banner Pieter Konijn
NIEUWS - Onderzoek

Vervolgfilms die niemand wil zien?

15 juni 2016

Het zou Hollywoods nieuwe probleem zijn, aldus The Hollywood Reporter. Vervolgfilms die niemand wil zien. De reden voor de conclusie was het onder de maat presteren van enkele Amerikaanse blockbusters, waaronder Alice Through the Looking Glass. Dat schreef het veelgelezen vakblad een week geleden. Reden voor HFN de Nederlandse resultaten van de sequels onder elkaar te zetten.

In haar boek Blockbusters, waarvan net de Nederlandse vertaling is verschenen, analyseert Harvard-professor Anita Elberse hoezeer de Hollywood studio's kunnen profiteren van het investeren in grote filmproducties. Hoe weet je als studio dat investeringen zich met winst laten terugverdienen? Onder meer door vervolgen te maken op films die eerder een succes bleken. Hollywood doet het al jaren. Maar er wordt ook gezegd dat het zich de laatste jaren erg schuldig maakt aan de sequelitis. 

The Hollywood Reporter noemde onder meer Alice Through the Looking Glass, Neighbors 2, X-Men: Apocalypse, The Huntsman en The Divergent Series: Allegiant, als films die beduidend slechter 'openden' dan hun voorgangers. Tel daar het succes van Disney's Zootopia en The Jungle Book bij op, en THR concludeerde dat Hollywood ook moet blijven inzetten op originele producties. Voor zover The Jungle Book origineel genoemd kan worden. Het is tot op zekere hoogte immers een remake.

En er is natuurlijk de uitzondering die de regel weer eens bevestigt: Captain America: Civil War. Die film ging met 1,1 miljard dollar omzet wereldwijd gemakkelijk de voorganger Captain America: Winder Soldier (714,4 miljoen) voorbij. Dat is misschien ook wel te danken aan de prominente rol van andere Avengers in de film, zoals Iron Man.

Ook de goede opening van de horrorfilm The Conjuring 2 afgelopen weekend in de VS (én Nederland) bewees dat eenvoudige conclusies niet altijd te trekken zijn. De film opende met ruim 40 miljoen dollar. Dat was slechts 5% minder dan de eerste film uit 2013.

Maar hoe deden de eerdergenoemde sequels het in Nederland? We hebben de prestaties van de films gedurende de eerste vijf weken (indien beschikbaar) naast elkaar gezet. Daaruit valt de concluderen dat in ons land eigenlijk alleen Alice Through the Looking Glass echt serieus onderpresteerde. In de eerste twee weken haalde Alice in Wonderland meer dan drie miljoen euro omzet. Het vervolg bleef na twee weken steken op een schamele 890.000 euro omzet.

Klik hier voor een grotere pdf-versie van de figuur.

The Divergent Series: Allegiant ( -30%) en The Huntsman Winter's War (-37%), Bad Neighbours 2 (-27%) en X-Men: Apocalypse (-13%) deden het in de allesbepalende eerste vijf weken duidelijk minder dan hun voorganger. Maar het was allemaal niet zo rampzalig als in de VS. Daar scoorde Allegiant 45% lager, The Huntsman 65% in de min en kwam Bad Neighbours 2 uit op -56%. 

Bij dit alles moet worden aangetekend dat Alice in Wonderland in het voorjaar van 2010 enorm profiteerde van de wederopstanding van 3D die met de komst van Avatar eind 2009 werd ingeluid.

Daarnaast wordt bij deze analyse geen rekening gehouden met andere belangrijke factoren zoals het aantal prints waar een film mee uitgaat én de concurrentie van andere films. Ook de uitbreiding van bioscoopzalen sinds 2010 blijft buiten beschouwing.

Net als in de VS presteerde Captain America: Civil War hier overtuigend beter dan de voorganger. De film deed meer dan het dubbele vergeleken met Captain America: Winter Soldier (3,7 miljoen vs. 1,8 miljoen). Hoewel de snelheid waarmee de film wegzakte verraste deed ook Batman v Superman het qua omzet beter dan Zack Snyders eerste film, Man of Steel. De eerstgenoemde haalde uiteindelijk 3,5 miljoen omzet vergeleken met 2,2 miljoen van Man of Steel.

Het vervolg London Has Fallen zorgde echt voor een verrassing in dit bioscoopjaar tot nu toe. De film haalde in de eerste vijf weken meer dan 2 miljoen euro omzet op, vergeleken met 1,2 voor Olympus Has Fallen in 2013.

Zegt dit nu iets over de aankomende vervolgfilms? Niet zo veel als The Hollywood Reporter ons wil laten geloven. Want naast het feit dat een film natuurlijk goed moet zijn, hangt het succes vooral ook af van het concurrerende aanbod en het aantal prints. En van belangrijke invloeden zoals de sportzomer (ook al doet Nederland niet mee met het EK) en het weer.

Hoe dan ook, het aantal vervolgen dit zomerseizoen mag met films als Independence Day: Resurgence (23-06), Finding Dory (29-06), Purge Election Year (07-07), Ice Age 5 (13-07), Star Trek Beyond (21-07), Jason Bourne (28-07) en Bridget Jones's Baby (15-09) aanzienlijk worden genoemd. Blok die data maar vast in de agenda! 

 

Bron NVF Top 20 / FDN Top 30. 

 

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
Banner_USHIO240x180
Banner CineJobs240x180px
Design Ad Banner 240x180– HFN
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)