banner Pieter Konijn
NIEUWS - Op locatie

Bioscoopplan Vue Nijmegen onderwerp van discussie

21 februari 2017

Het is geen geheim dat bioscooponderneming Vue een nieuw multiplex wil bouwen in Nijmegen. De exacte details van het plan moeten nog openbaar worden gemaakt, maar het zou gaan om een flinke verbouwing en uitbreiding van de huidige Calypso-bioscoop. Zoals ook in andere steden wordt er ook over dit bioscoopplan lokaal flink gediscussieerd.

De gemeenteraad van Nijmegen heeft zich recentelijk over de situatie uitgesproken. Een meerderheid van de raad wil niet dat de nieuwe Vue-bioscoop zo groot wordt dat de balans in Nijmegen wordt verstoord, zo meldde dagblad De Gelderlander vorige week. Er werd zelfs gesproken over het maximeren van het aantal zalen. De wethouder van Cultuur, Bert Veldhuis, wil de plannen van Vue echter eerst afwachten alvorens een definitief oordeel te vellen.

Vue heeft momenteel twee bioscopen in Nijmegen: Carolus (twee zalen, 569 stoelen) aan Plein 1944 en Calypso (drie zalen, 436 stoelen) aan de Tweede Walstraat. Vue wil Calypso ombouwen tot een nieuwe, moderne bioscoop met negen zalen en 'misschien wel 1.200 stoelen' aldus Vue-directeur Ron Sterk tegen De Gelderlander. Carolus zou op den duur de deuren sluiten.

In een reactie laat Pepijn Kuyper, directeur van filmtheater LUX weten niet tegen een vernieuwing van de Vue-bioscoop te zijn. Hij zegt wel sterk te 'pleiten voor een medium variant in plaats van een XL bios. Zomaar een enorm ruimteschip in Nijmegen laten landen zonder rekening te houden met de bestaande, hoogwaardige infrastructuur is niet duurzaam.'

Over de in De Gelderlander gesuggereerde vrees bij LUX voor de nieuwe bioscoop, zegt Kuyper tegen HFN: 'Enige concurrentie is niet erg, echter, LUX vreest voor te veel overlap, met name in het cross-over segment. Bij een medium variant is die vrees er niet, zeker bij een maximaal aantal zalen van zeven en maximaal 1.000 stoelen.'

'We zijn niet vies van marktwerking, maar willen komen tot een situatie waarbij alle partijen (CineMec, Vue en LUX) kunnen bloeien en groeien. Daarvoor moeten we de plannen aan de voorkant zorgvuldig afwegen en in samenhang bekijken. Dan bouwen we samen aan iets moois in filmstad Nijmegen', aldus Kuyper.

Tijdens de recente gemeenteraadsvergadering in Nijmegen hield CineMec-directeur Gerben Kuipers naar verluidt een vurig pleidooi om bij de besluitvorming over de nieuwe bioscoop rekening te houden met de bestaande theaters. In de brief, die hij de raad eind 2016 al stuurde, herinnert hij de gemeente Nijmegen aan de afspraak dat 'bioscoopontwikkeling in het centrum van Nijmegen bestuurlijk op een laag pitje zou worden gezet (circa 4-5 jaar) om het in december 2015 geopende CineMec Nijmegen een marktpositie te laten opbouwen. CineMec Nijmegen, in Nijmegen-Noord, heeft acht zalen met 1.829 stoelen.

Tegen De Gelderlander zei Vue-directeur Ron Sterk: 'Alle nieuwe complexen die nu in de binnensteden van Nederland worden gebouwd, hebben zo'n 1.200 stoelen en minimaal negen zalen. De schoorsteen moet wel roken.'

Vue wil in Nijmegen ook groot uitpakken.

lees meer

Jeroen Huijsdens

Filmliefhebber Jeroen Huijsdens werkt al sinds 1994 in de Nederlandse filmsector. In 1999 begon hij met zijn bedrijf Filmtaal. Jeroen is sinds de oorsprong betrokken bij Holland Film Nieuws. Hij is tevens de drijvende kracht achter Filmdepot.nl. Jeroen is gefascineerd door de digitale revolutie en de impact ervan op de (inter)nationale entertainmentsector.
Website www.filmtaal.nl / Twitter @JeroenHuijsdens / Linkedin jeroenhuijsdens

Aantal reacties: 0
Let op: uw reactie heeft goedkeuring van de beheerder nodig voordat het geplaatst wordt.
LadyBird
banner 240x180_2018_CineEurope_kopie
XX_BANNER-LBJ_HFN(240x180)
Banner_USHIO240x180
Dorst_HFN
Design Ad Banner 240x180– HFN
DE MATCHMAKER_HFN_240x180px
Banner CineJobs240x180px