banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Authentieke bioscoopgevel ontdekt

22 maart 2016

Een cultuurhistorische vondst van jewelste in Den Haag. Achter de gevel van een pand in verbouwing aan de Boekhorststraat werd een authentieke bioscooppui aangetroffen. Het blijkt te gaan om het Thalia-theater, dat in de jaren tien gebouwd werd als Cinema Americain. 

Dat schrijft Monumentenzorg Den Haag op haar website. Thalia was een van de eerste vaste bioscopen in Den Haag. Tot dan werden (zwijgende) filmvoorstellingen vooral in reizende theaters gehouden. Het succes van die vroege exploitanten keerde terug in een luxe interieur en rijk versierde gevel van Boekhorststraat 47. Met torentjes en een prachtige façade was Cinema Americain een barok paleis, schrijft Haagse historica Elisa Mutsaers. De bioscoop telde zo’n 400 stoelen en had een oppervlakte van 290 vierkante meter.

Cinema Americain werd Thalia in 1915, toen de bekende exploitant en producent Loet C. Barnstijn de bioscoop overnam. Later kwam het theater in handen van de Jogchems groep. Toen was Thalia een populair buurttheater geworden voor jeugd- en knokfilms. Verloedering van de buurt draaide ook vanaf eind jaren zestig Thalia langzaam de nek om. Ze sloot de deuren in 1972 de deuren. In 1980 verwoestte een brand het interieur. De voorkant van het gebouw had zeventien jaar eerder een moderne make over gekregen, waarbij een zogeheten glazen vliesgevel over de natuurstenen pui was geplaatst. Toen die onlangs verwijderd werd kwam de originele bioscoopgevel weer tevoorschijn. 

De pui verkeert in matige staat maar bevat nog opvallend beeldhouwwerk, zoals een vrouwenhoofd boven de ingang en een guirlande en cartouches in de top. Ook valt de naam Thalia nog te lezen. Cinema Americain werd ontworpen door de bekende Haagse architect M. Kuijper Czn. Monumentenzorg Den Haag heeft laten weten dat een historisch onderzoek zal worden gestart. Een bioscoopfunctie zal niet terugkeren: het pand wordt herbestemd tot kinderparadijs de Boomhuttenclub.

foto: Thalia eerst nog verborgen, dan met verwijderde gevel, plus het oorspronkelijk ontwerp (Monumentenzorg Den Haag)

lees meer

Mark van den Tempel

Mark van den Tempel covert als freelance publicist en documentairemaker al twintig jaar onderwerpen op het gebied van entertainment, kunst, architectuur en muziek voor tijdschriften (o.a. Nieuwe Revu, Filmkrant) en broadcasters. Sinds kort maakt hij ook promotiefilms voor bedrijven en culturele instellingen.
LinkedIn markvandentempel

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Design Ad Banner 240x180– HFN
Banner CineJobs240x180px
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
LadyBird