banner Pieter Konijn
NIEUWS - Onderzoek

Michiel de Ruyter boost voor Zeeuws bioscoopbezoek

26 januari 2016

In 2015 zijn er veel meer Zeeuwen naar de bioscoop gegaan dan voorheen. Het Zeeuwse bioscoopbezoek aan Nederlandse films steeg vorig jaar met maar liefst 21%, zo bleek uit het Dashboard Filmbezoek 2015 dat Stichting Film Onderzoek vorige week publiceerde. 

Het kan niet anders dan dat het succes van Michiel de Ruyter in de Zeeuwse regio -de film is onder meer opgenomen in Vlissingen- een flinke aanjager van de Zeeuwse bezoekerscijfers is geweest. 

Het onderzoek van Stichting Film Onderzoek bevat, naast de kerncijfers die tijdens de NVBF/NVF nieuwjaarsreceptie bekend werden gemaakt, meer gedetailleerde cijfers over bijvoorbeeld de samenstelling van het bezoek.

Zo laat het rapport zien dat meer Nederlanders een film hebben bezocht. Dit betekent dat er nieuwe bioscoopbezoekers bij zijn gekomen. Dit was met name het geval in commerciële bioscopen. Vooral bij nieuwbouw werd stijging in bezoek gemeten. De snelste stijgers in de top 50 van steden waren Hoorn (met dertien doeken naar de tweeëntwintigste  plek) en Hilversum (met negen doeken naar de zeventiende plek): in beide steden bouwde JT multiplexen. Overigens is de top 10 exact hetzelfde gebleven (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Tilburg, Eindhoven, Groningen, Utrecht, Amersfoort, Haarlem, Enschede).

Het Dashboard Bioscoopbezoek wordt ieder kwartaal gepresenteerd door Stichting Film Onderzoek met daarin de cijfers over bioscoop- en filmtheaterbezoek. Het Dashboard is gebaseerd op data van de NVBF en NVF met eigen onderzoek via CentERdata en is hier te downloaden.

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

LadyBird
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)