Girls Trip
NIEUWS - Onderzoek

Netherlands Film Production Incentive is succesvol

07 april 2017

De stimuleringsmaatregel levert 199 miljoen aan uitgaven in Nederland op. Gisteren maakte het Filmfonds de resultaten bekend.

De oproep voor figuranten voor een grote Amerikaanse film (Bodega Bay; de originele titel Dunkirk wilde regisseur Christopher Nolan liever niet gebruiken) leidde niet alleen tot extra aandacht voor het filmen van het oorlogsepos op en rond Urk, het feit dat Dunkirk geld had gekregen via de stimuleringsmaatregel leidde er tevens toe dat Nolan langer bleef dan gepland en ook meer gebruikmaakte van Nederlandse bedrijven. En dat is precies waarvoor de maatregel is bedoeld.

De Netherlands Film Production Incentive, de Stimuleringsmaatregel Filmproductie, verbetert het productieklimaat in Nederland en versterkt de internationale concurrentiepositie. Dit blijkt onder meer uit de significante verhoging van de besteding van productiekapitaal in de Nederlandse filmindustrie en een toename van het aantal internationale filmproducties dat naar Nederland komt. Dit toont een onafhankelijk onderzoek naar de economische effecten van de regeling over de periode juli 2014 tot en met december 2016 aan dat het Filmfonds gisteren naar buiten bracht.

In totaal is in deze periode aan 181 projecten (waarvan 111 internationale (co)producties) een cash rebate verstrekt van in totaal bijna 42 miljoen euro. Voor elke toegekende euro aan Production Incentive wordt 4,77 euro besteed. Daarmee wordt naar verwachting 198,8 miljoen euro aan bestedingen voor filmproducties in Nederland gerealiseerd.

Niet alleen Nolan kreeg een bijdrage, ook Brimstone van Martin Koolhoven, de documentaire De Kinderen van Juf Kiet en de speelfilm Monk van debuterend regisseur Ties Schenk, die deze week in première gaat, ontvingen een cash rebate. De komende maanden gaan meerdere  (inter)nationale films in productie en in release waaraan via de Netherlands Film Production Incentive is bijgedragen.

En met een aantal van die titels kun je goed voor de dag komen, net als met een acteur als Samuel L. Jackson, die vorig jaar zomer zeer aanwezig bleek op en rond de Amstel voor de incentive-gestimuleerde actiefilm The Hitman’s Bodyguard (tegenspeler Ryan Reynolds was wat bescheidener).

Inhoud lijkt hierbij overigens geen rol te spelen. De Franse komedie Gangsterdam, zonder bekende hoofdrolspelers maar wel met een optreden van Rutger Hauer, ontving 530.000 euro aan overheidsgeld. In haar column in de Volkskrant van 6 april meldde Floortje Smit dat de Franse gratis ov-krant 20 Minutes er de hele voorpagina aan had gewijd: ‘Gangsterdam is homofoob, racistisch, seksistisch en verkrachting verheerlijkend: een abominabele film’.

Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp liet weten de positie van de Nederlandse filmindustrie verder te willen versterken door ook kwaliteitsseries gebruik te laten maken van de regeling, want ‘in nagenoeg alle landen zijn zulke regelingen nu ook toegankelijk voor tv-series’.  Of het begrip ‘kwaliteit’ alleen voor tv-series geldt, vertelde ze er niet bij.

 

Scène uit Dunkirk, die op 20 juli in première gaat / Warner Bros.

lees meer

Nanneke Koning

Nanneke Koning is freelance eindredacteur en publicist, met meer dan twintig jaar ervaring in de wereld van entertainment en kunst. Voor Holland Film Nieuws verzorgt ze de eindredactie van het magazine en de online-berichtgeving.
LinkedIn /nanneke-koning

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
WebBanner_FBTS_2017_versie2_print
The_Beguiled_240x180
LOGAN LUCKY_HFN_240x180px_v1
InBlue_HFN_240x180
BELLA-DONNAS_HFN_240x180px
Banner Cinejobs 240x180px
17102.BARCO.HollandFilmNieuws.onlinebanner.v2