banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Maxbox: de analyse van 29 mei - 31 mei (Amerika)

01 juni 2015

Konden we nog maar kort geleden de verschrikkelijke beelden van de aardbevingen in Nepal tot in detail in onze huiskamers zien, het was voor veel Amerikanen geen reden om niet een kaartje te kopen voor San Andreas, de nieuwe actiefilm met Dwayne Johnson. De Californische aardbodem wacht vroeg of laat eenzelfde lot als Nepal, en de Amerikanen hebben in het verleden daar dan ook een aantal films over gemaakt (o.a. Earthquake uit 1974 en Dante’s Peak uit 1997). Maar dat was al weer even geleden en dus werd het tijd voor een nieuwe productie. De nieuwe film veroverde de eerste plaats afgelopen weekend met een omzet van 53,2 miljoen dollar in 3.777 bioscopen. Een mooi resultaat voor ongetwijfeld een dure film, waarvan Warner Bros. de productiekosten niet bekend heeft gemaakt.
Ook internationaal bleek er behoorlijk wat interesse te bestaan voor San Andreas. Tegelijk met de VS werd de film in nog eens 60 landen uitgebracht, en kwam het internationale totaal uit op 60 miljoen dollar. De marketingcampagne met de focus op Dwayne 'The Rock’ Johnson bleek dus een schot in de roos, met direct al een wereldwijd resultaat van 113,2 miljoen dollar.

Ook van Pitch Perfect 2 is geen kostenplaatje in de openbaarheid gebracht, maar deze zeer succesvolle komedie/musical zal zeker veel minder hebben gekost dan de hierboven genoemde film. Pitch Perfect 2 wist in z’n derde weekend de tweede plaats van verleden week te behouden met een recette van 14,4 miljoen dollar in 3.660 bioscopen. Dat was wel ruim 53% minder dan vorig weekend en hiermee kwam het totaal uit op ruim 147,5 miljoen dollar. Buiten de VS is het wel wat minder, maar het huidige internationale totaal van 80,7 miljoen dollar mag er ook zijn.

Tomorrowland werd verwezen naar de derde plaats, na vorig weekend met een teleurstellende omzet op de eerste plaats geopend te zijn. De film verloor ruim 58%, wat neerkwam op een recette van 13,8 miljoen dollar in 3.972 bioscopen. In totaal staat er nu 63,2 miljoen dollar op de teller. De internationale resultaten zien er met een totaal van 70 miljoen dollar op dit moment wel wat beter uit.

Op de vierde plaats vinden we de in de VS toch wat teleurstellend presterende Mad Max: Fury Road. In zijn derde weekend viel de omzet bijna 45% terug in vergelijking met vorige week. Dat betekende een omzet van iets meer dan 13,6 miljoen dollar in 3.255 bioscopen (- 467). Het bracht het nieuwe totaal op 115,9 miljoen dollar. Buiten de Amerikaanse landsgrenzen staat het er met een totaal van 165 miljoen dollar een stuk beter voor.

Avengers: Age of Ultron eindigde net als vorig weekend op de vijfde plaats. De 10,9 miljoen dollar in 3.228 bioscopen was zo’n 50% minder dan vorig weekend. Het nieuwe totaal kwam daarmee op 427 miljoen dollar. Het internationale totaal passeerde het fenomenale bedrag van 894 miljoen dollar, zodat er wereldwijd ruim 1,3 miljard dollar is verdiend.

Op de zesde plaats komen we de nieuwe release Aloha tegen. De door Cameron Crowe geregisseerde film met grote namen als Bradley Cooper, Emma Stone, Bill Murray, Rachel McAdams en Alec Baldwin flopte jammerlijk met een recette van 10 miljoen dollar in 2.815 bioscopen. De scores op Rotten Tomatoes logen er dan ook niet om. Er waren voornamelijk matige tot slechte recensies te lezen, met een totaal resultaat van slechts 17% fresh. Ook de publieksreacties waren met een score van slechts 42% ver onder de maat.
Poltergeist kwam in dit tweede weekend met een omzet van 7,8 miljoen dollar in 3.242 bioscopen niet verder dan de zevende plaats. Dat was ten opzichte van het openingsweekend 65,5% minder. Na tien dagen staat het totaal nu op bijna 38,3 miljoen dollar.

De films na Poltergeist, vanaf de achtste plaats, deden het allemaal een stuk minder dan de rest tussen de tweede en zevende plaats. Op de achtste plaats vinden we Far from the Madding Crowd met ruim 1,4 miljoen dollar in 902 bioscopen. Het teleurstellende resultaat had hier ook te maken met een veel kleiner aantal bioscopen. De omzet was 38% lager dan het vierde weekend en het nieuwe totaal kwam op bijna 8,4 miljoen dollar.

Hot Pursuit zakte van de zesde naar de negende plaats met een kleine 1,4 miljoen dollar in 1.446 bioscopen. Het was ruim 62% minder, wat ook werd veroorzaakt door het afvallen van meer dan 1.100 bioscopen. Het is een ware slachting voor een film die zonder meer een flop kan worden genoemd, met een totaal van 32,3 miljoen dollar en een productiebudget van 35 miljoen dollar.

De animatiefilm Home van Dreamworks en Fox bleef net als vorig weekend op de tiende plaats steken. Ditmaal met ruim 1,1 miljoen dollar in 1.088 bioscopen, en dat was ruim 34% minder dan het negende weekend. Het totaal bedrag kwam op 170,4 miljoen dollar. Wereldwijd is de stand nu 363,4 miljoen dollar.

De komende week staan Entourage (3 juni), Insidious Chapter 3 en Spy (5 juni) op het programma. De drie films worden in heel Amerika uitgebracht, maar zullen naar alle waarschijnlijkheid ook volgende week geen bedreiging vormen voor de eerste plaats van San Andreas.

lees meer
Banner_USHIO240x180
LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN