banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Maxbox: de analyse van 30 januari - 1 februari 2015 (Amerika)

02 februari 2015

Gisteren was de Super Bowl, een hoogtepunt in het Amerikaanse Football en voor de hele natie. Het betekende ook slecht nieuws voor de bioscopen, want naar deze dag wordt door een heel groot deel van de bevolking uitgekeken. De wedstrijd duurt zo’n drie uur (inclusief reclame), maar in feite staat de hele dag via de televisie in het teken van dit festijn. De bioscoopcijfers waren er dan ook naar, want vooral op zondag was het bioscoopbezoek zeer matig. Daarbij kwam ook dat een aantal nieuwe releases de handen niet op elkaar kon krijgen.

American Sniper bleef natuurlijk toch met kop en schouders boven de rest verheven ondanks de grote terugval dit keer. Het fenomeen bracht in het derde weekend ruim 31,8 miljoen dollar op in 3.885 bioscopen (+180). Daarmee werd bijna 51% ingeleverd ten opzichte van het vorig weekend. Niettemin heeft het oorlogsdrama nu een totaal van bijna 249 miljoen dollar bereikt. Ook buiten de VS begint het succes op gang te komen met een voorlopig totaal van 47,5 miljoen dollar.

Paddington was ‘the best of the rest’ met iets meer dan 8,5 miljoen dollar in 3.303 bioscopen (-52). Dat was in dit derde weekend bijna 31% minder dan verleden week. De hoogst amusante en prachtig gemaakte film kwam met dit resultaat op een nieuw totaal van ruim 50,5 miljoen dollar. Ook al is het nog nauwelijks drie weken dat de film loopt, het is toch aan de matige kant voor zo’n goede film. Het is een derde van wat er in de rest van de wereld tot nu toe is omgezet: 146 miljoen dollar.

De sciencefictionfilm Project Almanac opende in bijna 2.900 bioscopen ook met 8,5 miljoen dollar. De voor een schijntje (12 miljoen dollar) gemaakte film zal het, ondanks dit matige weekend, wel lukken om uit de kosten te komen.

Op de vierde plaats vinden we ook een nieuwe release: de Kevin Costnerfilm Black or White, die in 1.823 bioscopen tot een recette van bijna 6,5 miljoen dollar kwam. Helaas werd het drama met een serieus maatschappelijk thema zeer matig ontvangen door de pers met een score van slechts 35% fresh op Rotten Tomatoes.

Als vijfde eindigde The Boy Next Door, de thriller met Jennifer Lopez, die in 2.615 bioscopen ruim 59% moest inleveren in vergelijking met het eerste weekend. Dat kwam neer op een recette van bijna 6,1 miljoen dollar. In totaal is er nu 24,7 miljoen dollar omgezet.

The Wedding Ringer op de zesde plaats viel bijna 50% terug in 2.820 bioscopen (-183). Het betekende een omzet van 5,7 miljoen dollar. De komedie met Kevin Hart heeft nu in totaal 48,1 miljoen dollar omgezet. De resultaten buiten de VS zijn nog zeer bescheiden met een voorlopig totaal van 1,6 miljoen dollar. Ze zullen dat waarschijnlijk ook blijven voor deze op-en-top Amerikaanse film.

Op de zevende plaats vinden we The Imitation Game met bijna 5,2 miljoen dollar in 2.402 bioscopen. Dat is 377 theaters meer dan vorige week. Toch leverde de film ruim 25% in ten opzichte van het negende weekend. Maar met een totaal op dit moment van nagenoeg 68 miljoen dollar doet de Engelse film het prima in de VS. De omzet buiten de VS, waaraan de UK het grootste deel bijdraagt, is nu 58 miljoen dollar.

Taken 3 kwam dit keer uit op de achtste plaats met 3.650.000 dollar in 2.533 bioscopen. Dat waren er 376 minder dan vorig weekend. Dat kwam ook weer neer op een terugval van bijna 51%. De actiefilm heeft nu bijna 81,4 miljoen dollar omgezet. Wereldwijd echter al ruim 214 miljoen dollar.

De animatiefilm Strange Magic stelde verleden week in het openingsweekend al niet veel voor. De film verloor dit weekend 37,5% en dat betekende een recette van ruim 3,4 miljoen dollar in 3.020 bioscopen. Het totaal kwam na dit weekend op een schamele 9,9 miljoen dollar. Waarschijnlijk zal deze film de bioscopen in de rest van de wereld niet halen.

Op de tiende plaats eindigde The Loft van de Belgische regisseur Erik van Looy. De thriller is een remake van de succesvolle Belgische film met dezelfde titel van dezelfde regisseur, een film die ook een Nederlandse en succesvolle make-over kreeg van Antoinette Beumer. Dat zoiets in Amerika maar niet wil lukken werd eerder bewezen. Ook nu weer flopte deze poging. Het Super Bowl-weekend hielp zeker niet en het lijkt er haast op dat de distributeur het ook niet zag zitten door de film juist afgelopen weekend uit te brengen. De 1.841 bioscopen kwamen samen niet verder dan een kleine 2,9 miljoen dollar (gemiddeld 1.564 dollar).

Komende vrijdag ziet Seventh Son het licht in de Amerikaanse bioscopen. Dat deed de film al eerder in een aantal andere landen waardoor de internationale teller  al op 82 miljoen dollar staat. De fantasyfilm met onder andere Jeff Bridges en Julianne Moore komt uit in 2.800 bioscopen.
Andy en Lana Wachowski (The Matrix) stonden aan het roer van de sciencefictionfilm Jupiter Ascending met Channing Tatum, Mila Kunis en Eddie Redmayne. Zo’n 2.800 bioscopen gaan van start met deze film.
En dan is er de langverwachte The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water in 3.500 bioscopen. Geen goed nieuws voor Paddington.

lees meer
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)