banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Maxbox: de analyse van 23 januari - 25 januari 2015 (Amerika)

26 januari 2015

De nieuwe releases waren afgelopen weekend geen partij voor American Sniper. Geen enkele nieuwe film kon qua recette in de buurt komen van de uiterst succesvolle Clint Eastwoodfilm. Uiteraard kunnen we ook spreken van de nieuwe Bradley Cooperfilm, want het is ook zeker de film van de inmiddels zeer populaire acteur. Na een formidabel eerste weekend en week kwamen er in de tweede week 150 theaters bij, zodat de film nu te zien was op 3.705 locaties. Het betekende een van de beste, tweede weekenden ooit met een omzet van bijna 64,4 miljoen dollar. Dat was slechts 28% minder dan het eerste weekend.
Na tien dagen in brede release staat het nieuwe totaal op ruim 200,1 miljoen dollar. Buiten de Amerikaanse landsgrenzen is het huidige totaal 26,5 miljoen dollar. Al met al een miljoenensucces dat nog maar net begonnen is voor de 58,8 miljoen dollar kostende film. De eerbiedwaardige heer Eastwood heeft in zijn nadagen (maar is dat wel zo?) een enorme blockbuster gemaakt, die alleen vergelijkbaar is met bioscoophits als The Dark Knight Risesand The Hunger Games.

The Boy Next Door bleek van de nieuwe films het meeste in trek bij het publiek. In 2.602 bioscopen kwam de omzet uit op een bedrag van 15 miljoen dollar. Dat valt nog mee voor de Jennifer Lopezfilm die door de pers nagenoeg met de grond gelijk werd gemaakt. Op Rotten Tomatoes krijgt de film een zeer negatieve score van 13%. Maar de productiekosten van deze film waren slechts 4 miljoen dollar, dus lijkt er financieel voor Universal geen vuiltje aan de lucht.

Op de derde plaats vinden we Paddington, de familiefilm die binnenkort ook in Nederland ongetwijfeld succes zal oogsten. De 3.355 bioscopen waren goed voor 12,4 miljoen dollar in het tweede weekend. Dat was bijna 35% minder dan vorig weekend. In totaal is er nu ruim 40 miljoen dollar omgezet. Met bijna 130 miljoen dollar als huidig internationaal resultaat lijkt de sympathieke beer af te stevenen op een groot wereldwijd succes.

Net als Paddington deed ook The Wedding Ringer het beter dan de twee andere nieuwe releases. De film met Kevin Hart voegde met behulp van 3.003 bioscopen 11,6 miljoen dollar (-44%) toe aan het totaal dat nu bijna 39,7 miljoen dollar bedraagt.

Op de vijfde plaats komen we Taken 3 tegen. Liam Neeson en Famke Janssen kwamen nog eenmaal bij elkaar voor het laatste deel in de serie. Dat leverde in het derde weekend 7,6 miljoen dollar op in 2.909 bioscopen. In vergelijking met het tweede weekend was dat ruim 48% minder. Dat bracht het nieuwe totaal op ruim 76 miljoen dollar. Maar internationaal heeft de door het Franse duo - Olivier Megaton (regie) en Luc Besson (productie) - gemaakte film al het dubbele (149,9 miljoen dollar) opgebracht.

The Imitation Game gaat gestaag voort ondersteund door acht Oscarnominaties. Net als verleden week wist de gelauwerde film dit weekend de zesde plaats te bezetten. Er kwamen 414 bioscopen bij en daardoor was het WWII-drama te zien in 2.025 bioscopen. Dat leverde ruim 7,1 miljoen dollar op en dat betekende een stijging van de omzet van zo’n 5%. Het nieuwe totaal kwam daarmee op ruim 60,6 miljoen dollar. Wereldwijd kwam de film op een totaal van bijna 111 miljoen dollar.

Op de zevende plaats eindigde de animatiefilm Strange Magic. ‘From the mind of George Lucas’ melden de advertenties vol trots. Maar het mocht helaas niet baten. In maar liefst 3.020 bioscopen kwam de film vol bekende muzieknummers niet verder dan zo’n 5,5 miljoen dollar. Het is een van de slechtste eerste weekenden ooit voor een film in meer dan 3.000 bioscopen.

Selma zakte van de vijfde naar de achtste plaats. De 2.046 bioscopen (189 minder dan vorig weekend) brachten 5,5 miljoen dollar bij elkaar. Dat was ruim 37% minder dan het vierde weekend. Eigenlijk zou men in Amerika en masse de bioscopen moeten bezoeken waarSelma draait, maar dat schijnt (nog) niet te gebeuren. De film speelt uiteraard in het verleden, maar van de onvoorstelbare gebeurtenissen in de zestiger jaren hebben veel Amerikanen nog steeds niets geleerd. Het drama heeft nu in totaal 39,2 miljoen dollar opgebracht.

De gebundelde krachten van Johnny Depp, Gwyneth Paltrow en Ewan McGregor konden niet voorkomen dat de nieuwe komedie Mortdecai (die titel hielp ook niet echt) desastreus opende met ruim 4,1 miljoen dollar in 2.648 bioscopen. Een nieuw dieptepunt in de carrière van Johnny Depp die de laatste jaren een ongelukkige hand heeft in het kiezen van zijn filmprojecten. De film kreeg tevens slechte publieksreacties en een abominabele score (88% negatief) op Rotten Tomatoes.

Op de tiende plaats vinden we de musical Into the Woods, die in 2.270 theaters in dit vijfde weekend 3,9 miljoen dollar heeft omgezet. Dat was bijna 43%% minder dan het vierde weekend. De film met weer een glansrol van Meryl Streep (en weer een Oscarnominatie) en een kleine rol (de boze wolf) van Johnny Depp is inmiddels op een totaal van 121,5 miljoen dollar gekomen. Een iets betere keus dus van Johnny Depp, maar het is dan ook geen hoofdrol. Buiten de VS heeft de film nu 34 miljoen dollar opgebracht.

Volgende week heeft American Sniper weinig te duchten voor de eerste plaats van de filmsBlack or White met Kevin Costner en Octavia Spencer in 1.500 bioscopen én de Amerikaanse remake van de succesvolle Belgische film - met dezelfde titel - The Loft in 1.800 bioscopen. Deze remake werd ook weer geregisseerd door Erik van Looy en ook Matthias Schoenaerts is weer van de partij.

Vers van de pers: gisterenavond wonnen Julianne Moore (voor Still Alice) en Eddie Redmayne (voor The Theory of Everything) de prijzen voor Beste Actrice en Beste Acteur van de Screen Actors Guild of America. Een herhaling van de Golden Globes en een haast zekere indicatie voor de Oscars.

lees meer
LadyBird
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN