banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Amsterdam steeds geliefder onder filmmakers

01 februari 2016

De hoofdstad blijft een populair filmdecor. Vorig jaar kende Amsterdam vijftig procent meer draaidagen van filmploegen dan het jaar ervoor, schrijft Het Parool.

Was er in 2014 nog sprake van 1300 draaidagen, vorig jaar is dat aantal opgelopen tot ruim 2000. De stad profiteert onder meer van een nieuwe landelijke regeling waarmee makers van speelfilms en documentaires in Nederland dertig procent van hun productiekosten kunnen terugkrijgen. De verwachting is dan ook dat de belangstelling van producenten de komende jaren verder zal toenemen.

Maar de stad zelf werkt ook hard aan het faciliteren van filmploegen. In Het Parool vertelt Simon Brester, die als filmloods de filmmakers namens de stad begeleidt, dat de gemeente in 2015 een ton heeft uitgetrokken voor de promotie van de hoofdstad als international filmdecor. Brester: 'Aan elke filmproductie die we naar de stad halen, hangen gemiddeld achthonderd hotelovernachtingen vast à driehonderd euro. Het levert de stad jaarlijks miljoenen op.'

Regisseur Mark de Cloe nam vorig jaar nog Mannenharten 2 op in de hoofdstad. ‘De vorige film speelde ook in Amsterdam, en we hadden niet de behoefte om voor deze naar bijvoorbeeld Utrecht te gaan. Vaak hoor ik van collega’s hoe moeilijk het draaien in Amsterdam kan zijn, maar dat is totaal niet mijn ervaring. Er was een prima medewerking van de gemeente.’

foto: Daan Schuurmans aan de gracht in Mannenharten 2 (DFW)

Dit jaar zullen onder meer een actiefilm met Samuel L. Jackson en een kinderserie van Nickelodeon in Amsterdam worden gedraaid.  

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Banner CineJobs240x180px
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)