banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Maxbox: de analyse van 13 maart - 15 maart 2015 (Amerika)

16 maart 2015

Het is een meisje en we noemen haar Cinderella. Na een aantal slechte weken is er dit weekend weer een film gearriveerd die gezond en wel het levenslicht zag. Dat was Disney’s Cinderella, een live action remake van Disney’s eigen animatiefilm uit 1950. Na zo’n vijfenzestig jaar kon dat ook wel weer. Een Hollywoodproduct maar bijna voornamelijk gemaakt door talent uit het Verenigd Koninkrijk. Kenneth Brannagh (Ierland) was verantwoordelijk voor de regie, Lily James (Engeland, bekend van Downton Abbey) werd gecast voor de hoofdrol, Richard Madden (uit Schotland) speelt de prins, Cate Blanchett (geboren in Melbourne) is de stiefmoeder én Helena Bonham Carter (uit Engeland) is de goede fee. Alleen het scenario werd geschreven door de Amerikaan Chris Weitz (About a Boy, Antz, The Golden Compass). Disney is al een aantal jaren zeer succesvol met het lanceren van bekende fantasyverhalen en variaties daarop, zoals Alice in Wonderland (2010),Oz the Great and Powerful (2013) en Maleficent (2014). De nieuwste poging is blijkbaar geen uitzondering.

Cinderella opende in 3.845 theaters met een omzet van ruim 70 miljoen dollar. De film was al meteen al een publieksfavoriet zo blijkt ook uit de waardering op Rotten Tomatoes waar een publieksscore van 88% en maar liefst 84% fresh bij de filmpers te zien is.

De film domineerde ook in de internationale bioscopen. Afgelopen weekend werd de film tegelijk uitgebracht in 31 landen. Dat leverde in totaal al een omzet op van 62,4 miljoen dollar.

Daar kon actieheld Liam Neeson met zijn nieuwe film Run All Night niet tegen op. De film opende op de tweede plaats met 11 miljoen dollar in 3.171 bioscopen. De harde actiefilm van regisseur Jaume Collet-Serra (Non-Stop en Unknown, beide films ook met Liam Neeson) kon de grote massa niet in beweging krijgen, ook al was de publiekswaardering met 66% op Rotten Tomatoes nog redelijk goed te noemen. De persreacties waren met een 59% score minder positief. Internationaal is de film ook al in roulatie met een voorlopig totaal resultaat van 6,6 miljoen dollar.

Ook in het vijfde weekend handhaafde Kingsman: The Secret Service zich redelijk goed in de top vijf. De recette van 6,2 miljoen dollar in 2.635 bioscopen (466 minder dan vorige week) was maar 25,4% minder dan het vierde weekend. Inmiddels is het totaal gekomen op 107,4 miljoen dollar. Buiten de VS staat de film zeer sterk op een voorlopig totaal van nagenoeg 170 miljoen dollar.

Focus, twee weken later uitgebracht dan Kingsman: The Secret Service, zakte onder deze laatste titel en kwam uit op een vierde plaats met 5,8 miljoen dollar in 2.855 bioscopen. Dat waren er nu al 468 minder dan de tweede week. Eens te meer een bewijs dat de populariteit van Will Smith ernstig tanende is, want Focus is toch een amusante film. Na zeventien dagen is de totale omzet opgelopen tot 44 miljoen dollar. Internationaal ziet het er met 57,7 miljoen dollar wat beter uit.

Chappie opende verleden week met slechts 13,3 miljoen dollar. In dit tweede weekend bleef er nog maar 5,8 miljoen dollar over. Dat was 56,5% minder voor de 3.201 bioscopen. In totaal is er nu 23,3 miljoen dollar binnen. Dat is natuurlijk een veel te mager resultaat voor de 49 miljoen dollar kostende film.
Met 33,4 miljoen dollar is het internationaal iets beter, maar de film lijkt ook in tal van landen behoorlijk achter te blijven bij het gewenste resultaat.

Op de zesde plaats vinden we The Second Best Exotic Marigold Hotel met 5,7 miljoen dollar in 2.022 theaters. Dat betekende een toename van het aantal theaters met 449 in vergelijking met de eerste week. Ondanks die toename bleef de omzet ruim 33% achter bij het resultaat van het eerste weekend. In totaal is er nu 18 miljoen dollar omgezet. Buiten de VS is het huidige totaal bijna 29 miljoen dollar.

The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water eindigde in dit zesde weekend op de zevende plaats. De 2.659 bioscopen waren goed voor 4,1 miljoen dollar. Dat was 38,5% minder dan vorig weekend. De animatiefilm heeft nu in totaal bijna 155 miljoen dollar opgebracht. Met een totaal van 116,2 miljoen dollar is de film minder succesvol buiten de VS.

Met een terugval van iets meer dan 29% zakte McFarland USA naar de achtste plaats. De 2.455 bioscopen brachten in dit vierde weekend 3,7 miljoen dollar op. De Kevin Costnerfilm is zeker geen groot succes, maar de onderhoudende film weet toch al een paar weken redelijke aantallen bezoekers te trekken. De totaalstand is nu 35 miljoen dollar en dat is zeker geen onverdienstelijk resultaat.

Op de negende plaats weer terug in de top tien: American Sniper. Het oorlogsdrama bracht ruim 2,9 miljoen dollar op in 2.000 bioscopen. Dat was ruim 33% minder dan vorig weekend. De totaalomzet is nu op 341,5 miljoen dollar gekomen. Met bijna 176 miljoen dollar mag het internationale totaal er ook wezen.
Een wereldhit dus voor Clint Eastwood die zijn vorige grote hits Gran Torino en Million Dollar Baby ver overtreft.

The DUFF bracht met 2,9 miljoen net iets minder op dan American Sniper. De komedie was nog te zien in 2.300 bioscopen die bij elkaar zo’n 40% achterbleven bij de omzet van vorig weekend. Er staat nu een totaal van ruim 30 miljoen dollar op de teller.

Fifty Shades of Grey is uit de top tien gezakt en te vinden op de elfde plaats met een omzet van bijna 2,9 miljoen dollar. Het lijkt in de VS wel zo’n beetje over met deze film waar het totaal op 161,4 miljoen dollar is gekomen. Wereldwijd is de stand wel een magnifieke 546,5 miljoen dollar, maar het is opvallend dat de verdeling van de omzet met 70/30 sterk in het nadeel van de VS uitvalt.

Vanaf volgende week krijgen we onder andere Insurgent met Shailene Woodley, Kate Winslet en Octavia Spencer in bijna 3.800 bioscopen en The Gunman met Sean Penn en Javier Bardem in 2.800 bioscopen. Tevens wordt Danny Collins in een platformrelease uitgebracht. Het is de nieuwe film van topacteur Al Pacino die
in gezelschap verkeert van onder andere Christopher Plummer, Jennifer Garner, Annette Bening en Michael Caine. Een cast om van te watertanden.

lees meer
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180