2.799 bioscopen. Dat betekende een terugval van 56%, hetgeen standaard is voor een horrorfilm. In totaal is er nu 18,1 miljoen dollar omgezet.

The Man From U.N.C.L.E. ging gestaag voort met de teleurstellende run in 2.706 bioscopen en bracht slechts 4,4 miljoen dollar op in het derde weekend. Dat gaf een een nieuw totaal van 34,1 miljoen dollar. Hitman: Agent 47 was met een omzet van ruim 3,8 miljoen dollar in 3.273 bioscopen nog een stuk slechter. Het nieuwe totaal is hier bijna 15,3 miljoen dollar. 

Op de achtste plaats toch nog steeds het grote Universal succes Jurassic World. In 1.239 bioscopen kwam het twaalfde weekend uit op ruim 3,1 miljoen dollar. Het majestueuze totaal komt daarmee op 643 miljoen dollar.

The Gift was met ruim 3,1 miljoen dollar in het vierde weekend ook nog redelijk succesvol in relatie tot het productiebudget van 5 miljoen dollar. Het nieuwe totaal kwam hiermee op 36 miljoen dollar. 

Minions, de andere moneymaker van Universal was met 2,9 miljoen dollar in 1.976 bioscopen ook nog te vinden in de top tien. Dat  resultaat bracht het nieuwe totaal op bijna 325 miljoen dollar. Dat bedrag werd bereikt na tweeënvijftig dagen.

We Are Your Friends was ook nieuw dit weekend, maar flopte faliekant met een recette van 1,8 miljoen dollar in 2.333 bioscopen. Het betekende een roemloze zestiende plaats in het openingsweekend voor de film met Zac Efron. Ook op Rotten Tomatoes was het kommer en kwel met respectievelijk 43% (fresh) en 49% (publiekswaardering).

Al met al was het een zeer matig weekend, om precies te zijn was de top twaalf zo'n 22% lager dan vorig jaar om deze tijd. De bijna 69 miljoen dollar dit weekend van de beste twaalf films kwam neer op het laagste weekendresultaat van dit jaar tot nu toe. Mogelijk kan The Transporter Refueled  in 2.800 bioscopen volgende week de boxoffice een nieuwe impuls geven.

 

lees meer
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px