banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Maxbox: de analyse van 5 juni - 7 juni (Amerika)

08 juni 2015

Met de komedie Spy bewijst Melissa McCarthy een grote ster te zijn geworden. De samenwerking tussen haar en regisseur/scenarioschrijver Paul Feig, die begon met Bridesmaids in 2011 en twee jaar later werd voortgezet met The Heat, heeft weer een film opgeleverd die niet alleen financieel succesvol blijkt te zijn, maar ook nog eens zeer goed ontvangen werd door de heren en dames filmcritici. Speelde McCarthy in de eerst genoemde film nog een bijrol, en in The Heat nog de tweede viool naast Sandra Bullock, in Spy is ze de grote attractie naast Jason Statham en Jude Law.

De film opende dit weekend met 30 miljoen dollar in 3.711 bioscopen en dat was goed voor een eerste plaats. Op Rotten Tomatoes kreeg de Fox-film een score van 95% (!) fresh en een publiekswaardering van 85%. Bijzonder goede rapportcijfers dus voor een film die internationaal ook al bijzonder sterk voor de dag kwam met een eerste weekend totaal van 56,5 miljoen dollar.

De nummer een van vorige week, San Andreas, viel in het tweede weekend bijna 52% terug, maar dat betekende dat er nog altijd ruim 26,4 miljoen dollar in 3.812 bioscopen overbleef. Toch een mooi resultaat voor een actiefilm waarvan de opening een stuk lager was ingeschat dan de 54,6 miljoen dollar die het in de praktijk bleek te zijn. Inmiddels heeft de film in tien dagen tijd al bijna 92,2 miljoen dollar opgebracht. Ook buiten de VS is de film met een totaal van 60 miljoen dollar op weg naar een groot succes. Na Furious 7 is dit dus de tweede film binnen enkele maanden, waarin Dwayne Johnson een belangrijke rol heeft en die beide in de hele wereld vele miljoenen bezoekers trekken.

De horrorfilm Insidious Chapter 3 opende ook afgelopen weekend en wel in ruim 3.000 bioscopen. Dat bracht een omzet teweeg van 23 miljoen dollar. Op vrijdag liep de omzet van deze film nog iets voor op die van Spy, maar de liefhebbers van komedie waren uiteindelijk talrijker dan de horrorfans. Ook internationaal is de film van start en dat leverde al 14,3 miljoen dollar op.

Op de vierde plaats vinden we de komedie Entourage, een film gebaseerd op een tv-serie van HBO. Die opende dus bijna tegelijk met Spy en dat bleek geen gelukkige keus, want een opening van 10,4 miljoen dollar in 3.108 bioscopen is beslist onder de maat. Overigens was de film al gestart op woensdag 3 juni en bedraagt het totaal na vijf dagen 17,8 miljoen dollar. Mogelijk was de concurrentie van Spy niet de enige hobbel die Entourage moest nemen, want ook op  Rotten Tomatoes was er een ondermaatse score van slechts 30% fresh. Dat de publiekswaardering van 81% veel beter is, zou er op kunnen duiden dat de film wat meer tijd nodig heeft om zijn (grotere) publiek te vinden.

Mad Max: Fury Road verdiende in dit vierde weekend bijna 8 miljoen dollar in 2.720 bioscopen. Dat waren er al 535 minder dan vorig weekend en dat was er mede de oorzaak van dat de omzet bijna 44% terugviel. Ondertussen heeft de fenomenale actiefilm van George Miller wel al bijna 131 miljoen dollar opgeleverd. Daar komt nog eens 177 miljoen dollar bij uit bioscopen in de rest van de wereld.

Verleden week nog op de tweede plaats en nu gezakt naar de zesde is de komedie Pitch Perfect 2, die in dit vierde weekend met een recette van 7,7 miljoen dollar in 3.403 bioscopen voor de dag kwam. Dat was ruim 48% minder dan vorig weekend toen de film nog in een paar honderd bioscopen meer werd vertoond. Er is nu een totaal omzet van 161 miljoen dollar ontstaan. Een voortreffelijk resultaat dat nog iedere week groeit en dat het eindtotaal van de vorige Pitch Perfect (65 miljoen dollar) in 2012 ver achter zich laat. Buiten de VS is de film met een huidig totaal van 89 miljoen dollar ook succesvol.

Geen succes is de sciencefictionfilm Tomorrowland die nu al een paar weken slecht presteert ondanks de aanwezigheid van grote ster George Clooney. De film deed net iets meer dan 7 miljoen dollar in 3.012 bioscopen, bijna 1.000 (!) minder dan vorig weekend. De ontvangsten waren dan ook 51% minder dan in het tweede weekend. Het totaal van 76,2 miljoen dollar is ver beneden peil voor een film met een prijskaartje van 190 miljoen dollar. Wereldwijd is de omzet nu opgelopen tot bijna 170 miljoen dollar en dat duidt er ook op dat Disney deze film als een verliespost moet wegschrijven.

Maar gelukkig is daar nog altijd Avengers: Age of Ultron op de achtste plaats. Deze Disney release is van een geheel andere orde. In dit zesde weekend was de film nog goed voor 6,2 miljoen dollar in 2.471 bioscopen (- 757) en dat was bijna 46% minder dan vorig weekend. Met een totaal van 438 miljoen dollar en een internationaal totaal van 910,2 miljoen dollar zal deze film de pijn van Tomorrowland wel kunnen verzachten.

Aloha van regisseur Cameron Crowe zakte verder in het moeras dit tweede weekend. De 3,3 miljoen dollar in 2.815 bioscopen (zelfde aantal als in het openingsweekend) betekende een terugval van 66%. Geen eer aan deze film te behalen voor Sony ondanks de medewerking van grote namen als Bradley Cooper, Emma Stone en Bill Murray om er maar een paar te noemen. Het schamele totaal van 16,3 miljoen dollar na tien dagen zegt genoeg.

Poltergeist op de tiende plaats kwam tot een omzet van bijna 2,9 miljoen dollar in 2.229 bioscopen (- 1.013 ) en dat was bijna 65% minder dan het tweede weekend. In totaal heeft de horrorfilm nu bijna 44,5 miljoen dollar omgezet.

Volgende week is er een grote release die ongetwijfeld voor behoorlijk wat actie gaat zorgen. Jurassic World wordt nationwide uitgebracht en dat zal gezien de voorverkoop resultaten niet onopgemerkt voorbij gaan. Ook buiten de VS zal de film in de gewone en IMAX-bioscopen te zien zijn.

lees meer
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird
Dorst_HFN