banner Pieter Konijn
NIEUWS - Maxbox

Maxbox: de analyse van 6 februari - 8 februari 2015 (Amerika)

09 februari 2015

Er is weer een nieuwe film aan de top van het klassement na drie weken superioriteit vanAmerican Sniper. Elf jaar geleden bleek de eerste film over Spongebob (naar de zeer succesvolle televisieserie), SpongeBob SquarePants in de bioscoop ook al meteen een succes. Die film opende toen met 32 miljoen dollar. Afgelopen weekend was de nieuwe film,The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water, in 3.641 theaters goed voor een opening van 56 miljoen dollar. Al een week eerder uitgebracht  in een aantal andere landen staat het internationale totaal nu op 26,8 miljoen dollar. Een nieuw succes dus voor Paramount en de 74 miljoen dollar kostende film, want dit gaat nog wel even door.

American Sniper deed wel weer goede zaken met een tweede plaats en een omzet van bijna 24,2 miljoen dollar in 3.885 theaters. Dat was slechts 21,2% minder dan vorig weekend, toen de Super Bowl een negatieve invloed had op het weekendresultaat. Het nieuwe totaal van de Clint Eastwoodfilm kwam op bijna 282,3 miljoen dollar. Buiten de VS is het totaal inmiddels opgelopen tot 68,3 miljoen dollar.

De maar liefst 176 miljoen dollar kostende film Jupiter Ascending, de sciencefictionfilm van Andy en Lana Wachowski, stelde hevig teleur met een opening van slechts 19 miljoen dollar, ook al hadden de analisten de weekendprojectie met 18 miljoen dollar nog iets lager ingeschat voor de film van Warner. De film was te zien in bijna 3.200 bioscopen. Het internationale totaal na dit - ook buiten de VS - eerste weekend is met 32,5 miljoen dollar toch wel een stuk beter.

Nog veel erger verging het Seventh Son. De fantasyfilm, die eindigde op de vierde plaats, opende in 2.875 bioscopen en kwam daar niet verder dan een weekendtotaal van 7,1 miljoen dollar. Internationaal lijkt het een heel ander verhaal met een voorlopig totaal van 83,6 miljoen dollar.

Paddington kreeg een natte spons in zijn nek. De film moest in het vierde weekend genoegen nemen met een vijfde plaats en een recette van bijna 5,4 miljoen dollar in 2.888 theaters. Dat waren er 415 minder dan vorig weekend. Dat was er mede de oorzaak van dat de terugval een stevige 35% bedroeg. Paddington heeft nu in totaal 57,3 miljoen dollar omgezet. Dat is iets meer dan het openingsweekend van de nieuwe SpongeBobfilm. Waar de Engelse film vierentwintig dagen voor nodig had, heeft de Amerikaanse animatiefilm in bijna drie dagen bereikt.

Op de zesde plaats vinden we Project Almanac met 5,3 miljoen dollar in 2.900 bioscopen. Dat was zo’n 36% minder dan het eerste weekend. De sciencefictionfilm heeft na tien dagen bijna 15,8 miljoen dollar opgebracht.

The Imitation Game blijft het nog steeds goed doen. Dat is bijzonder voor deze Britse film in de VS, maar het is dan ook gewoon een prima film met een interessant en toch ook schokkend onderwerp. In het elfde weekend viel de recette nauwelijks terug (-2,6%), terwijl er wel 439 theaters waren gestopt in vergelijking met vorig weekend. Met bijna 4,9 miljoen dollar groeide het nieuwe totaal naar ruim 74,4 miljoen dollar. Wereldwijd heeft de film met een glansrol van Benedict Cumberbatch nu bijna 140 miljoen dollar opgebracht.

Op de achtste plaats vinden we The Wedding Ringer die op Rotten Tomatoes een zeer negatieve beoordeling heeft van 33%. Maar Kevin Hart is redelijk populair en het publiek is veel positiever over deze film (audience score op dezelfde site 76%). In dit vierde weekend bleef de film redelijk overeind met een omzet van 4,8 miljoen dollar in 2.138 bioscopen. Ondanks het verlies van bijna 700 bioscopen was dat maar een kleine 16% minder dan vorig weekend. Het totaal resultaat bedraagt nu 55,1 miljoen dollar.

Black or White zakte van de vierde naar de negende plaats in dit tweede weekend. De 1.823 bioscopen brachten ruim 4,5 miljoen dollar bij elkaar. Dat was zo'n 27% minder dan vorig weekend. De Kevin Costnerfilm heeft na tien dagen 13,1 miljoen dollar opgebracht.

Ook Jennifer Lopez maakte met haar film The Boy Next Door een duikeling. In haar geval van de vijfde naar de tiende plaats. De 2.193 bioscopen - 422 minder dan vorig weekend - bleven op 4,1 miljoen dollar steken. Dat was bijna 33% minder dan het tweede weekend. Inmiddels heeft de slechts 4 miljoen dollar kostende film bijna 31 miljoen dollar opgebracht.

Het is niet moeilijk te voorspellen welke film volgende week zeer waarschijnlijk alle records gaat verbreken. Dan zal in meer dan 3.600 theaters Fifty Shades of Grey verschijnen. De film gebaseerd op het beroemde boek van E.L. James, na de Bijbel zo ongeveer het meest bekende boek, ook al hebben velen het niet gelezen. Maar de vele (vooral) vrouwen die het wel hebben gelezen worden hopelijk niet teleurgesteld, want zoals het vaak gaat: het boek was beter. Fox lijkt zich niets aan te trekken van deze concurrentie en komt op dezelfde dag met Kingsman: The Secret Service in 3.100 theaters.

lees meer
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN