banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Belgische Euroscoop bouwt voort in Nederland

29 december 2015

Het Belgische concern Euroscoop zet binnen één jaar drie gloednieuwe multiplexen op de kaart in Nederland. Vorige week is de meest recente bouwaanvraag de deur uit gegaan voor Ypenburg ( bij Den Haag). Met de nog te bouwen complexen in Schiedam en Amsterdam-Noord, voegt de Belgische keten daarmee nog voor 2018 drie nieuwe multiplexen toe aan de twee, al bestaande, Nederlandse Euroscoopvestigingen.

Euroscoop, dat in België zes complexen runt in Lanaken, Maasmechelen, Genk, Sint-Niklaas, Louvain-La-Neuve en Namen, heeft in Nederland al vestigingen in Tilburg (geopend in 2008 met twaalf zalen en 2.515 stoelen) en in Maastricht (geopend in 2014 met zes zalen en 1.365 stoelen). Als het aan eigenaar Luc Van De Casseye had gelegen waren Schiedam, Amsterdam-Noord en Ypenburg daar al veel eerder aan toegevoegd: 'Dat is evident, maar we hadden hier te maken met langere procedures rondom de bouwvergunningen.'

Het bioscoopcomplex in Ypenburg wordt gebouwd naast de A12 bij afrit Nootdorp. De bioscoop, die middels een loopbrug verbonden wordt met het nabijgelegen station, komt in een complex met meerdere horecagelegenheden. Halverwege 2016 begint de bouw. De oplevering wordt medio 2017 verwacht. Maar eerst gaat in Schiedam de eerste paal de grond in: in januari start daar de bouw van een multiplex van elf zalen en 2.600 stoelen. De opening staat begin 2017 gepland. Dan volgt Amsterdam-Noord. Als de bouwvergunning wordt afgegeven, kan de bouw van het twaalf zalen tellend complex begin 2017 van start gaan. Deze wordt begin 2018 geopend, wat precies samenvalt met de ingebruikname van het metro- en busstation van de Noord/Zuidlijn.

De drie nieuwe locaties passen volgens Van De Casseye perfect bij Euroscoop omdat ze alle drie op een gemakkelijk te bereiken plek in de Randstad liggen. 'Toegankelijkheid en klantgerichtheid staan centraal in onze bedrijfsfilosofie. Onze bioscopen moeten goed bereikbaar zijn met zowel het openbaar vervoer als met de auto. Ook moeten bezoekers gemakkelijk kunnen parkeren.' Deze bedrijfsfilosofie wordt ook doorgevoerd in de ticketprijzen. Net als in Tilburg worden in Schiedam, Amsterdam-Noord en Ypenburg de bioscoopkaartjes iets onder de reguliere prijs verkocht. 'Wij willen graag dat mensen vaker naar de bioscoop gaan. Omdat wij ons op de markt van familie en kinderen richten, hebben wij onze prijzen aangepast.'

Heeft Euroscoop nog meer Nederlandse bouwaanvragen lopen? Daarover wil Van De Casseye 'uiteraard niet uitweiden.' Van gestelde doelen rondom het aantal te realiseren bioscopen of te bedienen regio’s in Nederland, is volgens hem geen sprake.  'Zo werken wij niet. Wij kijken wat zich aandient en bekijken dan per locatie en per project of iets realiseerbaar is.' Van De Casseye verwacht dat de drie nieuwe bioscopen goed gaan lopen. Hij hoopt in Schiedam jaarlijks 700.000 bezoekers te kunnen verwelkomen, in Amsterdam-Noord 500.000 en in Ypenburg 600.000.

In de nieuwe complexen zullen zowel blockbusters als kleinere, onafhankelijke films worden vertoond. 

lees meer

Alice Scheiuit

Alice Scheiuit studeerde Film- en TVwetenschap, volgde cursussen filmmarketing en journalistiek en is actief in research, redactie en communicatie: o.a. Universiteit Utrecht, MEDIADesk, Sanoma, VPRO, Cinekid, DDG marketing, Mediawijzer, Atria, Filmdepot, Uitgeverij de Graaf en HFN. Focust op: Media- & cultuurbeleid; Beeldvorming & storytelling; Jeugd & media.
Twitter @scheiuit LinkedIn /alicescheiuit

LadyBird
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
Dorst_HFN
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Design Ad Banner 240x180– HFN