banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Maxbox: de analyse van 17 - 19 juli (Amerika)

20 juli 2015

Het lijkt dit zomerseizoen voornamelijk te gaan tussen de twee filmstudio's van Disney en Universal, hetgeen vooral dit weekend werd benadrukt door de stand op de ranglijst. De nieuwe Marvelfilm van Disney, Ant-Man, kwam als de best presterende film uit de bus met zo'n 58 miljoen dollar in 3.856 bioscopen.

Na de eerdere Marvelfilm Avengers: Age of Ultron is dit in korte tijd weer een hit gebaseerd op een Marvelstrip, al is de door Peyton Reed geregisseerde film met Paul Rudd in de hoofdrol niet uit het zelfde (blockbuster) hout gesneden. Wel krijgt de actiefilm een 79% fresh score op Rotten Tomatoes, waar de publieksscore een overtuigende 92% laat zien. Die laatste score duidt op een fantastische mond-tot-mondreclame die de film zeker zal helpen in de komende weken. Ook buiten de VS was er een stevige opening met 56,4 miljoen dollar. Dat was ook wel nodig, want het productiebudget is met 130 miljoen dollar aan de hoge kant.

Universal's Minions moest na het enorme eerste weekend nu genoegen nemen met de tweede plaats en een terugval in omzet van bijna 57%. Dat kwam neer op een weekendcijfer van 50,2 miljoen dollar in 4.311 bioscopen. Het brengt het nieuwe totaal op bijna 217 miljoen dollar in tien dagen, een prachtig resultaat. In de rest van de wereld is het huidige totaal, met bijna 410 miljoen dollar, nóg spectaculairder. 

Op de derde plaats afgelopen weekend weer een nieuwe film uit de filmstudio van Universal. Men zal in Universal City langzamerhand toch de polonaise lopen, alhoewel ik niet zeker weet of deze Nederlandse gewoonte ook bij de Amerikanen populair is. Trainwreck, de gedurfde komedie van regisseur Judd Apatow en comédienne Amy Schumer (laatstgenoemde tekende voor de hoofdrol en het scenario) kwam binnen met een recette van 30,2 miljoen dollar in 3.158 bioscopen. Met een prijskaartje van 35 miljoen dollar is deze film weer een winstmaker voor de studio. Bovendien kreeg de film een 85% fresh score op Rotten Tomatoes en met een 81% score lijkt ook het grote publiek voor de film gewonnen.

Inside Out van Pixar en Disney zakte naar de vierde plaats met bijna 11,7 miljoen dollar in 3.263 bioscopen. Dat was 34% minder dan het vierde weekend. De totaalstand is nu een ruime 306 miljoen dollar voor de meesterlijke animatiefilm van Pete Docter en Ronaldo Del Carmen. In de rest van de wereld is ondertussen de totaalstand van bijna 184 miljoen dollar bereikt.

De film op de vijfde plaats - het wordt eentonig - is er weer een van Universal. De dinosaurussen van Jurassic World  waren weer goed voor een omzet van 11,4 miljoen dollar in 3.117 bioscopen. Dat was wel ruim 37% minder dan in het vijfde weekend. Maar met een totaal dat nu is opgelopen tot 611,2 miljoen dollar kan de film een stootje hebben. Uit de rest van de wereld komt er nog eens 902,3 miljoen dollar bij en dat maakt dus een globaal totaal van ruim 1,5 miljard dollar.

Na de redelijke start van Terminator: Genysis ruim twee geleden blijkt het publiek de film nu snel te laten vallen. Van de bijna 3.800 bioscopen vielen er in dit derde weekend al weer 969 af, zodat er nog 2.814 over bleven. Die kwamen samen tot een recette van 5,4 miljoen dollar en dat was 61% minder dan vorig weekend. In totaal is er nu 80,6 miljoen dollar omgezet. De internationale markt doet het een stuk beter met een voorlopig totaal van 196,8 miljoen dollar.

Ook Magic Mike XXL doet zijn krachtpatsers-imago aan de kassa geen eer aan, want ook deze film lijkt geen groot enthousiasme teweeg te brengen bij het publiek. In dit derde weekend kwam de film niet verder dan 4,5 miljoen dollar in 2.577 bioscopen ( - 799 ). Het totaal bedraagt nu 58,6 miljoen dollar. Met een huidig totaal van 31 miljoen dollar is het internationaal zelfs nog een stuk minder.

Op de achtste plaats staat de horrorfilm The Gallows, die met een omzet van 4 miljoen dollar in 2.720 bioscopen bijna 60% verloor van het openingsweekend verleden week. Het nieuwe totaal kwam uit op 18 miljoen dollar.

Ted 2 op de negende plaats lijkt de enige Universal film dit jaar die onder de maat presteert. In dit vierde weekend werd 2,7 miljoen dollar omgezet in 1.582 bioscopen (-589) en dat was ruim 52% minder in vergelijking met vorig weekend. Uit de internationale omzet komt op dit moment nog eens 66 miljoen dollar om de schade wat te beperken.

Mr. Holmes, met de geweldige Ian McKellen, verraste in het openingsweekend met een recette van 2,5 miljoen dollar in 363 bioscopen en dat was goed voor een tiende plaats. Ook op Rotten Tomatoes waren de scores met 86% fresh en 75% van het publiek gewoon heel goed te noemen. De nieuwe Woody Allen film Irrational Man was afgelopen weekend op vijf locaties te zien en dat resulteerde in een omzet van 188.000 dollar met een gemiddelde van 37.600 dollar. Op Rotten Tomatoes waren de meningen verdeeld (50% fresh) en was de publieksreactie met 65% wel gunstiger. Persoonlijk vind ik dat Allen weer een puike film heeft afgeleverd, waar ik mij uitstekend mee heb vermaakt.

De actiekomedie Pixels van regisseur Chris Columbus met Adam Sandler lijkt de belangrijkste release van volgende week in ruim 3.500 bioscopen.

 

 

 

lees meer
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN