banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Belgische Kinepolis neemt Nederlandse Wolff over

23 juli 2014

De bioscopen van Wolff Bioscopen Holding zijn met ingang van 22 juli eigendom van de Belgische bioscooponderneming Kinepolis. Kinepolis is daarmee eigenaar geworden van de in totaal negen Wolff-bioscopen in Nederland. Die zijn gevestigd in Enschede (twee theaters), Huizen, Groningen, Nieuwegein, Rotterdam en Utrecht (3 theaters).

Ook de nieuwbouwprojecten in Dordrecht en Utrecht maken onderdeel uit van de overname. In Dordrecht komt een nieuwe bioscoop met zes zalen en 1.200 stoelen. Hiervoor is reeds een bouwvergunning afgegeven. In Utrecht komt een megabioscoop met veertien zalen en 3.100 stoelen.

De boekingsactiviteiten van Wolff (ET Programmatie bv verzorgt niet alleen de programmering van de bioscopen van Wolff, maar ook die van tal van onafhankelijke derden) gaan ook over naar Kinepolis, zo bevestigt het Belgische bedrijf in de uitgegeven persverklaring.

Kinepolis betaalt 16,8 miljoen euro voor de bestaande bioscopen, de nog te realiseren bioscopen in Dordrecht en Utrecht en de separate boekingsactiviteiten.

In het kader van de expansieplannen is Kinepolis aan het bekijken waar er in Nederland nog meer bioscopen kunnen worden gebouwd, zo laat het bedrijf weten. Kinepolis spreekt van zogeheten 'greenfieldprojecten’. Voor een van deze projecten in Nederland verwacht men in de tweede helft van dit jaar nog een bouwvergunning te krijgen. Om welke Nederlandse stad het gaat, is niet bekendgemaakt.

'De overgenomen bestaande bioscopen in combinatie met de drie lopende nieuwbouwprojecten moeten ervoor zorgen dat we over een drietal jaar reeds meer dan 3,5 miljoen bezoekers zullen realiseren in Nederland,’ aldus Eddy Duquenne, CEO van Kinepolis Group. De Wolff-bioscopen trokken in 2013 circa 1,56 miljoen bezoekers en hadden daarmee een marktaandeel van 5,1%.

Met de overname van Wolff voegt Kinepolis een nieuw land toe aan haar bestaande portefeuille. Het bedrijf runt bioscopen in België, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Polen. Eerder dit jaar nam Kinepolis al de exploitatie over van twee Spaanse bioscopen in Alicante en Madrid van de Spaanse groep Abaco Cinebox.

In een bericht aan hun relaties laten Philipp Wolff en Martin Wolff weten: 'De onderneming gaat ons aan het hart; Wolff Bioscopen is door onze grootvader opgericht en in zijn geest hebben wij geprobeerd de onderneming te voeren. Wij hebben zelf Kinepolis eigenlijk altijd als schoolvoorbeeld gezien van een goede bioscooponderneming. En wij zijn er van overtuigd dat de continuïteit van de onderneming in goede handen is en dat deze overname veel voordelen gaat bieden, ook voor het personeel dat werkzaam is bij ons.’

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Design Ad Banner 240x180– HFN
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Dorst_HFN
Banner CineJobs240x180px
Banner_USHIO240x180
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px