banner Pieter Konijn
NIEUWS - Onderzoek

Kijkgedrag Nederlanders verandert

07 juli 2015

Het downloaden is voorzichtig op zijn retour. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking streamt films en tv-programma’s. Een jaar geleden was dat nog minder dan de helft. Deze resultaten en meer staan in de jaarlijkse Samsung Technologiebarometer.

De Samsung Technologiebarometer richt zich op technologiegebruik, gewoonten en uitgavepatronen van volwassenen in achttien landen.  Ook in Nederland werden 1000 respondenten ondervraagd. Het is de tweede keer dat dit onderzoek verschijnt.

En meteen met opmerkelijk nieuws: het is voor het eerst dat er meer gestreamt dan gedownload wordt. Op dit moment streamt 56% van de Nederlanders tv- en filmcontent, een stijging van 12% ten opzichte van 2014. Het aantal Nederlanders dat film- en tv-content downloadt, daalde het afgelopen jaar naar 44%. Ruim vier op de tien Nederlanders streamen nu minstens eens per week. Een op de vijf doet dat zelfs dagelijks.
Betalen is daarbij overigens geen probleem. In 2014 betaalde nog slechts 2% voor streaming-diensten, nu doet 17% van de Nederlanders dat.

Opvallend: ondanks het grote aanbod van smartphones, tablets en andere technische apparatuur waarop naar content kan worden gekeken, kijken Nederlanders toch het liefst naar het good old televisietoestel . Bijna negen op de tien (89%) Nederlanders kijken dagelijks gemiddeld drie uur naar de tv.

Ten slotte nog een leuk borreltafelweetje: op dit moment telt ons huis gemiddeld achttien elektronische apparaten. De verwachting is dat het merendeel van die apparaten in 2020 met internet verbonden zal zijn. Wereldwijd bezit iedereen dan ten minste drie verbonden apparaten, smartphones, tablets en laptops niet meegerekend.

 

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Banner_USHIO240x180
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN