banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Maxbox: de analyse van 20 februari - 22 februari 2015 (Amerika)

23 februari 2015

Na een eerste weekend voor Fifty Shades of Grey van maar liefst 85,2 miljoen en een hele volle week van 107 miljoen dollar kon de recette van het tweede weekend ten opzichte van het Valentine’s Day weekend alleen maar naar beneden. Maar de terugval was kolossaal met bijna 73%. Het moet haast wel duiden op een slechte mond-tot-mondreclame van veel Amerikanen die niet aan hun trekken kwamen met de verfilming van de veel gelezen bestseller. De terugval kwam neer op een recette van ruim 23,2 miljoen dollar in 3.655 bioscopen. Het totaal na tien dagen staat inmiddels op ruim 130,1 miljoen dollar. De rest van de wereld loopt toch wel wat harder voor deze film dan het overwegend puriteinse Amerika. Internationaal staat de teller nu op 280,5 miljoen dollar.

Zoals verleden week al voorspeld brachten de nieuwe releases geen verandering in de top drie, want naast de eerste plaats voor Fifty Shades bleef ook Kingsman: The Secret Service net als vorig weekend op de tweede plaats met een omzet van ruim 17,5 miljoen dollar in 3.266 bioscopen. Dat was bijna 52% minder dan het openingsweekend. De totaalstand is nu 67,1 miljoen dollar. De huidige stand buiten de VS is 86,4 miljoen dollar.

Ook The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water bleef dus onveranderd op de derde plaats met 15,5 miljoen dollar in 3.680 bioscopen. Dat was ook een stuk minder dan vorig weekend met een terugval van bijna 51%. Ondertussen is er wel al een totaalbedrag van bijna 125,2 miljoen dollar ontstaan. Internationaal lijkt de film iets minder populair met een totaal op dit moment van 76 miljoen dollar.

McFarland USA was nieuw dit weekend in 2.755 bioscopen. De film met Kevin Costner in de hoofdrol deed het beter dan van tevoren werd ingeschat en landde op de vierde plaats met 11,3 miljoen dollar. Dat is de tweede film met Kevin Costner in korte tijd, want Black or Whiteis nu in zijn vierde week en is inmiddels gezakt naar de dertiende plaats met een totaal van bijna 20 miljoen dollar. Dat is geen succes en dat is jammer want de verrassend goede film, met Costner en Octavia Spencer (The Help) in topvorm, behandelt het onderwerp van rassendiscriminatie op een geheel andere wijze dan vaak gebruikelijk is. In het sportdramaMcFarland USA speelt Costner een coach die van middelmatige atleten kampioenen maakt, een en ander gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met 77% fresh is er voor deze film een hoge score op Rotten Tomatoes.

Op de vijfde plaats vinden we The DUFF, die tot een score kwam van ruim 11 miljoen dollar in 2.575 bioscopen.  De high school komedie heeft geen enkele naam van betekenis in de cast en ook de makers hebben nauwelijks iets bijzonders op hun conduite staat. Maar met een kostprijs  van slechts 8,5 miljoen dollar lijkt Lionsgate een bescheiden winner in handen te hebben. Bovendien blijkt de publiekswaardering goed en waren er overwegend positieve persreacties. 

American Sniper blijft nog steeds de aandacht trekken van het publiek, want ook in het negende weekend was de film goed voor bijna 9,7 miljoen dollar in 3.235 bioscopen. Dat waren er 200 minder dan vorig weekend en dat was er mede de oorzaak van dat de omzet met ruim 41% daalde ten opzichte van vorig weekend. De film heeft intussen nagenoeg 320 miljoen dollar opgebracht. Het is zonder meer het grootste financiële succes van Clint Eastwood ooit. Dat lijkt nu ook zo buiten de VS vorm te krijgen door een huidige stand van 108 miljoen dollar.

Hot Tub Time Machine 2 opende op de zevende plaats met 5,8 miljoen dollar in 2.880 bioscopen. Met die plek in het eerste weekend en de omzet zal Paramount niet blij zijn. De komedie werd ook nog eens vermorzeld door de filmpers (14% fresh op Rotten Tomatoes) en het publiek had er ook al weinig waardering voor met een score van 45% op dezelfde website.

Jupiter Ascending zakte verder naar de achtste plaats met bijna 3,7 miljoen dollar in 2.503 bioscopen (-678) in het derde weekend. Met een kostprijs van 176 miljoen dollar en een totaalomzet van 39,5 miljoen dollar een afgetekende flop voor Warner. En daar kan het huidige totaal buiten de VS van 75 miljoen dollar niet veel aan veranderen.

Nog steeds in de top tien in het dertiende weekend en op de negende plaats vinden we The Imitation Game. Dit keer kwam de omzet uit op een kleine 2,6 miljoen dollar in 1.408 bioscopen. Dat waren er 143 minder dan vorig weekend en toch viel het weekendresultaat maar ruim 26% terug. Met ruim 83,9 miljoen dollar in totaal is de Britse film een solide succes in de VS.  Met bijna 77 miljoen dollar is dat ook zo in de rest van de wereld.

Paddington eindigde afgelopen weekend op de tiende plaats met bijna 2,3 miljoen dollar in 1.837 bioscopen (-407). Dat kwam neer op een terugval van ruim 43%. Met een totaal van bijna 67,7 miljoen dollar lijkt de fijne familiefilm niet veel verder te komen dan zo’n 70 miljoen dollar. Met een nieuw totaal van 154,2 miljoen dollar buiten de VS, is er gelukkig internationaal heel wat meer belangstelling voor deze film.

Voor het werkelijk prachtig geacteerde Still Alice waren er dit weekend meer bioscopen ingezet. De omzet nam met 28% toe, mede vanwege de 263 extra locaties. Het betekende in 765 bioscopen een recette van bijna 2,2 miljoen dollar. Tijdens het schrijven van dit stuk was nog niet bekend of Julianne Moore ook daadwerkelijk de Oscar voor Beste Actrice in ontvangst mocht nemen, maar zonder de andere dames te kort te willen doen, is Moore toch de gedoodverfde winnaar. De film was in zijn zesde weekend en heeft in totaal nu bijna 8 miljoen dollar opgebracht.

Volgende week wordt Focus verwacht in meer dan 3.200 theaters. De trailer van de film met Will Smith en Margot Robbie (The Wolf of Wall Street) ziet er heel goed uit. Het lijkt er op dat deze komedie de eerste plaats zal gaan overnemen van Fifty Shades. Ook zal de horrorfilmThe Lazarus Effect  in zo’n 2.500 bioscopen verschijnen.

lees meer
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
LadyBird