banner Pieter Konijn
NIEUWS - Onderzoek

Kwart Europese jongeren downloadt illegaal

13 april 2016

Zo’n 25% van de jongeren in de EU downloadt doelbewust illegaal. Dat blijkt uit een onderzoek van de European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights (EUIPO).

Van de 24.000 ondervraagde jongeren tussen de 15 en 24 jaar uit de Europese Unie, gebruikt een kwart doelbewust illegale bronnen om toegang te krijgen tot online content. Vooral films en series worden illegaal online verkregen, gevolgd door muziek en spelletjes.

Als reden voeren de jongeren aan dat content uit illegale bronnen meestal gratis of goedkoper is. Zes op de tien jongeren zou ermee stoppen als het beter betaalbaar zou zijn. Ook vinden de jongeren dat  content via illegale bronnen makkelijker vindbaar en beter toegankelijk is. Eén op de vier jongeren vindt het niet verkeerd en ziet er geen kwaad in zolang het om persoonlijk gebruik gaat.

De EUIPO is de Europese organisatie die zich bezig houdt met de bescherming van intellectueel eigendom en het voorkomen van schendingen daarvan. De inzichten die het onderzoek biedt in het  online gedrag en de beweegredenen van de digital natives, worden ingezet voor nieuwe bewustwordingscampagnes richting jongeren en voor de ontwikkeling van nieuw beleid.

Het EUIPO was voorheen (tot half maart) bekend onder de naam Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM).

Meer informatie is te vinden op de website van EUIPO

Het rapport Intellectual Property and Youth is hier te downloaden.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
LadyBird
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
Design Ad Banner 240x180– HFN