banner Pieter Konijn
NIEUWS - Onderzoek

Bioscopen scoren prachtig pinksterweekend

17 mei 2016

De Nederlandse bioscopen hebben een uitstekend pinksterweekend achter de rug. De omzet van de top twintig films van dit jaar behoort samen met die van 2011 tot de hoogste ooit.

Figuur omzet pinksterweekendBron: Top 20 FDN

Als de resultaten van de voorpremières van de animatiefilm Angry Birds, die afgelopen dagen plaatsvonden, worden meegerekend, dan komt 2016 zelfs als winnaar uit de strijd. Angry Birds bracht - tot en met eerste Pinksterdag - meer dan 400.000 euro aan omzet op, zo bevestigt Universal Pictures International.

Daarmee zou de totale omzet van de top twintig films van afgelopen weekend (exclusief maandag, tweede Pinksterdag) uitkomen op zo'n drie miljoen euro. In 2011 kwamen de twintig beste films uit op 2,8 miljoen euro.

Brancheorganisatie FDN, die de top twintig publiceert, telt de resultaten van voorpremières echter altijd pas mee in de week van de officiële release van de film in kwestie. Voor Angry Birds is dat de komende speelweek.

Het succes tijdens Pinksteren 2016 is te danken aan het koude pinksterweer en het filmaanbod. Pinksteren 2016 behoorde tot de koudste sinds jaren. De films The Jungle Book en Captain America: Civil War vormden samen met Bad Neighbours 2 de top drie van beste bezochte films afgelopen weekend.

Bioscoopexploitant Pathé liet nieuwssite Nu.nl afgelopen maandag al weten zijn beste eerste Pinksterdag ooit te hebben gemaakt. Meer dan 72.000 mensen bezochten een Pathé-bioscoop. Het vorige record was 59.000. Dat dateerde uit 2011.

In 2011 zorgden onder meer Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, The Hangover II  en X-Men: First Class voor volle bioscoopzalen tijdens Pinksteren. De omzet van de top twintig tijdens het pinksterweekend kwam toen uit op 2,84 miljoen euro.

In de top twintig van de FDN wordt maandag tweede Pinksterdag niet meegerekend.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird