banner Pieter Konijn
NIEUWS - Onderzoek

Bioscoopbezoekers vaker bereid verder te reizen

21 maart 2017

Bezoekers van multiplexen zijn bereid een langere afstand af te leggen dan bezoekers van 'gewone' bioscopen en filmtheaters. Daarbij is in heel Nederland de auto veruit het meest populaire vervoersmiddel. Dit zijn enkele conclusies uit de jaarlijkse Bioscoopmonitor die vanmiddag tijdens een bijeenkomst van Stichting Filmonderzoek gepresenteerd wordt. Naast de reguliere onderwerpen, is dit jaar het reisgedrag in relatie tot bioscoopbezoek en persoonskenmerken van bezoekers onder de loep genomen.

Ondanks de populariteit van thuiskijken, zit er de laatste tien jaar een stijgende lijn in zowel het bioscoopbezoek als het aantal bioscopen. De opkomst van de multiplexen, voornamelijk aan de rand van de stad, lijkt hierbij een rol te spelen. Deze tendens is reden voor de sector om meer inzicht in het reisgedrag van de bioscoopbezoeker te willen hebben. In het onderzoek kwam onder meer het reisgedrag van bioscoopbezoekers en niet-bezoekers, zoals de afstand en reistijd aan bod, de keuze van vervoersmiddel voor bioscoopbezoek en de verschillen op dit gebied tussen bezoekers van multiplexen, 'gewone' bioscopen en filmtheaters. welke type bezoekers er vooral naar een multiplex gaan.

Een belangrijke conclusie is dat de gemiddelde reistijd naar een multiplex (20,7 minuten) significant langer is dan de gemiddelde reistijd naar een gewone bioscoop (17,8 minuten). Verder blijkt de afstand  tot de bioscoop voor de meeste bioscoopbezoekers, met uitzondering van 45-plussers, geen grote barrière bij de keuze om wel of niet naar de bioscoop te gaan. Hoewel de gemiddelde reistijd van filmtheaterbezoekers (18 minuten) niet significant afwijkt van de reistijd van bezoekers van multiplexen en gewone bioscopen, bevinden zich onder de filmtheaterbezoekers meer bezoekers met een reistijd van maximaal 10 minuten.

Tijdens de bijeenkomst vanmiddag zullen alle recente onderzoeksresultaten worden gepresenteerd en zal er opnieuw input worden gevraagd voor nieuwe onderzoeksthema’s. Meer over het onderzoek - dat is uitgevoerd in samenwerking met Louise Prins, afstudeerder Sociale Geografie en Planologie –  is nu al te lezen van de website van Stichting Filmonderzoek.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)