banner Pieter Konijn
NIEUWS - Onderzoek

Bioscoopmonitor: groei in het bioscoopbezoek

18 mei 2016

Bioscoopmonitor 2015

Blader nu door de nieuwe Bioscoopmonitor! De Bioscoopmonitor wordt jaarlijks uitgevoerd door Stichting Filmonderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN). Bioscoopmonitor 2015 brengt de belangrijkste informatie over de demografische kenmerken van de bioscoop- en filmtheaterbezoeker van het afgelopen jaar. Opvallend was dat in 2015 nieuwe bezoekers hun weg naar de bioscoop hebben weten te vinden.

In vijftien jaar tijd is het bioscoopbezoek in Nederland gegroeid met maar liefst elf miljoen verkochte bioscooptickets. Zijn Nederlanders bioscopen vaker gaan bezoeken of heeft men meer mensen weten te interesseren voor een bezoek? Beiden! Met name in de laatste acht jaar is de bezoekfrequentie sterk gestegen. Daarbij is het aantal Nederlanders dat een bioscoop bezocht gestegen van 46% in 2000 tot maar liefst 56% in 2015.

Een steeds groter deel van de verkochte kaartjes komt voor rekening van veertigplussers. Hierdoor is het bioscoopbezoek wat betreft leeftijd steeds meer gaan lijken op de samenstelling van de Nederlandse bevolking. Het ouder worden van het bioscooppubliek heeft sterk te maken met de vergrijzing en ontgroening van de Nederlandse bevolking in de afgelopen vijftien jaar. Jongeren zijn echter nog altijd de meest fervente bioscoopbezoekers. In absolute aantallen zijn zij geen kleiner deel uit gaan maken van het bioscoopbezoek.

Het CBS verwacht dat deze vergrijzing de komende jaren doorzet en dat de bevolkingsgrootte verder toeneemt. Op basis hiervan kan worden verondersteld dat bioscopen en filmtheaters in 2030, als iedereen even vaak naar de bioscoop blijft gaan, 34 miljoen tickets zullen verkopen. Deze stijging zou dan met name te danken zijn aan de groei van veertigplussers. Aangezien de Nederlandse bezoekfrequentie in vergelijking met soortgelijke Europese landen nog laag ligt en de bezoekfrequentie de afgelopen jaren is gestegen, is de verwachting echter dat de frequentie ook de komende jaren nog verder zal stijgen.

Ook in 2015 is het bioscoopbezoek gegroeid, namelijk van 30,8 miljoen verkochte bioscooptickets in 2014 naar 33 miljoen tickets in 2015 (+7%). 2015 was een bijzonder jaar; terwijl het bioscoopbezoek in voorgaande jaren steeg door een stijging van de bezoekfrequentie, zijn in 2015 juist veel nieuwe bezoekers aangetrokken. De nieuwe bezoekers bestonden met name uit 40- tot 64-jarigen, inwoners van de minder sterk stedelijke gebieden, Nederlanders binnen de laagste inkomensgroep en afgestudeerde mbo’ers. De nieuwe bezoekers bezochten vooral bioscopen en geen filmtheaters. Dit kan een direct effect zijn van enkele blockbusters die een bijzonder hoog aantal bezoekers trokken, zoals Spectre, Minions, Star Wars: The Force Awakens, Fast & Furious 7 en Jurassic World. De verwachting is dat dit geen trend aanduidt, maar dat 2015 een uitzonderlijk jaar was door dit filmaanbod.

De Bioscoopmonitor wordt jaarlijks uitgevoerd door Stichting Filmonderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN). Stichting Filmonderzoek voert in het kader van de Bioscoopmonitor ook themaonderzoeken uit. Deze verschijnen in de loop van het jaar. Voor meer informatie zie: www.filmonderzoek.nl

Lees of download Bioscoopmonitor 2015 via www.filmonderzoek.nl/bioscoopmonitor2015

lees meer

Jorien ScholtensJorien Scholtens is sinds maart 2010 werkzaam voor Stichting Filmonderzoek als senior onderzoeker. Zij voltooide aan de Universiteit Utrecht de Master Film- en Televisiewetenschappen, waarna zij ervaring opdeed in de filmbranche en met onderzoeksactiviteiten. Bij Filmonderzoek leidde ze verschillende onderzoeksprojecten.
Website www.filmonderzoek.nl / Linkedin jorienscholtens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN