banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Arnhem in de ban van besluit kunstencluster

11 januari 2014

Na Utrecht is het nu Arnhem waar het geplande nieuwe onderkomen van het filmtheater voor een flinke politieke strijd zorgt. Afgelopen maand besloot de fractie van D66 de steun voor het kunstencluster in te trekken. Daarmee viel de meerderheid in de gemeenteraad weg voor het plan om het Museum voor de Moderne Kunst Arnhem (MMKA) samen met Focus Filmtheater onder te brengen in het zogeheten kunstencluster in het Rijnbooggebied.

Maandagavond 13 januari vindt er een raadsvergadering plaats waarin D66, de PvdA en de SP het dossier willen sluiten. De VVD, GroenLinks en het CDA staan nog wel achter het plan.
Er wordt al jaren gediscussieerd over het plan om op de hoek van de Nieuwstraat, aan de Rijnkade een centrum te vestigen voor film en beeldende kunst. Het project is bekend als het kunstencluster. De realisatie ervan zou naar verluidt 50,3 miloen euro gaan kosten.

Het kunstencluster verdeelt niet alleen de politiek, maar ook de inwoners van Arnhem. Sinds 2009 is er al verzet tegen het project. Dat kreeg vooral een stem door de actiegroep Arnhem wil ook geen kunstencluster! Tijdens een referendum vorig jaar stemde 85,4% van de bewoners tegen het project. Maar omdat de opkomst slechts 17,7% was, werd het referendum ongeldig verklaard.

Voorstanders van het kunstencluster zijn de afgelopen week de actie Help, Arnhem vooruit gestart. Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering van maandagavond is er een protestmars. Ook de ondernemersvereniging Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) verklaarde onlangs nog weer voor het kunstencluster te zijn.
Mocht de Arnhemse gemeenteraad besluiten niet door te gaan met het kunstencluster dan heroverweegt de provincie Gelderland een subsidie van elf miljoen euro voor de reconstructie van de zuidelijke Arnhemse binnenstad, meldt het dagblad De Gelderlander dat de ontwikkelingen nauwgezet volgt.

Kunstencluster ArnhemArtist impression Kunstencluster Arnhem

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
LadyBird
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px