banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Maxbox: de analyse van 16 januari - 18 januari 2015 (Amerika)

19 januari 2015

American Sniper, de nieuwe film van Clint Eastwood met Bradley Cooper, werd al op 25 december zeer beperkt uitgebracht. Drie weken lang draaide de film in slechts vier theaters wat resulteerde in een onvoorstelbare 3,4 miljoen dollar. Maar films die eerst in een platformrelease worden gelanceerd kennen meestal niet hetzelfde succes in brede release. Dat dreigde ook bij deze film. Niettemin werd het oorlogsdrama ingeschat op 42 miljoen dollar voor het weekend en 49 miljoen dollar voor vier dagen (inclusief maandag - Martin Luther King Day).

Sinds afgelopen weekend kent de film een brede release (3.555 bioscopen). Hij bleek een heel groot publiek aan te spreken, want er werd maar liefst 90,2 miljoen dollar omgezet. De analyses zaten er dus aardig naast. Het is meteen de beste opening ooit voor een door Clint Eastwood geregisseerde film (34 stuks inmiddels) en de film komt ook direct binnen op de vierde plaats wat lifetime grosses betreft van zijn films. We wisten al dat Eastwood niet de jongste meer is, maar op 31 mei aanstaande wordt hij al 85 jaar. De man heeft als acteur, regisseur, producent en componist een ongelooflijk oeuvre opgebouwd.

Overigens heeft American Sniper in totaal al ruim 93,6 miljoen dollar opgebracht. Internationaal staat de teller ondertussen al op 16,3 miljoen dollar. Voorts komt de film eind februari ook nog eens in aanmerking voor zes Oscars. Productiebudget: 59 miljoen dollar - lengte 2 uur en 12 minuten. Het zal duidelijk zijn dat de nieuwe Clint Eastwood met deze opening geen moeite had om de eerste plaats in te nemen.

De film op de tweede plaats, The Wedding Ringer, kwam met zijn 21 miljoen dollar in 3.003 bioscopen niet in de buurt. De komedie met Kevin Hart opende tegelijkertijd met de familiefilm Paddington. Die film werd vanwege de concurrentie in december uitgesteld tot midden januari. In 3.303 bioscopen werd nu bijna 19,3 miljoen dollar omgezet. Dat was voldoende voor de derde plaats. Paddington werd in veel landen al een paar weken geleden uitgebracht. Dat heeft geresulteerd in een voorlopig totaal van 122,2 miljoen dollar.

Taken 3 opende verleden week op de eerste plaats en zakte dit weekend naar de vierde plek. De concurrentie van American Sniper was de film klaarblijkelijk te veel want de recette van iets meer dan 14 miljoen dollar was ruim 64% minder dan vorig weekend. Na tien dagen is de totale omzet opgelopen tot bijna 63 miljoen dollar. Buiten de VS is het nieuwe totaal al ruim 97,6 miljoen dollar.

Op de vijfde plaats vinden we Selma, onterecht genegeerd bij de Oscarnominaties voor Beste Regisseur en Beste Acteur. De 2.235 bioscopen kwamen samen tot een omzet van 8,3 miljoen dollar. Dat was maar een kleine 27% minder dan het vorige weekend. De totale omzet is op dit moment 26 miljoen dollar voor de 20 miljoen dollar kostende film.

The Imitation Game handhaafde zich op de zesde plaats met een recette van 7,2 miljoen dollar. Dat was maar 0,3% minder dan het zevende weekend. De succesvolle film was te zien in 1.611 bioscopen en heeft nu in totaal 50,8 miljoen dollar opgebracht. Daar komt nog eens bijna 41 miljoen dollar bij uit de internationale release. Ook deze film komt in aanmerking voor meerdere Oscars.

Into the Woods zakte van de derde naar de zevende plaats met ruim 6,5 miljoen dollar in 2.758 bioscopen. In vergelijking met vorig weekend was dat ruim 31% minder. De musical heeft inmiddels 114,3 miljoen dollar opgebracht. De internationale opbrengst is op dit moment 26 miljoen dollar.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies zakte vier plaatsen naar de achtste positie. Het resultaat dit keer was een dikke 4,8 miljoen dollar. Dat was ruim 48% minder dan het vierde weekend, maar de film was dan ook nog maar in 2.220 bioscopen te zien (1.182 minder dan vorig weekend). Ondertussen staat er in totaal ruim 244,5 miljoen dollar op de teller. Wereldwijd is dat al 803 miljoen dollar.

Op de negende plaats vinden we Unbroken met een kleine 4,3 miljoen dollar in 2.602 bioscopen. Dat was bijna 48% minder dan het derde weekend. Maar de film van Angelina Jolie heeft wel al bijna 109 miljoen dollar in het laatje gebracht. Internationaal is dat nog wat bescheiden met een huidig totaal van 21,8 miljoen dollar.

De flop van het weekend was Blackhat, de nieuwe film van de gerenommeerde regisseur Michael Mann. De thriller kwam niet verder dan een recette van net iets meer dan 4 miljoen dollar in het openingsweekend. Dat gebeurde in 2.567 bioscopen. Met een productiebudget van 70 miljoen dollar is dit een grote tegenvaller voor Universal.

De opening in brede release van American Sniper was goed voor een all time record voor januari. De top twaalf verdiende 183,6 miljoen dollar. Dat was in vergelijking met vorig jaar om deze tijd 19% meer. Volgende week gaan er weer drie films in grote release: The Boy Next Door (weer eens met Jennifer Lopez), Mortdecai (met onder andere Johnny Depp en Ewan McGregor) en de animatiefilm Strange Magic.

lees meer
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)