banner Pieter Konijn
NIEUWS - Onderzoek

Bios blijft geliefd onder kinderen

13 juni 2017

Afgelopen maand bracht het NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia) de cijfers van hun meest recente Kids Monitor naar buiten. Voor dit onderzoek werd gekeken naar het complete mediagedrag van kinderen. Belangrijkste conclusie is, wellicht niet heel verrassend: kids zijn heel actief op een breed scala aan media. En ze zijn dol op de bioscoop.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van zes mediabedrijven waaronder Jean Mineur Mediavision, richtte zich op kinderen in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar. Gekeken werd naar gamen, internetten, televisiekijken, het gebruik van digitale apparaten en sociale media en het lezen van tijdschriften en boeken. Maar ook het bezoek aan bioscopen is onderzocht en daar is iets positiefs over te melden. Dat bezoek is namelijk licht gestegen in vergelijking met het voorlaatste onderzoek, dat stamt uit 2013.

Toen was de uitkomst dat 85% procent van de onderzochte kinderen naar de bioscoop ging, met een gemiddelde van 2,4 keer. Ditmaal is dat cijfer hoger: 89%. Uitgesplitst naar leeftijd blijkt dat onder tien- tot twaalfjarigen 93% het afgelopen jaar ten minste één keer naar een bioscoop is geweest. Ze gaan ook vaker (twee à drie keer) dan de zes- tot en met negenjarigen waarvan 87% in elk geval één film zag. Zo’n 22% gaf aan met een kinderpartijtje naar de film te zijn geweest.

Gevraagd naar wat het NOM heeft verbaasd aan de uitkomst antwoordt NOM-directeur Irena Petric: ‘De enorme breedte van het mediagebruik: kinderen gebruiken gewoon alles. Het zijn omnivoren en alle nieuwe dingen die op de markt komen zijn direct ingeburgerd onder kinderen. Dat is een van de redenen dat we de vragenlijst ook moesten aanpassen aan nieuwe trends in digitale media. Het zijn echt early adapters.’

Een goed voorbeeld daarvan zijn de vloggers. In het vorige onderzoek (2013) waren die nog niet komen bovendrijven. Nu kijkt 59% van de kinderen naar de populaire filmpjes, zelfs 78% in de categorie tien tot en met twaalf jaar. Toch weerlegt Petric het beeld dat jongeren alleen nog maar digitaal te bereiken zijn. ‘Kids kijken nog steeds heel veel lineaire tv, ze lezen nog steeds veel, terwijl het idee leeft dat kinderen dat niet meer doen. Ze gebruiken alle media, luisteren naar de radio, lezen tijdschriften, zelfs kranten: 21%. Het mediagebruik is dus veel breder dan we zouden denken.’

Ook positief is haar conclusie dat jongeren ook best hun apparaten willen uitzetten. ‘We hebben juist gevraagd of ze ook andere activiteiten hebben als sporten en het doen van gezelschapsspellen. Dat is nog steeds het geval. Bijna alle kinderen geven aan dat ze vaak buiten spelen, ook al zijn ze grote mediagebruikers.’

De Kids Monitor 2017 is uitgevoerd door het GfK onder 1.095 participanten. De resultaten zijn – in de vorm van een presentatie en tabellen-rapporten - beschikbaar bij het NOM voor afnemers van het onderzoek.

Early adapters: onze kids vinden sneller nieuwe media dan wij / NOM

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN